Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Assata Shakur: Ένα μαύρο εικόνισμα αντίστασης.

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Ποια είναι η Ασσάτα Σακούρ, κατά κόσμον Τζέιν Ντέμπορα Μπάιρον;

Είναι η Αμερικάνα επαναστάτρια που βρήκε άσυλο στην Κούβα από το 1984. Κατηγορείται για τον φόνο ενός αστυνομικού στην Αμερική το 1973 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Εντάχθηκε στους Μαύρους Πάνθηρες στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ήταν 20 χρονών και απογοητευμένη με την κατεύθυνση της οργάνωσης και της αριστεράς στην Αμερική έγινε μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού (BLA) μια άλλη μαχητική μαύρη οργάνωση που πίστευε στην αντίσταση με ένοπλη βία. Μεταξύ 1971 και 1973 κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστείες τραπεζών και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα αλλά αθωώθηκε σε όλες τις περιπτώσεις.

Επί χρόνια ήταν καταζητούμενη σαν αρχηγός της BLA. Σε μια ένοπλη συμπλοκή το 1973 σκοτώθηκε ένα μέλος της οργάνωσης και ένας αστυνομικός. Η Σακούρ κατηγορήθηκε για τον θάνατο του αστυνομικού σε μια δίκη παρωδία, «ένα νομικό λιντσάρισμα» όπως δηλώνει ο δικηγόρος της.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες. Προφυλακίστηκε και έμεινε τέσσερα χρόνια στην φυλακή περιμένοντας την δίκη. Δεν της δόθηκε άδεια για να γεννήσει το παιδί της εκτός φυλακής. Στην φυλακή γέννησε την μοναδική της κόρη. Κρατήθηκε στην απομόνωση επί 21 μήνες σε φυλακές υψηλής ασφαλείας. Καταδικάστηκε σε ισόβια το 1977. Δραπέτευσε από την φυλακή με την βοήθεια της οργάνωσης BLA το 1979.

Το 1984 ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο της έδωσε πολιτικό άσυλο στην Κούβα όπου μένει από τότε.

Κάθε τόσο αναφέρεται το όνομά της στις εφημερίδες της Αμερικής. Τελευταία με την δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι θα βάλει πιο αυστηρά όρια για την διακίνηση Αμερικάνων πολιτών με προορισμό την Κούβα. Καθώς και την απαίτησή του να παραδώσουν οι Κουβανοί την Σακούρ. «Το λιμάνι των εγκληματιών θα κλείσει. Δεν έχετε καμία επιλογή. Θα τελειώσει αυτή η ιστορία”, δήλωσε σε ομιλία του στο Μαϊάμι.

Assata

Αφίσα λογοτεχνικής βραδιάς στην Σουηδία για την αυτοβιογραφία της που προλογίζει η Άντζελα Ντέιβις

Η Κούβα αρνήθηκε να την παραδώσει και έτσι επανήλθε στην επικαιρότητα το όνομά της. Το FBI την έχει επικηρύξει με δύο εκατομμύρια δολάρια σαν μία από τους δέκα πιο επικίνδυνους τρομοκράτες. Η ίδια δηλώνει κομουνίστρια, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, βιβλία και την αυτοβιογραφία της. Τα έργα της διδάσκονται στα Πανεπιστήμια της Αμερικής και στο όνομά της έχουν δοθεί υποτροφίες κάτω από διαμαρτυρίες του Αμερικάνικου κατεστημένου.

Η ζωή της Σακούρ έγινε τραγούδι και ταινία στην Κούβα. Οι Αμερικάνοι μαύροι ακτιβιστές χιπ χοπ, Digable Planets, Paris (“Assata’s Song”), Public Enemy och X-Clan την έχουν συνηθισμένο θέμα στα τραγούδια τους και εικόνισμα αντίστασης. Ο ράπερ Tupac Shakur του οποίου ήταν νονά και θετή μητέρα δολοφονήθηκε κάτω από ανεξήγητες συνθήκες.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία