Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Campoli … «Zì» Νικολίνα, Βιτσέντζα & Μαρία

Είμαστε στο ορεινό Campoli του Monte Taburno) – Μπενεβέντο, Ιταλία, στην περιφέρεια της Campania, ~45 χλμ. ΒΑ της πρωτεύουσας Νάπολης και ~11 χλμ. Δυτικά του Benevento.
Κάθε απόγευμα στην πλατεία. Από τα αριστερά: Η Zì Nicolina, Zì Vicenza e Zì Maria, οι γιαγιάδες των μικρών που ζουν στο κέντρο υποδοχής που βρίσκονται κοντά τους, ανακαλύπτοντας έτσι ότι υπάρχει ένας κόσμος γεμάτος ανθρωπιά, γεμάτος χάδια, γεμάτος χαμόγελα…
(ΣΣ |> στα ναπολιτάνικα =θείος-θείτσα και όχι μόνο: “Zì viecchio mio”, καλέ μου γέροντα. Επίσης τίτλος σεβασμού για μεγαλύτερους από εμάς στην ηλικία.)

Η φίλη Λίτσα Λεώνη γράφει: To γύρο της Ιταλίας κάνει εδώ και αρκετές μέρες (τέλη Ιούλη) μια φωτογραφία από το χωριό Κάμπολι της Καμπανίας, την επαρχία όπου βρίσκεται η Νάπολη. Σε αυτή διακρίνονται τρεις γιαγιάδες του χωριού να κρατούν μεταναστόπουλα από την Αφρική που φιλοξενούνται σε παρακείμενο κέντρο υποδοχής.

Οι τρεις κυρίες λέγονται Νικολίνα, Βιτσέντζα και Μαρία κι αποφάσισαν να φροντίσουν τρία μικρά παιδιά που με πολλές κακουχίες έφτασαν στην Ιταλία, με αβέβαιο μέλλον. Ένα από τα παιδάκια κολατσίζει, ενώ ένα άλλο, μωράκι κάποιων μηνών, κοιμάται βαθιά στην αγκαλιά της γυναίκας.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε αρχικά σε ομάδα του Facebook με τίτλο «Είσαι από το Κάμπολι αν…» και γρήγορα έγινε βάιραλ ως σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. ‘Ολ’ αυτά σε μια περίοδο που η ιταλική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το ξενοφοβικό και ρατσιστικό δηλητήριο, κλείνοντας τα λιμάνια σε πρόσφυγες και μετανάστες, διώχνοντάς τους από κέντρα υποδοχής και κρατώντας τους σε άθλιες ως επί το πλείστον συνθήκες.

✔️  Τα σχόλια των χρηστών είναι ως επί το πλείστον ενθουσιώδη: “Και ανακαλύπτεις πως υπάρχει ακόμα ένας κόσμος ικανός για ανθρωπιά. Γιαγιάδες που κάνουν τις γιαγιάδες σε παιδιά κέντρου υποδοχής. Ειδικά σήμερα, όπου 150 άνθρωποι πιθανότατα πέθαναν στη θάλασσα, γιατρεύει την καρδιά”, γράφει ένας, με αναφορά στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης.

✔️  “Μάθημα πολιτισμού από αυτούς που προφανώς έκαναν αξία την αλληλεγγύη που ξεπερνά κάθε διαφορά και εγωισμό”, γράφει άλλος σχολιαστής, ενώ μια κοπέλα προσθέτει: “Αυτή είναι η Ιταλία που θέλω”, ενώ αναφερόμενος στο λογαριασμό τουίτερ του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος “Αδελφοί της Ιταλίας”, ένας χρήστης έγραψε “Αυτή είναι η γη μου!!! Αλληλεγγύη, μα κυρίως Αγάπη” (με άλφα κεφαλαίο).

✔️  Σε ακροδεξιές ιστοσελίδες πάλι, φασιστοειδή δε χάνουν ευκαιρία να στάξουν δηλητήριο κατά των γυναικών, επειδή τάχα προωθούν “την υποκατάσταση των Ιταλών από Αφρικανούς”.

Η στάση των γυναικών μας θυμίζει έντονα εκείνη των γιαγιάδων της Λέσβου, που είχαν κάνει το γύρο του κόσμου το 2015 χάρη στην εικόνα που της απαθανάτιζε να ταΐζουν ένα προσφυγόπουλο. Τότε μάλιστα συνελέγησαν υπογραφές από όλο τον κόσμο για να τους δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Πιο “μετριοπαθείς”, οι Ιταλοί θαυμαστές των γυναικών του Κάμπολι, ζητούν από την Ουνέσκο οι γυναίκες να αναγνωριστούν ως “Παγκόσμια ανθρωπιστική κληρονομιά” του οργανισμού.

Περισσότερα -|> Sei di Campoli se

[πηγή βίντεο]

Και ένα σχόλιο δικό μας: είναι προφανές ότι –παρά την κοινωνία της ζούγκλας που προσπαθεί να επιβάλει ο καπιταλισμός, η ανθρωπιά της λαϊκής οικογένειας θα υπάρχει πάντα. Φυσικά αυτό δεν αρκεί -και πολύ περισσότερο, η νεόκοπη συμπαράσταση (και άλλοθι) μέσω ΜΚΔ.

👊 Η ανθρωπιά θα αποκτήσει σάρκα και οστά όταν θα γίνει ένα ορμητικό ποτάμι, στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο

ξέρω ποιος είν΄αυτός που είπε αυτά τα ψέμματα δεν θα το σκεφτόταν να τον χαστούκιζα δύο φορές

ΣΣ -|> Κάποιος στο διαδίκτυο σχολίασε ότι η φωτογραφία ήταν ψεύτικη ή ότι και οι τρεις γιαγιάδες το έκαναν για τα χρήματα… Η Zì Vincenza επισήμανε απλά ότι έτσι το αισθάνονταν και ότι αν έπεφτε μπροστά της αυτός που είπε αυτά τα ψέμματα, δεν θα το σκεφτόταν να τον χαστούκιζε δύο φορές…

συνηθισμένες εμείς Είναι παιδιά όπως όλα τα άλλα

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog