Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Brexit: Είναι πλέον επίσημο: το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕE

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο απο­χώ­ρη­σε από την ενιαία ευρω­παϊ­κή αγο­ρά χθες Πέμ­πτη 31η Δεκεμ­βρί­ου στις 23:00 (τοπι­κή ώρα· στη 01:00 σήμε­ρα ώρα Ελλά­δας), απο­πε­ρα­τώ­νο­ντας έτσι την ιστο­ρι­κή ρήξη του με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, έπει­τα από 47 χρό­νια μιας περι­πε­τειώ­δους ένω­σης και περί­που 4,5 χρό­νια μετά το πολύ­κρο­το δημο­ψή­φι­σμα του 2016 (52% υπέρ του Brexit ένα­ντι 48% κατά).

Από σήμε­ρα 1η Ιανουα­ρί­ου 2021 η Βρε­τα­νία παύ­ει να εφαρ­μό­ζει τους κανό­νες της ΕΕ, από την οποία έχει απο­χω­ρή­σει επι­σή­μως ήδη την 31η Ιανουα­ρί­ου 2020, αφού συνή­φθη παρα­μο­νή των Χρι­στου­γέν­νων συμ­φω­νία ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου ανά­με­σα στο Λον­δί­νο και τους 27.

Βέβαια, για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα τίπο­τα καλό δεν προ­μη­νύ­ε­ται αντι­θέ­τως  μετά το Brexit μια νέα πορεία, με στό­χους αύξη­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας για τα μονο­πώ­λια και το τμή­μα της βρε­τα­νι­κής αστι­κής τάξης που το επιδίωξε.

Η επι­τευ­χθεί­σα συμ­φω­νία δια­σφα­λί­ζει εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές χωρίς τελω­νεια­κούς δασμούς, ούτε ποσο­στώ­σεις για πολ­λά αγα­θά. Σε σχέ­ση με τα πολύ­κρο­τα δικαιώ­μα­τα αλιεί­ας που έθι­γε τα συμ­φέ­ρο­ντα ευρω­παϊ­κών εται­ρειών αλιευ­μά­των, απο­φα­σί­στη­κε η παρά­τα­ση περί­που του ισχύ­ο­ντος καθε­στώ­τος έως τις 30 Ιού­νη 2026.

Επι­πλέ­ον, οι δύο πλευ­ρές «δεσμεύ­τη­καν» να τηρή­σουν τους «κανό­νες ισό­τι­μου αντα­γω­νι­σμού», αλλά σε περί­πτω­ση αθέ­τη­σης έχουν δυνα­τό­τη­τα λήψης «διορ­θω­τι­κών μέτρων», όπως είναι η επι­βο­λή δασμών. Θεσπί­ζε­ται επί­σης ένα «Κοι­νό Συμ­βού­λιο» που θα παρα­κο­λου­θεί αν εφαρ­μό­ζε­ται και ερμη­νεύ­ε­ται ορθά η Συνθήκη.

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα συνε­χί­σει να συμ­με­τέ­χει σε ορι­σμέ­να προ­γράμ­μα­τα της ΕΕ για την περί­ο­δο 2021 — ’27, όπως το πρό­γραμ­μα έρευ­νας και και­νο­το­μί­ας Horizon Europe, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα συμ­βάλ­λει στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό τους. Εφε­ξής θα υπάρ­χουν αλλα­γές και ορι­σμέ­νοι περιο­ρι­σμοί στις ταξι­διω­τι­κές μετα­κι­νή­σεις πολι­τών από τις δύο πλευ­ρές καθώς επί­σης και σε θέμα­τα σπου­δών (όπου ανα­μέ­νε­ται του­λά­χι­στον τρι­πλα­σια­σμός των διδά­κτρων που ίσχυαν για φοι­τη­τές από χώρες — μέλη της ΕΕ), εργα­σί­ας, ασφα­λι­στι­κών δικαιωμάτων.

Πάντως, η κυβέρ­νη­ση του Βρε­τα­νού πρω­θυ­πουρ­γού Τζόν­σον δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται (και έχει υπο­γρά­ψει κάποιες ήδη) συμ­φω­νί­ες ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου με χώρες όπως η Τουρ­κία, η Αυστρα­λία, οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες που βρί­σκο­νται στην περιο­χή Ινδι­κού — Ειρη­νι­κού Ωκεανού.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο