Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

AstraZeneca & νέες «περιπλοκές» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού

“Παιχνίδια” & διαφοροποιήσεις στις αποφάσεις για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca», ανάλογα και με τα διαθέσιμα εμβόλια σε κάθε κράτος

Ξεπέ­ρα­σαν τα 133,8 εκατ. τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα και τα 2,9 εκατ. οι επί­ση­μα κατα­γε­γραμ­μέ­νοι θάνα­τοι από Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, την Τετάρ­τη κατα­γρά­φη­καν πάνω από 517.000 κρού­σμα­τα σε ένα 24ωρο.

astrazeneca Εμβόλιο

Την ίδια στιγ­μή, οι εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού που ήδη κινού­νται με αργούς ρυθ­μούς, λόγω της υπο­τα­γής των εμβο­λί­ων στα κέρ­δη και τους αντα­γω­νι­σμούς των καπι­τα­λι­στών, ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­α­στούν και από τις εξε­λί­ξεις γύρω από το εμβό­λιο της «AstraZeneca».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την Τετάρ­τη — και ενώ ήδη μια σει­ρά από κρά­τη είχαν απο­φα­σί­σει να περιο­ρί­σουν τη χορή­γη­σή του σε συγκε­κρι­μέ­νες ηλι­κια­κές ομά­δες — ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) απο­φά­σι­σε να συμπε­ρι­λά­βει τους «ασυ­νή­θι­στους αιμα­τι­κούς θρόμ­βους» στις «σπά­νιες ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες» από τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της «AstraZeneca». Ο Οργα­νι­σμός υπο­γράμ­μι­σε ξανά ότι ο κίν­δυ­νος θανά­του από Covid-19 είναι «πολύ μεγα­λύ­τε­ρος» από τον κίν­δυ­νο θανά­του από σπά­νιες παρε­νέρ­γειες και ότι «τα συνο­λι­κά οφέ­λη του εμβο­λί­ου υπερ­τε­ρούν των κιν­δύ­νων», ενώ σημεί­ω­σε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία δεν έχουν επι­βε­βαιω­θεί συγκε­κρι­μέ­νοι παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου για αυτές τις σπά­νιες παρε­νέρ­γειες (π.χ. ηλι­κια­κές ομά­δες). Την ίδια ώρα, ωστό­σο, ο ΕΜΑ επι­σή­μα­νε ότι τα ίδια τα κρά­τη — μέλη θα απο­φα­σί­σουν πώς θα κινη­θούν, «ανά­λο­γα με τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να και τη δια­θε­σι­μό­τη­τα εμβο­λί­ων».
Πράγ­μα­τι, την Τετάρ­τη το βρά­δυ οι υπουρ­γοί Υγεί­ας της ΕΕ δεν κατέ­λη­ξαν σε ενιαία θέση σχε­τι­κά με τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου, παρά τις επι­ση­μάν­σεις της πορ­το­γα­λι­κής προ­ε­δρί­ας και αξιω­μα­τού­χων της Κομι­σιόν ότι «μια συντο­νι­σμέ­νη ευρω­παϊ­κή προ­σέγ­γι­ση είναι σημα­ντι­κή», ώστε να μην υπάρ­χει χώρος για «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση» και «να μην προ­κα­λεί­ται διστα­κτι­κό­τη­τα απέ­να­ντι στο εμβό­λιο».

Η Γερ­μα­νία επι­μέ­νει στην από­φα­σή της να χορη­γεί το εμβό­λιο της «AstraZeneca» μόνο στους άνω των 60 ετών. Οσοι νεό­τε­ροι έχουν λάβει ήδη την πρώ­τη δόση θα λάβουν στη δεύ­τε­ρη άλλο εμβό­λιο. Στην Ιτα­λία, η χρή­ση του συστή­νε­ται κατά προ­τί­μη­ση για άτο­μα άνω των 60 ετών, αλλά η έγκρι­ση για άτο­μα άνω των 18 ετών δεν ακυ­ρώ­νε­ται. Σε όσους χορη­γή­θη­κε ήδη η πρώ­τη δόση της «AstraZeneca», θα λάβουν και τη δεύ­τε­ρη. Η Ισπα­νία, θα χορη­γεί στο εξής το εμβό­λιο της αγγλο­σου­η­δι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας μόνο στους άνω των 60 ετών και ενδέ­χε­ται όσοι έχουν λάβει την πρώ­τη δόση να μην εμβο­λια­στούν καθό­λου με δεύ­τε­ρη δόση, ή να λάβουν δια­φο­ρε­τι­κό εμβό­λιο. Το Βέλ­γιο, για ένα μήνα θα χορη­γεί το εμβό­λιο μόνο σε άτο­μα άνω των 55 ετών.

Την ίδια ώρα, στην Αυστρία η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών τάχθη­κε υπέρ της χορή­γη­σής του χωρίς περιο­ρι­σμούς, καθώς το εμβό­λιο της «AstraZeneca» απο­τε­λεί σημα­ντι­κό πυλώ­να της εθνι­κής εκστρα­τεί­ας εμβο­λια­σμού, μετα­ξύ άλλων και επει­δή η χώρα δεν αγό­ρα­σε όλα τα εμβό­λια των «Pfizer/BioNTech» και «Johnson&Johnson» που της ανα­λο­γού­σαν από τις παραγ­γε­λί­ες της ΕΕ. Αν περιο­ρι­ζό­ταν η χρή­ση του «AstraZeneca» μόνο για τους άνω των 60 ή 55 ετών, δεν θα μπο­ρού­σαν να υπάρ­ξουν επαρ­κείς εμβο­λια­σμοί για τους 18 — 55 ετών, δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά η επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, καθώς υπάρ­χουν «πολύ λίγα εναλ­λα­κτι­κά εμβό­λια». Οπως είπε «είναι πολύ ανη­συ­χη­τι­κό όταν προ­κύ­πτουν τέτοιες περι­πτώ­σεις με ένα εμβό­λιο», από την άλλη στην Αυστρία υπάρ­χουν 4 — 6 θάνα­τοι από Covid-19 τη βδο­μά­δα ατό­μων κάτω των 55 ετών. Παράλ­λη­λα, η Αυστρία βρί­σκε­ται στην τελι­κή ευθεία για να κλεί­σει συμ­φω­νία παραγ­γε­λί­ας του ρωσι­κού εμβο­λί­ου «Sputnik V», σύμ­φω­να με τον καγκελάριο.

Sputnik V

Συνομιλίες της Γερμανίας για αγορά του «Sputnik V»

Συζη­τή­σεις με τη Ρωσία για το ενδε­χό­με­νο να αγο­ρά­σει το εμβό­λιο «Sputnik V» ξεκι­νά και η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Γενς Σπαν, λέγο­ντας ότι ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά το προ­χτε­σι­νό συμ­βού­λιο των υπουρ­γών Υγεί­ας της ΕΕ. Στη Γερ­μα­νία, μόλις το 13% του πλη­θυ­σμού έχει λάβει μια δόση εμβο­λί­ων, ενώ την Τετάρ­τη τέθη­καν εκτός λει­τουρ­γί­ας δύο μεγά­λα εμβο­λια­στι­κά κέντρα της πρω­τεύ­ου­σας λόγω έλλει­ψης εμβο­λί­ων, ανα­φέ­ρουν ΜΜΕ.

Ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός υπεν­θύ­μι­σε ότι η Κομι­σιόν δεν προ­τί­θε­ται να δια­πραγ­μα­τευ­θεί εκ μέρους των κρα­τών — μελών της ΕΕ μια προ­κα­ταρ­κτι­κή συμ­φω­νία για την αγο­ρά του «Sputnik V» (όπως είχε κάνει με τα άλλα εμβό­λια που χρη­σι­μο­ποιεί σήμε­ρα), παρό­τι ο ΕΜΑ εξε­τά­ζει επί του παρό­ντος τα δεδο­μέ­να για την ασφά­λεια και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβολίου.
Το κρα­τί­διο της Βαυα­ρί­ας είχε ανα­κοι­νώ­σει νωρί­τε­ρα ότι θα δια­πραγ­μα­τευ­θεί «ένα προ­κα­ταρ­κτι­κό συμ­βό­λαιο» για αγο­ρά 2,5 εκατ. δόσε­ων του «Sputnik V», με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα λάβει την έγκρι­ση του ΕΜΑ. Αντί­στοι­χα, και το κρα­τί­διο Μεκλεμ­βούρ­γο — Δυτι­κή Πομε­ρα­νία σκο­πεύ­ει να προ­χω­ρή­σει σε παραγ­γε­λία του ρωσι­κού εμβολίου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σερ­γκέι Λαβρόφ, σημεί­ω­σε ότι «το γεγο­νός ότι η δια­δι­κα­σία έγκρι­σης του εμβο­λί­ου “Sputnik V” από τον ΕΜΑ διαρ­κεί τόσο πολύ, προ­κα­λεί δυσα­ρέ­σκεια στην Ευρώ­πη».

Απόφαση του ΕΔΑΑ για τους εμβολιασμούς

Στο μετα­ξύ, το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που απο­φάν­θη­κε ότι ο υπο­χρε­ω­τι­κός εμβο­λια­σμός είναι «ανα­γκαί­ος σε μία δημο­κρα­τι­κή κοι­νω­νία», απα­ντώ­ντας σε προ­σφυ­γή γονέ­ων παι­διών τα οποία δεν έγι­ναν δεκτά σε νηπια­γω­γεία της Τσε­χί­ας επει­δή δεν ήταν εμβολιασμένα.

«Η από­φα­ση στη­ρί­ζει την δυνα­τό­τη­τα μίας εμβο­λια­στι­κής υπο­χρέ­ω­σης υπό όρους στο πλαί­σιο της παρού­σας επι­δη­μί­ας της Covid-19», σχο­λί­α­σε ο ειδι­κός νομι­κός του Δικα­στη­ρί­ου Νικο­λά Ερβιέ και πρό­σθε­σε ότι το Δικα­στή­ριο υιο­θε­τεί «την αρχή της κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης, η οποία μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει την επι­βο­λή του εμβο­λια­σμού σε όλους, ακό­μη και σε εκεί­νους που αισθά­νο­νται λιγό­τε­ρο απει­λού­με­νοι από την νόσο, από την στιγ­μή που τίθε­ται το θέμα της προ­στα­σί­ας των πλέ­ον ευά­λω­των ατόμων».

Στην από­φα­σή του, το ΕΔΔΑ θεω­ρεί ότι ο υπο­χρε­ω­τι­κός εμβο­λια­σμός των παι­διών στην Τσε­χι­κή Δημο­κρα­τία κατά εννέα ασθε­νειών δεν συνι­στά παρα­βί­α­ση των αρχών της Ευρω­παϊ­κής Σύμ­βα­σης των Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που ως προς «το δικαί­ω­μα σεβα­σμού της ιδιω­τι­κής ζωής».

Τουλάχιστον 3.600 υγειονομικοί έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ

Στο μετα­ξύ, στις ΗΠΑ, ο επι­κε­φα­λής επι­δη­μιο­λό­γος και σύμ­βου­λος του Λευ­κού Οίκου, Α. Φάου­τσι, παρα­δέ­χτη­κε ότι οι ελλεί­ψεις σε ατο­μι­κά μέσα προ­στα­σί­ας συνέ­βα­λαν στο θάνα­το πάνω από 3.600 υγειο­νο­μι­κών, σύμ­φω­να με ανε­πί­ση­μες καταμετρήσεις.

Οπως είπε, σε συνέ­ντευ­ξή του στον «Guardian», «στις κρί­σι­μες στιγ­μές που υπήρ­χαν ελλεί­ψεις οι εργα­ζό­με­νοι στην Υγεία ανα­γκά­ζο­νταν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν ό,τι ήταν στη διά­θε­σή τους. Είμαι βέβαιος ότι αυτό αύξη­σε τον κίν­δυ­νο μόλυνσης».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας στον κόσμο, ωστό­σο ένα χρό­νο μετά την παν­δη­μία, οι ρόμπες και τα γάντια παρα­μέ­νουν σε έλλει­ψη, σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Τρο­φί­μων και Φαρμάκων…

Πηγή Ριζο­σπά­στης στή­λη: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πανδημία Αγώνας για την υγεία τη ζωή του λαού

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο