Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

AstraZeneca & νέες «περιπλοκές» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού

“Παιχνίδια” & διαφοροποιήσεις στις αποφάσεις για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca», ανάλογα και με τα διαθέσιμα εμβόλια σε κάθε κράτος

Ξεπέρασαν τα 133,8 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 2,9 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Τετάρτη καταγράφηκαν πάνω από 517.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

astrazeneca Εμβόλιο

Την ίδια στιγμή, οι εκστρατείες εμβολιασμού που ήδη κινούνται με αργούς ρυθμούς, λόγω της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών, αναμένεται να επηρεαστούν και από τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη – και ενώ ήδη μια σειρά από κράτη είχαν αποφασίσει να περιορίσουν τη χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες – ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφάσισε να συμπεριλάβει τους «ασυνήθιστους αιματικούς θρόμβους» στις «σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca». Ο Οργανισμός υπογράμμισε ξανά ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες και ότι «τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων», ενώ σημείωσε ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες (π.χ. ηλικιακές ομάδες). Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ΕΜΑ επισήμανε ότι τα ίδια τα κράτη – μέλη θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων».
Πράγματι, την Τετάρτη το βράδυ οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεν κατέληξαν σε ενιαία θέση σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου, παρά τις επισημάνσεις της πορτογαλικής προεδρίας και αξιωματούχων της Κομισιόν ότι «μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι σημαντική», ώστε να μην υπάρχει χώρος για «παραπληροφόρηση» και «να μην προκαλείται διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο».

Η Γερμανία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί το εμβόλιο της «AstraZeneca» μόνο στους άνω των 60 ετών. Οσοι νεότεροι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση θα λάβουν στη δεύτερη άλλο εμβόλιο. Στην Ιταλία, η χρήση του συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, αλλά η έγκριση για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Σε όσους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση της «AstraZeneca», θα λάβουν και τη δεύτερη. Η Ισπανία, θα χορηγεί στο εξής το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας μόνο στους άνω των 60 ετών και ενδέχεται όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση να μην εμβολιαστούν καθόλου με δεύτερη δόση, ή να λάβουν διαφορετικό εμβόλιο. Το Βέλγιο, για ένα μήνα θα χορηγεί το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Την ίδια ώρα, στην Αυστρία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τάχθηκε υπέρ της χορήγησής του χωρίς περιορισμούς, καθώς το εμβόλιο της «AstraZeneca» αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και επειδή η χώρα δεν αγόρασε όλα τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech» και «Johnson&Johnson» που της αναλογούσαν από τις παραγγελίες της ΕΕ. Αν περιοριζόταν η χρήση του «AstraZeneca» μόνο για τους άνω των 60 ή 55 ετών, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για τους 18 – 55 ετών, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς υπάρχουν «πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια». Οπως είπε «είναι πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο», από την άλλη στην Αυστρία υπάρχουν 4 – 6 θάνατοι από Covid-19 τη βδομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών. Παράλληλα, η Αυστρία βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κλείσει συμφωνία παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», σύμφωνα με τον καγκελάριο.

Sputnik V

Συνομιλίες της Γερμανίας για αγορά του «Sputnik V»

Συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο «Sputnik V» ξεκινά και η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, λέγοντας ότι ενημέρωσε σχετικά το προχτεσινό συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Στη Γερμανία, μόλις το 13% του πληθυσμού έχει λάβει μια δόση εμβολίων, ενώ την Τετάρτη τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτεύουσας λόγω έλλειψης εμβολίων, αναφέρουν ΜΜΕ.

Ο Γερμανός υπουργός υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί εκ μέρους των κρατών – μελών της ΕΕ μια προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά του «Sputnik V» (όπως είχε κάνει με τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιεί σήμερα), παρότι ο ΕΜΑ εξετάζει επί του παρόντος τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Το κρατίδιο της Βαυαρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» για αγορά 2,5 εκατ. δόσεων του «Sputnik V», με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του ΕΜΑ. Αντίστοιχα, και το κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία σκοπεύει να προχωρήσει σε παραγγελία του ρωσικού εμβολίου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου “Sputnik V” από τον ΕΜΑ διαρκεί τόσο πολύ, προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ευρώπη».

Απόφαση του ΕΔΑΑ για τους εμβολιασμούς

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία», απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

«Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19», σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ και πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο υιοθετεί «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από την νόσο, από την στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων».

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών στην Τσεχική Δημοκρατία κατά εννέα ασθενειών δεν συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

Τουλάχιστον 3.600 υγειονομικοί έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Α. Φάουτσι, παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας συνέβαλαν στο θάνατο πάνω από 3.600 υγειονομικών, σύμφωνα με ανεπίσημες καταμετρήσεις.

Οπως είπε, σε συνέντευξή του στον «Guardian», «στις κρίσιμες στιγμές που υπήρχαν ελλείψεις οι εργαζόμενοι στην Υγεία αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν ό,τι ήταν στη διάθεσή τους. Είμαι βέβαιος ότι αυτό αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μέσων ατομικής προστασίας στον κόσμο, ωστόσο ένα χρόνο μετά την πανδημία, οι ρόμπες και τα γάντια παραμένουν σε έλλειψη, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων…

Πηγή Ριζοσπάστης στήλη: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πανδημία Αγώνας για την υγεία τη ζωή του λαού