Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Aπολύει πολλές χιλιάδες εργαζομένους η Meta, μητρική των Facebook και Instagram

Για πρώ­τη φορά από την ίδρυ­ση του Facebook, ο Μαρκ Ζού­κερ­μπεργκ ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη στους εργα­ζό­με­νους του ιστό­το­που κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης πρό­γραμ­μα απο­λύ­σε­ων: η Meta, η μητρι­κή εται­ρεία του κολοσ­σού αυτού του τομέα, θα διώ­ξει 11.000 υπαλ­λή­λους της, ή περί­που το 13% του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού της.

«Σήμε­ρα, μοι­ρά­ζο­μαι κάποιες από τις πιο δύσκο­λες αλλα­γές που έχου­με κάνει στην ιστο­ρία της Meta», ανέ­φε­ρε στο μήνυ­μα προς τους εργα­ζό­με­νους ο ιδρυ­τής και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της εται­ρεί­ας, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Απο­φά­σι­σα να μειω­θεί το μέγε­θος της ομά­δας μας κατά περί­που 13% και να αφή­σω 11.000 από τους ταλα­ντού­χους εργα­ζο­μέ­νους μας να φύγουν».

Οι απο­λύ­σεις αυτές αφο­ρούν όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους τομείς της επι­χεί­ρη­σης: τους ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook και Instagram, την πλατ­φόρ­μα ανταλ­λα­γής μηνυ­μά­των WhatsApp, καθώς και τη διεύ­θυν­σή της που ανα­πτύσ­σει το λεγό­με­νο metaverse, το «εικο­νι­κό σύμπαν» που παρου­σιά­ζε­ται ως το μέλ­λον του διαδικτύου.

Στην επι­στο­λή του, ο κ. Ζού­κερ­μπεργκ ανα­φέ­ρει επί­σης ότι οι προ­σλή­ψεις νέων εργα­ζο­μέ­νων θα παγώ­σουν ως το τέλος του Μαρ­τί­ου του 2023.

Οι απο­λύ­σεις αυτές εγγρά­φο­νται στο ευρύ­τε­ρο κύμα παρό­μοιων απο­φά­σε­ων επι­χει­ρή­σε­ων του τομέα της τεχνο­λο­γί­ας, στις ΗΠΑ και διεθνώς.

«Θέλω να ανα­λά­βω την ευθύ­νη για αυτές τις απο­φά­σεις και για το πώς φθά­σα­με εδώ. Ξέρω πως είναι δύσκο­λο για όλους και λυπά­μαι πολύ για όσους πλήτ­το­νται», ανέ­φε­ρε ο κ. Ζούκερμπεργκ.

Ο όμι­λος Meta δεν διευ­κρί­νι­σε άμε­σα τη γεω­γρα­φι­κή και τμη­μα­τι­κή κατα­νο­μή των θέσε­ων εργα­σί­ας που καταργεί.

Ο όμι­λος, ο οποί­ος απα­σχο­λού­σε κάπου 87.000 εργα­ζό­με­νους σε παγκό­σμια κλί­μα­κα την 30ή Σεπτεμ­βρί­ου, παρου­σί­α­σε απο­γοη­τευ­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα χρή­σης το τρί­το τρί­μη­νο, θεα­μα­τι­κή μεί­ω­ση του τζί­ρου και των κερ­δών του.

Αρκε­τοί ανα­λυ­τές χαρα­κτή­ρι­σαν απα­ραί­τη­το το πρό­γραμ­μα των απο­λύ­σε­ων, ενώ η Γουόλ Στριτ φάνη­κε να πανη­γυ­ρί­ζει την εξέ­λι­ξη, με τη μετο­χή του ομί­λου να κλεί­νει με άνο­δο πάνω από 5% χθες.

Εξαι­τί­ας της επι­δεί­νω­σης της οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης, με την ραγδαία άνο­δο του πλη­θω­ρι­σμού και την αύξη­ση των επι­το­κί­ων, η δια­φη­μι­στι­κή δαπά­νη μειώ­θη­κε. Ενώ ο αριθ­μός των χρη­στών του Facebook παρέ­μει­νε στά­σι­μος σε σύγκρι­ση με αντα­γω­νι­στι­κές πλατ­φόρ­μες όπως το TikTok.

Η διεύ­θυν­ση του ομί­λου Meta δυσκο­λεύ­ε­ται εξάλ­λου να πεί­σει τους επεν­δυ­τές για την απο­δο­τι­κό­τη­τα της στρο­φής που έχει κάνει στο metaverse. Για ορι­σμέ­νους ανα­λυ­τές πρό­κει­ται για «αυτο­τραυ­μα­τι­σμό» αν όχι για «κρί­ση ταυτότητας».

Από την αρχή της χρο­νιάς, η τιμή της μετο­χής του ομί­λου έχει πέσει 70% στη Γουόλ Στριτ. Μέσα σ’ έναν χρό­νο, ο όμι­λος Meta έχει απο­λέ­σει κεφα­λαιο­ποί­η­ση 600 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

Αρκε­τές ακό­μα μεγά­λες εται­ρεί­ες του τομέα της τεχνο­λο­γί­ας πήραν παρό­μοιες απο­φά­σεις εξαι­τί­ας της οικο­νο­μι­κής κρίσης.

Στα τέλη Αυγού­στου, η πλατ­φόρ­μα Snapchat απέ­λυ­σε περί το 20% των εργα­ζο­μέ­νων της, πάνω από 1.200. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η Stripe (πλη­ρω­μές μέσω δια­δι­κτύ­ου) και η Lyft (κρα­τή­σεις για μετα­φο­ρά με αυτο­κί­νη­το με οδη­γό) ανα­κοί­νω­σαν πως θα προ­χω­ρή­σουν σε απο­λύ­σεις ευρεί­ας κλί­μα­κας, ενώ ο κολοσ­σός των λια­νι­κών απο­λύ­σε­ων Amazon πάγω­σε τις προσλήψεις.

Η εται­ρεία Twitter, που μόλις εξα­γο­ρά­στη­κε από τον Ίλον Μασκ, απο­λύ­ει περί­που τους μισούς από τους 7.500 εργα­ζο­μέ­νους της. Ορι­σμέ­νοι απο­λύ­θη­καν τόσο βια­στι­κά που χρειά­στη­κε να κλη­θούν να επιστρέψουν.

Οι απο­λυό­με­νοι εργα­ζό­με­νοι της Meta στις ΗΠΑ θα λάβουν ως απο­ζη­μί­ω­ση βασι­κό μισθό 16 εβδο­μά­δων, άλλων δύο εβδο­μά­δων για κάθε έτος προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας, ενώ θα έχουν ασφά­λι­ση υγεί­ας για έξι μήνες. Η εται­ρεία υπο­σχέ­θη­κε επί­σης να βοη­θή­σει τους εργα­ζο­μέ­νους της που δεν είναι αμε­ρι­κα­νοί πολί­τες να κρα­τή­σουν τις βίζες εργα­σί­ας τους.

«Αυτή είναι λυπη­ρή στιγ­μή και δεν υπάρ­χει τρό­πος να το παρα­κάμ­ψου­με αυτό», ανέ­φε­ρε ο κ. Ζού­κερ­μπεργκ. Σε αυτούς που φεύ­γουν, θέλω να σας ευχα­ρι­στή­σω ακό­μη μια φορά για όλη τη συνει­σφο­ρά σας», πρόσθεσε.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο