Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

BBC: Τα δέκα έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο — Στην κορυφή τα ομηρικά έπη

Αφιέ­ρω­μα του BBC τοπο­θε­τεί στην πρώ­τη θέση των αφη­γη­μά­των που δια­μόρ­φω­σαν τον κόσμο την Ομή­ρου Οδύσ­σεια. Σύμ­φω­να με τη συγ­γρα­φέα, Natalie Haynes το ηρω­ι­κό έπος του Ομή­ρου κατα­κτά δικαί­ως την πρώ­τη θέση στη λίστα του βρε­τα­νι­κού δικτύ­ου με τα δέκα κορυ­φαία εργά που επη­ρέ­α­σαν σημα­ντι­κά τους ανα­γνώ­στες τους και δια­μόρ­φω­σαν τον κόσμο. Τη δια­λο­γή και κατά­τα­ξη των έργων επι­με­λή­θη­καν συγ­γρα­φείς, κρι­τι­κοί και ακαδημαικοί.

Η Οδύσ­σεια είναι ένας από τους πιο θεμε­λιώ­δεις μύθους της δυτι­κής κουλ­τού­ρας καθώς θέτει πολ­λα­πλά υπαρ­ξια­κά ερω­τή­μα­τα με κορυ­φαίο το τι σημαί­νει να είναι κάποιος ήρω­ας. «Για­τί περι­λαμ­βά­νει στην αφή­γη­σή της σπου­δαί­ους γυναι­κεί­ους χαρα­κτή­ρες, αλλά και αντρι­κούς. Για­τί στην ιστο­ρία της Οδύσ­σειας πρω­τα­γω­νι­στούν θεοί και τέρα­τα. Eίναι δε, δικαί­ως “επι­κή” διό­τι μας ωθεί να αμφι­σβη­τή­σου­με ότι συμπε­ρα­σμά­τα έχουν ήδη βγά­λει σχε­τι­κά με τις ανα­ζη­τή­σεις μας, τον πόλε­μο, και το πάντα επί­και­ρο ζήτη­μα του τι ακρι­βώς σημαί­νει να επι­στρέ­φει κανείς σπί­τι», επε­ξη­γεί με γλα­φυ­ρό τρό­πο η Natalie Haynes.

Από την πλευ­ρά της η μυθι­στο­ριο­γρά­φος και κρι­τι­κός, Lisa Appignanesi, επι­λέ­γει να επι­ση­μά­νει την επιρ­ροή της τονί­ζο­ντας ότι απο­τε­λεί «ένα βασι­κό πρό­τυ­πο ιστο­ρί­ας, ενός ταξι­διού που είναι επί­σης και επι­στρο­φή». Ο καθη­γη­τής Αγγλι­κών του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σικά­γο, Kenneth W Warren συμ­φω­νεί και προ­σθέ­τει: « Η Οδύσ­σεια παρεί­χε την αρχι­τε­κτο­νι­κή για την αφη­γη­μα­τι­κή ανα­ζή­τη­ση και το πρό­τυ­πο για τον χαρα­κτη­ρι­σμό της αρε­τής των ανδρών και των γυναι­κών με τρό­πους που δια­μορ­φώ­νουν, επι­τρέ­πουν και περιο­ρί­ζουν τις αφη­γη­μα­τι­κές μας συνή­θειες στο παρόν».

«Οι πολ­λα­πλές ιστο­ρί­ες στο 10ετές ταξί­δι του Οδυσ­σέα μετά τον Τρω­ι­κό πόλε­μο, ενό­σω η πιστή Πηνε­λό­πη τον περί­με­νε και ο γιος του Τηλέ­μα­χος τον ανα­ζη­τού­σε, έχουν μπει βαθιά στην πολι­τι­στι­κή μας συνεί­δη­ση. Τα ανθρώ­πι­να στοι­χεία μέσα σε αυτές τις μυριά­δες ιστο­ρί­ες συνε­χί­ζουν να αντη­χούν τους αιώ­νες, επι­τρέ­πο­ντας ατέρ­μο­νες επα­νερ­μη­νεί­ες», σχο­λί­α­σε ο συγ­γρα­φέ­ας Beverley Naidoo.

Τα δέκα κορυ­φαία έργα που δια­μόρ­φω­σαν τον κόσμο: 

1. Οδύσ­σεια (Ομη­ρος, 8ο αιώ­να π.Χ.)

2. Η Καλύ­βα του Μπαρ­μπα — Θωμά (Χάριετ Μπί­τσερ Στό­ου, 1852)

3. Φραν­κεν­στάιν ή ο Σύγ­χρο­νος Προ­μη­θέ­ας (Μαί­ρη Σέλ­λεϋ, 1818)

4. 1984 (Τζωρτζ Όργου­ελ, 1949)

5. Τα πάντα γίνο­νται κομ­μά­τια (Τσι­νούα Ατσέ­μπε, 1958)

6. Χίλιες και μια νύχτες (αρκε­τοί συγ­γρα­φείς, διασκευές)

7. Δον Κιχώ­της (Μιγκέλ ντε Θερ­βά­ντες, 1615)

8. Αμλετ (Ουί­λιαμ Σαίξ­πηρ, 1603)

9. Εκα­τό χρό­νια μονα­ξιάς (Γκα­μπριέλ Γκαρ­σία Μάρ­κες, 1967)

10. Ιλιά­δα, (Ομη­ρος, 8ο αιώ­να π.Χ.)

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο