Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 AstraZeneca: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τη COVID-19

Η βρε­τα­νι­κή εται­ρεία AstraZeneca ανα­κοί­νω­σε ότι ολο­κλη­ρώ­θη­κε η συμ­φω­νία με την Κομι­σιόν για την προ­μή­θεια έως 400 εκατ. δόσε­ων του εμβο­λί­ου AZD1222 ενά­ντια στη νόσο covid-19 που προ­κα­λεί ο νέος κορωνοϊός.

Πρό­κει­ται για την πρώ­τη συμ­φω­νία της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για εμβό­λιο κατά του φονι­κού που ήδη έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 788 χιλιά­δες ανθρώ­πους. Η συμ­φω­νία της εται­ρεί­ας με την Κομι­σιόν εξα­σφα­λί­ζει την πρό­σβα­ση όλων των κρα­τών μελών της ΕΕ στο εμβό­λιο χωρίς κέρ­δος κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας. Παράλ­λη­λα, επι­τρέ­πε­ται στα κρά­τη μέλη της ΕΕ να κατευ­θύ­νουν εκ νέου την προ­μή­θεια δόσε­ων σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες.

Σύμ­φω­να με το χρο­νο­διά­γραμ­μα, η παρά­δο­ση των πρώ­των δόσε­ων θα είναι στα τέλη 2020, όπως άλλω­στε είχε τονί­σει και ο Έλλη­νας αρμό­διος υπουρ­γός, Βασί­λης Κικί­λιας σε τηλε­ο­πτι­κή του συνέ­ντευ­ξη προ ημερών.

Ο Pascal Soriot, Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος, δήλω­σε: «Αυτή η πρώ­τη συμ­φω­νία για το εμβό­λιο με την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή θα δια­σφα­λί­σει την πρό­σβα­ση εκα­τομ­μυ­ρί­ων Ευρω­παί­ων στο εμβό­λιο AZD1222 μετά την έγκρι­σή του. Ανα­μέ­νο­ντας σύντο­μα την έναρ­ξη της παρα­γω­γής στην ευρω­παϊ­κή αλυ­σί­δα εφο­δια­σμού της εται­ρεί­ας, ελπί­ζου­με να κατα­στή­σου­με το εμβό­λιο δια­θέ­σι­μο ταχύ­τα­τα και σε ευρεία βάση, με ορί­ζο­ντα παρά­δο­σης των πρώ­των δόσε­ων τα τέλη του 2020. Θα ήθε­λα να ευχα­ρι­στή­σω το σύνο­λο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, και ειδι­κά την Επί­τρο­πο Υγεί­ας και Ασφά­λειας Τρο­φί­μων, Στέλ­λα Κυρια­κί­δου, για την ταχεία αντα­πό­κρι­σή τους στο ζήτη­μα της δια­σφά­λι­σης της προ­στα­σί­ας των Ευρω­παί­ων με ένα εμβό­λιο ενά­ντια σε αυτόν τον θανα­τη­φό­ρο ιό, σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, καθι­στώ­ντας δυνα­τή την ανα­δό­μη­ση των κοι­νω­νιών και της οικο­νο­μί­ας σε παγκό­σμιο επίπεδο».

Τον Ιού­λιο του 2020, ενδιά­με­σα απο­τε­λέ­σμα­τα από τη συνε­χι­ζό­με­νη δοκι­μή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ δημο­σιεύ­θη­καν στο περιο­δι­κό The Lancet και έδει­ξαν ότι το AZD1222 ήταν ανε­κτό και παρή­γα­γε ισχυ­ρές ανο­σο­λο­γι­κές απο­κρί­σεις ενά­ντια στον ιό SARS-CoV‑2 σε όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες που αξιο­λο­γή­θη­καν. Η κλι­νι­κή ανά­πτυ­ξη του AZD1222 προ­χω­ρά σε παγκό­σμιο επί­πε­δο με συνε­χι­ζό­με­νες δοκι­μές τελι­κού στα­δί­ου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και τη Βρα­ζι­λία, μια δοκι­μή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρι­κή και σχε­δια­ζό­με­νες μελέ­τες στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, την Ιαπω­νία και τη Ρωσία. Απο­τε­λέ­σμα­τα από τις δοκι­μές τελι­κού στα­δί­ου ανα­μέ­νο­νται αργό­τε­ρα εντός του έτους, ανά­λο­γα με το ποσο­στό λοι­μώ­ξε­ων στις κοι­νό­τη­τες στις οποί­ες διε­ξά­γο­νται οι κλι­νι­κές δοκιμές.

Η AstraZeneca εξα­κο­λου­θεί να συνερ­γά­ζε­ται με κυβερ­νή­σεις, πολυ­με­ρείς οργα­νι­σμούς και εταί­ρους ανά τον κόσμο προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει ευρεία και ισό­τι­μη πρό­σβα­ση στο εμβό­λιο, σε περί­πτω­ση που οι κλι­νι­κές δοκι­μές στε­φθούν με επι­τυ­χία. Πρό­σφα­τες ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με τον εφο­δια­σμό στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπω­νία, την Κίνα, τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και τη Βρα­ζι­λία υπο­λο­γί­ζουν την παγκό­σμια δυνα­τό­τη­τα τρο­φο­δο­σί­ας περί­που στα τρία δισε­κα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβολίου.

Το εμβό­λιο AZD1222 ανα­πτύ­χθη­κε από το Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης σε συνερ­γα­σία με την νεο­σύ­στα­τη εται­ρεία του, τη Vaccitech. Χρη­σι­μο­ποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνα­τό­τη­τα ανα­δι­πλα­σια­σμού από χιμπαν­τζή, ο οποί­ος βασί­ζε­ται σε μια εξα­σθε­νη­μέ­νη εκδο­χή ενός ιού του κοι­νού κρυο­λο­γή­μα­τος (αδε­νοϊ­ού) που προ­κα­λεί λοι­μώ­ξεις σε χιμπαν­τζή­δες και περιέ­χει το γενε­τι­κό υλι­κό της πρω­τε­ΐ­νης-ακί­δας (spike protein) του SARS-CoV‑2. Μετά τον εμβο­λια­σμό παρά­γε­ται η επι­φα­νεια­κή πρω­τε­ΐ­νη-ακί­δα, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα να επι­τε­θεί στον ιό SARS-CoV‑2 αν αυτός προ­σβάλ­λει αργό­τε­ρα τον οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο