Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ALBA-TCP: Σύνοδος κορυφής στην Αβάνα

Oι ηγέτες της συναντιούνται στην Αβάνα της Κούβας, 15 χρόνια μετά τη δημιουργία της Βολιβαριανής Συμμαχίας για τους λαούς της Αμερικής μας – νόμου Helms-Burton, (ΣΣ |> Alianza Bolivariana para los pueblos de Nuestra América– Tratado de Comercio de los Pueblos)

Μεταξύ των σημείων που  εξετάστηκαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, καταγγέλλεται ότι το πραξικόπημα στη Βολιβία, ενορχηστρωμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συμφωνία με την τοπική ρατσιστική ολιγαρχία και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) αποτελεί επίθεση κατά του δημοκρατικού θεσμού, αγνοώντας τη βούληση των λαών που επικύρωσαν στις ψηφοφορίες την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο Evo στις γενικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.
Καταβάλλεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί ένα ανοιχτό πραξικόπημα κατά της νομιμότητας.

Η ALBA-TCP απορρίπτει επίσης την ενεργοποίηση του Κεφαλαίου III του νόμου Helms-Burton και επαναλαμβάνει την απαίτησή της να αρθεί ο αποκλεισμός (εμπάργκο) του νησιού της επανάστασης, από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Rodríguez Parrilla, δήλωσε από το λογαριασμό του στο Twitter ότι στο πλαίσιο αυτής της συνόδου κορυφής η Συμμαχία επιβεβαιώνεται ως πλατφόρμα πολιτικού συντονισμού για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της ολοκλήρωσης, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

  |> Sesiona XVII Cumbre del . Pdte convoca al diálogo. Ante las amenazas que enfrenta , la Alianza se reafirma como plataforma de coordinación política en defensa de la independencia, la paz y la integración, desde la solidaridad y la cooperación.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα Daniel Ortega

«Είναι πολύ ευχάριστο για εμάς σήμερα ότι αυτή η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στην Κούβα, ειδικά για την 15η επέτειο από την ίδρυση της συμμαχίας μας από τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, τον Fidel Castro και τον Comandante Hugo Chávez Frías» με αυτά τα λόγια ο Κουβανός πρόεδρος Miguel Díaz-Canel Bermúdez εγκαινίασε στην Αβάνα τη XVII Σύνοδο Κορυφής της ALBA-TCP

Min Rex Cuba ΥπΕξ Κούβα

«Η σημερινή περιφερειακή κατάσταση και η προοπτική της Συμμαχίας στην παρούσα συγκυρία θα είναι τα κεντρικά σημεία στα οποία θα συζητήσουμε και θα ανταλλάξουμε γνώμες.

Προτρέπω να εκτιμήσουμε τις προτάσεις μαζί για να μετρήσουμε τις ικανότητές μας και τις δυνάμεις μας. Πρέπει να αναδείξουμε την ALBA-TCP ως πλατφόρμα για πολιτικό συντονισμό και υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της ολοκλήρωσης μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κούβας.

Ο Díaz-Canel διαβεβαίωσε επίσης ότι ως αποτέλεσμα των συζητήσεων θα υιοθετηθεί μια τελική διακήρυξη «στο σημερινό πνεύμα διαλόγου που συμβάλλει στη συνέχιση της εφαρμογής της ανακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως ζώνη ειρήνης , που υπογράφηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 28 Ιανουαρίου 2014, που συναντήθηκαν σ’ αυτή την πρωτεύουσα».

Πηγή -με πληροφορίες από τη Granma

Σχετικά με την τελική διακήρυξη δείτε και (telesurtv.net/news/cuba)

Declaración final de la XVII Cumbre del ALBA en La Habana, Cuba #ALBA 15Años (video)