Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Bloomberg: Η Τουρκία ζητεί από τη Ρωσία δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, αψηφώντας τις ΗΠΑ

Η Τουρ­κία ζήτη­σε από τη Ρωσία να οικο­δο­μή­σει το δεύ­τε­ρο πυρη­νι­κό της εργο­στά­σιο στη Σινώ­πη, κάτι που απο­τε­λεί το πιο πρό­σφα­το σημά­δι των στε­νών οικο­νο­μι­κών σχέ­σε­ων μετα­ξύ των δύο χωρών, παρά το γεγο­νός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους προ­σπα­θούν να απο­μο­νώ­σουν το Κρεμ­λί­νο μετά την εισβο­λή στην Ουκρανία.

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν υπέ­βα­λε το συγκε­κρι­μέ­νο αίτη­μα κατά τη διάρ­κεια συνο­μι­λιών με τον Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν στο Καζακ­στάν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Ήταν η τέταρ­τη συνά­τη­σή τους σε διά­στη­μα μερι­κών μηνών, όπως ανα­φέ­ρουν πηγές με γνώ­ση του θέμα­τος, οι οποί­ες μίλη­σαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ρωσι­κός κρα­τι­κός γίγα­ντας πυρη­νι­κής ενέρ­γειας Rosatom Corp. δήλω­σε την Τετάρ­τη ότι βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη συνο­μι­λί­ες για μια πιθα­νή συμ­φω­νία οικο­δό­μη­σης ενός νέου εργο­στα­σί­ου με τέσ­σε­ρις αντι­δρα­στή­ρες στη Σινώ­πη, στις ακτές της Μαύ­ρης Θάλασ­σας. Μάλι­στα, ο επι­κε­φα­λής της Rosatom, Αλε­ξέι Λικ­χά­τσεφ δήλω­σε ότι το εν λόγω σχέ­διο απο­τε­λεί μια «ελκυ­στι­κή ευκαιρία».

Παρά το γεγο­νός ότι η Τουρ­κία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντο­γάν καλ­λιερ­γεί εδώ και χρό­νια στε­νές σχέ­σεις με τον Πού­τιν, προ­σπα­θώ­ντας παράλ­λη­λα να δια­τη­ρή­σει μια θετι­κή στά­ση απέ­να­ντι στην Ουκρανία.

Στενές σχέσεις

Η Rosatom βρί­σκε­ται ήδη στη δια­δι­κα­σία οικο­δό­μη­σης του πρώ­του πυρη­νι­κού εργο­στα­σί­ου της Τουρ­κί­ας στο Ακού­γιου στις ακτές της Μεσο­γεί­ου, ενώ η πρώ­τη μονά­δα είναι πιθα­νό να τεθεί σε λει­τουρ­γία από το επό­με­νο έτος. Η εται­ρεία συμ­φώ­νη­σε μέσα στο καλο­καί­ρι να μετα­φέ­ρει 15 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για το έργο σε μια θυγα­τρι­κή με έδρα την Τουρ­κία, παρέ­χο­ντας μια ζωτι­κής σημα­σί­ας οικο­νο­μι­κή εισ­ροή καθώς ο Ερντο­γάν πηγαί­νει σε εκλο­γές το 2023.

Εάν το σχέ­διο της Σινώ­πης προ­χω­ρή­σει, τα δύο εργο­στά­σια θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να καλύ­πτουν περί­που το ένα πέμ­πτο των ανα­γκών της Τουρ­κί­ας σε ηλε­κτρι­κό, όπως δήλω­σε ο Ερντο­γάν μετά τη συνά­ντη­ση με τον Πούτιν.

Επι­πλέ­ον, ο Ερντο­γάν υπο­στή­ρι­ξε την πρό­τα­ση Πού­τιν για ένα κέντρο παρα­γω­γής αερί­ου στην Τουρ­κία για εξα­γω­γές στην Ευρώ­πη. Ωστό­σο, αξιω­μα­τού­χοι της Γηραιάς Ηπεί­ρου έχουν απορ­ρί­ψει τη συγκε­κρι­μέ­νη ιδέα, κατη­γο­ρώ­ντας τον Πού­τιν ότι χρη­σι­μο­ποιεί τις ενερ­γεια­κές προ­μή­θειες σαν όπλο στο πλαί­σιο της δια­μά­χης της Ρωσί­ας με τη Δύση για την κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία. Η Ρωσία βρί­σκε­ται σε ανα­ζή­τη­ση νέων αγο­ρών, καθώς έχει δια­κό­ψει τις προ­μή­θειες ενέρ­γειας στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της δυτι­κής Ευρώ­πης, η οποία κάπο­τε ήταν ο βασι­κός πελά­της της.

Οι στε­νές οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις της Τουρ­κί­ας με τη Ρωσία κατα­γρά­φο­νται εν μέσω αυξα­νό­με­νων ανη­συ­χιών στις ΗΠΑ σχε­τι­κά με τη συμ­μόρ­φω­ση της Άγκυ­ρας με τις δυτι­κές κυρώ­σεις που επι­βλή­θη­καν στη Μόσχα.

Η Άγκυ­ρα έχει αρνη­θεί να συμ­με­τά­σχει στις κυρώ­σεις αυτές και έχει δρά­σει ως αυτο­α­που­κα­λού­με­νος δια­με­σο­λα­βη­τής μετα­ξύ Κιέ­βου και Μόσχας.

Επι­πλέ­ον, έχει προ­μη­θεύ­σει Κίε­βο με drones τουρ­κι­κής κατα­σκευ­ής, ενώ έκλει­σε έκλει­σε τα στε­νά του Βοσπό­ρου και τον ενα­έ­ριο χώρο της στα ρωσι­κά στρα­τιω­τι­κά πλοία. Βοή­θη­σε επί­σης στη σύνα­ψη συμ­φω­νί­ας για τις εξα­γω­γές σιτη­ρών από τα λιμά­νια της Ουκρα­νί­ας καθώς και για την ανταλ­λα­γή αιχ­μα­λώ­των μετα­ξύ των αντι­μα­χό­με­νων μερών.

Πηγή: Bloomberg (ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Καθημερινή)

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο