Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Bayer: Απολύει 12.000 εργαζόμενους για να προστατέψει τους επενδυτές

Σε δραστικές περικοπές σχεδόν 12.000 θέσεων εργασίας (ένας στους δέκα εργαζόμενους) και πωλήσεις εμπορικών σημάτων της προχωρεί η Βayer, αποσκοπώντας να αντισταθμίσει τις απώλειες στην τιμή της μετοχής της. Η πτώση αυτή, που φθάνει το 35% από τις αρχές της χρονιάς, σχετίζεται άμεσα με τον αντίκτυπο από την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto. Η τελευταία κρίθηκε σε πρώτο βαθμό ένοχη για την καρκινοπάθεια κηπουρού από τη χρήση του φυτοφαρμάκου της Roundup. Επιπλέον, εκκρεμοδικούν ακόμη 9.000 αγωγές εις βάρος της Monanto για το Roundup. Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών της Bayer απέκτησε πέρυσι τη Monsanto, καταβάλλοντας τίμημα 63 δισ. δολαρίων. Ηταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στη σύγχρονη ιστορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, δέχεται έντονες πιέσεις για να ανορθώσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας, που καταβαραθρώθηκε λόγω Monsanto. Προσβλέποντας στο να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και να τους πείσει να αγοράσουν και πάλι μετοχές της Bayer, ο επικεφαλής της θα κάνει σχεδόν 12.000 απολύσεις επί συνόλου 118.200 εργαζομένων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μισές περικοπές πιθανώς θα αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ οι υπόλοιπες εντοπίζονται στις δραστηριότητες παραγωγής σπόρων, παρασκευής φαρμάκων και σκευασμάτων που δίδονται χωρίς συνταγή. Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον Βέρνερ Μπάουμαν είναι «απαραίτητα και θέτουν τα θεμέλια για την Bayer να ενισχύσει την απόδοση και την ευελιξία της», βλέπε κερδοφορία της.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Απολύει, κατά περίσταση, δεκάδες και χιλιάδες εργαζόμενους για να προστατευτούν τα κέρδη του κεφαλαίου