Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«American dream» και κουραφέξαλα

«American dream» είναι αν η τσέ­πη έχει και αντέ­χει, αν όχι, τότε είναι ένας εφιάλ­της που σου απα­γο­ρεύ­ει την πρό­σβα­ση στην Υγεία, στην Παι­δεία. Ακό­μα και σε έναν αξιο­πρε­πή θάνα­το και μια ανθρώ­πι­νη κηδεία. Οι ομα­δι­κοί τάφοι στο Hart Island το μαρτυρούν.

Ο νέος κορο­νο­ϊ­ός μας μαρ­τύ­ρη­σε και άλλα. Τη γύμνια των συστη­μά­των Υγεί­ας που ο κόσμος πεθαί­νει σαν τις μύγες, τη γύμνια των επι­χει­ρη­μά­των όσων πρι­μο­δο­τούν τη λογι­κή «Υγεία ίσον εμπό­ρευ­μα» και μετρούν τη ζωή με βάση την εξί­σω­ση κόστος — όφε­λος. Σε αυτά στη­ρί­ζε­ται ο καπι­τα­λι­σμός και το «αμε­ρι­κά­νι­κο όνει­ρο» τα έχει απο­γειώ­σει αυξά­νο­ντας άνερ­γους, άστε­γους, φτω­χούς και περιθωριοποιημένους.

Μια είδη­ση που μετέ­δω­σαν τα πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων είναι μια ακό­μα από­δει­ξη της απαν­θρω­πιάς. Έλε­γε πως «σχε­δόν 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι έχα­σαν τη δου­λειά τους από τον Μάρ­τιο μέχρι τώρα στον τομέα της Υγεί­ας στις ΗΠΑ, οι 135.000 εκ των οποί­ων εργά­ζο­νταν σε νοσο­κο­μεία, τα έσο­δα των οποί­ων περιο­ρί­στη­καν δρα­μα­τι­κά καθώς μειώ­θη­κε ο αριθ­μός των ασθε­νών εκεί­νων που δεν πάσχουν από Covid-19». Εν ολί­γοις μειώ­θη­καν οι ασθε­νείς-πελά­τες, άρα και τα κέρ­δη από την επί πλη­ρω­μή παρο­χή υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και φυσι­κά οι εργο­δό­τες ξαπό­στει­λαν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους για να μειώ­σουν το κόστος.

Η αγο­ρά Υγεί­ας στις ΗΠΑ έχει τρε­λά νού­με­ρα. Μόνο για το διά­στη­μα Μαρ­τί­ου — Ιου­νί­ου οι απώ­λειες ανέρ­χο­νται στα 200 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια εκτι­μά η Ένω­ση Νοσο­κο­μεί­ων. Η μπίζ­να είναι τερά­στια και τα νοσο­κο­μεία τερά­στιες επι­χει­ρή­σεις που κοστο­λο­γούν σχε­δόν 80.000 δολά­ρια κάθε ασθε­νή που νοση­λεύ­ε­ται δια­σω­λη­νω­μέ­νος, σύμ­φω­να με το Ίδρυ­μα Κάι­ζερ Φάμι­λι. Ωμά και απλά τα πράγ­μα­τα με το σύστη­μα Υγεί­ας των ΗΠΑ. Τα εξη­γεί ο καθη­γη­τής Χάουαρντ Μάρ­κελ, διευ­θυ­ντής του Κέντρου Ιστο­ρί­ας της Ιατρι­κής στο Πανε­πι­στή­μιο του Μίσι­γκαν, που δήλω­σε: «Το αμε­ρι­κα­νι­κό σύστη­μα Υγεί­ας χρη­μα­το­δο­τεί­ται ‑και πλου­τί­ζει πολύ κόσμο- μέσω πανά­κρι­βων εξε­τά­σε­ων και εγχει­ρή­σε­ων που δεν είναι επεί­γου­σες και κατα­σκευά­ζο­ντας γιγα­ντιαία νοσο­κο­μεία στη βάση αυτού του οικο­νο­μι­κού μοντέ­λου». Ενός μοντέ­λου που ωμά μετρά­ει τη ζωή σε χαρ­το­νό­μι­σμα. «Οι ασφα­λι­στι­κές, τόσο του ιδιω­τι­κού όσο και του δημό­σιου τομέα, πλη­ρώ­νουν όταν βάζου­με έναν σωλή­να σε κάποιον, όχι όταν του μιλά­με» είπε ο Χ. Μάρ­κελ, ενώ το Πανε­πι­στή­μιο του Μίσι­γκαν ανα­κοί­νω­σε ότι δεν θα πλη­ρώ­σει τις συντα­ξιο­δο­τι­κές εισφο­ρές των υπαλ­λή­λων του την επό­με­νη χρο­νιά επει­δή μειώ­θη­καν τα έσο­δα στο ιατρι­κό κέντρο του.

Θύμα­τα δεν είναι μόνο όσοι η τσέ­πη τους δεν έχει για ιατρι­κές υπη­ρε­σί­ες, θύμα­τα είναι και οι εργα­ζό­με­νοι στο σύστη­μα Υγεί­ας. Καθώς οι εγχει­ρή­σεις και οι μη επεί­γου­σες εξε­τά­σεις έχουν ανα­βλη­θεί στα περισ­σό­τε­ρα νοσο­κο­μεία της χώρας λόγω κορο­νοϊ­ού, ιδιο­κτή­τες και διοι­κή­σεις των νοσο­κο­μεί­ων πετούν στο δρό­μο εργα­ζό­με­νους με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Σύμ­φω­να με την είδη­ση, «στο αμε­ρι­κα­νι­κό σύστη­μα πολ­λές νοση­λεύ­τριες δεν είναι μισθω­τές, αλλά απα­σχο­λού­νται “ανά ημέ­ρα”, έτσι που τα νοσο­κο­μεία μπο­ρούν να μειώ­νουν τις δαπά­νες τους από τη μία ημέ­ρα στην άλλη». Έτσι βγά­ζουν τα κέρ­δη, από απελ­πι­σμέ­νους εργα­ζό­με­νους που τους στύ­βουν και τους πετούν σαν λεμο­νό­κου­πες. Μια νοση­λεύ­τρια από τη νότια Φλό­ρι­ντα έλε­γε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως πλέ­ον είναι σε «σε επι­φυ­λα­κή» και ότι το νοσο­κο­μείο την κάλε­σε να εργα­στεί στην Κυρια­κή, ανή­με­ρα της Γιορ­τής της Μητέ­ρας. «Κανείς δεν ήθε­λε να δου­λέ­ψει, αλλά εγώ ήμουν απελ­πι­σμέ­νη, ασφα­λώς και πήγα». Νοση­λεύ­τρια από την Ουά­σιγ­κτον δου­λεύ­ει πλέ­ον μόνο 9 ώρες την εβδο­μά­δα, αντί για 36 μέχρι πρό­σφα­τα. Μία συνά­δελ­φός της στο Μαϊ­ά­μι, το νοσο­κο­μείο τη στα­μά­τη­σε, εργα­ζό­ταν εκεί μόλις δύο μέρες την εβδομάδα.

Δεν μπή­καν πολ­λά σωλη­νά­κια σε ασθε­νείς-πελά­τες και έμει­ναν χωρίς δου­λειά νοση­λευ­τές, όχι όμως και οι καπι­τα­λι­στές που βρή­καν νέα επι­κερ­δή ενα­σχό­λη­ση. Νέα πηγή κερ­δών είναι τα τεστ διά­γνω­σης για τον νέο κορο­νο­ϊό. Με το αζη­μί­ω­το και αυτά, αν η τσέ­πη έχει φυσικά.

Πηγή: ΗΠΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο