Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

CINE «ΤΡΙΑΝΟΝ» 📍 προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή»

Προ­βάλ­λε­ται σήμε­ρα το βρά­δυ στις 21.30 στον κινη­μα­το­γρά­φο «Τρια­νόν» το ντο­κι­μα­ντέρ του Λεω­νί­δα Βαρ­δα­ρού «Ο Αντι­φα­σι­στι­κός Αγώ­νας στη Μέση Ανα­το­λή». Θα παρευ­ρε­θεί ο σκηνοθέτης.

…Δεκά­δες χιλιά­δες στρα­τιώ­τες, αερο­πό­ροι, ναύ­τες προ­σφέ­ρουν τη ζωή τους για να πολε­μή­σουν το φασι­σμό, για να κερ­δί­σει ο λαός την ελευ­θε­ρία του. Αντι­μέ­τω­ποι, την ίδια ώρα, με τη δικτα­το­ρία της «4ης Αυγού­στου», με τα αγγλι­κά σχέ­δια κυριαρ­χί­ας στη μετα­πο­λε­μι­κή Ελλά­δα και τους πολι­τι­κούς εκφρα­στές τους.

Μετά τη μάχη του Ελ Αλα­μέιν, και ενώ πια η σοβιε­τι­κή αντε­πί­θε­ση στο ανα­το­λι­κό μέτω­πο προ­α­ναγ­γέλ­λει την τελι­κή έκβα­ση του πολέ­μου, το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα τίθε­ται όλο και πιο άμε­σα, όλο και πιο ανα­πό­δρα­στα: Θα γυρί­σουν στην Ελλά­δα σαν στρα­τός που πολέ­μη­σε για την ελευ­θε­ρία της, όπως κι ο λαός της σε βου­νά και πόλεις ή σαν στρα­τιω­τι­κή φρου­ρά του βασι­λιά και του άρμα­τος των αγγλι­κών συμ­φε­ρό­ντων; Η βίαιη παρέμ­βα­ση των Άγγλων σημα­το­δο­τεί την αρχή του Εμφυλίου…

20 χρό­νια συνε­ντεύ­ξε­ων από Έλλη­νες αγω­νι­στές, που την περί­ο­δο 1941–1944 βρί­σκο­νται στη Μέση Ανα­το­λή, οι συνε­ντεύ­ξεις των ιστο­ρι­κών Γιώρ­γου Μαρ­γα­ρί­τη και Προ­κό­πη Παπα­στρά­τη, αλλά και πλού­σιο αρχεια­κό υλι­κό συν­θέ­τουν τη βάση του ντοκιμαντέρ.

Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός
Διεύ­θυν­ση παρα­γω­γής: Θεο­δο­σία Γραμματικού
Ηχο­λη­ψία: Ανδρέ­ας Γκόβας
Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρδαρός
Σενά­ριο — σκη­νο­θε­σία: Λεω­νί­δας Βαρδαρός

🌈  Η προ­βο­λή του ντο­κι­μα­ντέρ συμπί­πτει με την συμπλή­ρω­ση 75 χρό­νων (3‑Α­πρ-1944), ημέ­ρα όπου ξεκί­νη­σε η εξέ­γερ­ση των ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων της Μέσης Ανα­το­λής, με κύριο  αίτη­μα τον σχη­μα­τι­σμό Κυβέρ­νη­σης Εθνι­κής Ενό­τη­τας με βάση την Πολι­τι­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής Απε­λευ­θέ­ρω­σης (ΠΕΕΑ), γνω­στή και ως «Κυβέρ­νη­ση του Βουνού».

🌈  Η ται­νία παρου­σιά­στη­κε για πρώ­τη φορά στα πλαί­σια του 21ου Φεστι­βάλ Ντο­κι­μα­ντέρ Θεσ­σα­λο­νί­κης, στις 2 Μάρ­τη 2019. Οι συνε­ντεύ­ξεις των ιστο­ρι­κών Γιώρ­γου Μαρ­γα­ρί­τη και Προ­κό­πη Παπα­στρά­τη, αλλά και πλού­σιο αρχεια­κό υλι­κό συν­θέ­τουν τη βάση του.

🔻🔻

Ο Λεω­νί­δας Βαρ­δα­ρός, μετά το βρα­βευ­μέ­νο ντο­κι­μα­ντέρ του, «LUDLOW οι Έλλη­νες στους Πολέ­μους του Άνθρα­κα»επα­νήρ­θε, αυτή την φορά με ένα δύσκο­λο θέμα, τους Μεσα­να­το­λί­τες Αντι­φα­σί­στες Αγω­νι­στές που έφυ­γαν πρό­σφυ­γες, από την κατα­κτη­μέ­νη Ελλά­δα, έφτα­σαν στη Μέση Ανα­το­λή, στρα­τεύ­τη­καν με τους συμ­μά­χους, πολέ­μη­σαν τους Γερ­μα­νούς, έφτια­ξαν την Αντι­φα­σι­στι­κή Στρα­τιω­τι­κή Οργά­νω­ση (ΑΣΟ) με επι­κε­φα­λής τον κομ­μου­νι­στή Γιάν­νη Σαλά, και κατέ­λη­ξαν, εξό­ρι­στοι, στο «σύρ­μα», στα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης των… συμ­μά­χων στη Μέση Ανατολή.

Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή

Δεκά­δες χιλιά­δες στρα­τιώ­τες, αερο­πό­ροι, ναύ­τες, προ­σφέ­ρουν τη ζωή τους για να πολε­μή­σουν το φασι­σμό, για να κερ­δί­σει ο λαός την ελευ­θε­ρία του. Αντι­μέ­τω­ποι, την ίδια ώρα, με το μοναρ­χο­φα­σι­στι­κό καθε­στώς της 4ης Αυγού­στου, με τα αγγλι­κά σχέ­δια κυριαρ­χί­ας στην μετα­πο­λε­μι­κή Ελλά­δα και τους πολι­τι­κούς εκφρα­στές τους.

Μετά τη μάχη του Ελ Αλα­μέιν, και ενώ πια η σοβιε­τι­κή αντε­πί­θε­ση στο ανα­το­λι­κό μέτω­πο προ­α­ναγ­γέλ­λει την τελι­κή έκβα­ση του πολέ­μου, το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα τίθε­ται όλο και πιο άμε­σα, όλο και πιο ανα­πό­δρα­στα: Θα γυρί­σουν στην Ελλά­δα σαν στρα­τός που πολέ­μη­σε για την ελευ­θε­ρία της, όπως κι ο λαός της σε βου­νά και πόλεις, ή σαν στρα­τιω­τι­κή φρου­ρά του βασι­λιά και του άρμα­τος των αγγλι­κών συμ­φε­ρό­ντων; Η βίαιη παρέμ­βα­ση των Άγγλων σημα­το­δο­τεί την αρχή του Εμφυλίου.

Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή Leonidas VardarosΣτην ερώ­τη­ση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, για την αφορ­μή που τον ώθη­σε να ασχο­λη­θεί με τους Έλλη­νες στη Μέση Ανα­το­λή την περί­ο­δο της Κατο­χής και τη δρά­ση της ηρω­ι­κής Αντι­φα­σι­στι­κής Στρα­τιω­τι­κής Οργά­νω­σης (ΑΣΟ), ο Λεω­νί­δας Βαρ­δα­ρός σημειώ­νει ότι «υπάρ­χουν οι μνή­μες, οι παι­δι­κές, οι εφη­βι­κές μου από την πατρί­δα μου, την Ικα­ρία. Το κίνη­μα της Μέσης Ανα­το­λής είχε πλαι­σιω­θεί από νησιώ­τες κυρί­ως, Ικα­ριώ­τες, Σαμιώ­τες, Χιώ­τες, Μυτι­λη­νιούς… Καταρ­χάς οι οικο­γέ­νειες που είχαν κατα­φύ­γει στη Μέση Ανα­το­λή, είχαν πάει για να σωθούν από την πεί­να. Θα ακού­σει ο θεα­τής του ντο­κι­μα­ντέρ τα ονό­μα­τα κάποιων πόλε­ων όπως Ράκα, Χαλέ­πι, Δαμα­σκός, που τώρα έχουν ισο­πε­δω­θεί από τους ιμπε­ρια­λι­στές, και θα μάθει ότι σε αυτές είχαν βρει φιλο­ξε­νία οι δικοί μας πρόσφυγες»

🔻🔻

Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή

Συνε­χί­ζο­ντας, λέει ότι είναι τρο­με­ρά ενδια­φέ­ρον και ανα­δει­κνύ­ο­νται μέσα από το ντο­κι­μα­ντέρ το πώς οργα­νώ­θη­κε η Αντι­φα­σι­στι­κή Στρα­τιω­τι­κή Οργά­νω­ση, η μάχη που έδω­σαν οι στρα­τιώ­τες, οι ναύ­τες, οι αερο­πό­ροι, ώστε να φύγουν από τη διοί­κη­ση του στρα­τού οι φασί­στες αξιω­μα­τι­κοί. Η θέλη­σή τους να χαρα­κτη­ρι­στούν ως τμή­μα του ΕΛΑΣ και η άρνη­ση των Αγγλων. Η βίαιη κατα­στο­λή του κινή­μα­τος, ο αφο­πλι­σμός του, ο εγκλει­σμός στα Σύρ­μα­τα. Μας ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά, αυτό που υπο­στη­ρί­ζει και ο ιστο­ρι­κός Γ. Μαρ­γα­ρί­της στο ντο­κι­μα­ντέρ, «τι συνέ­βη σε αυτούς τους ανθρώ­πους που τους συνέ­λα­βαν οι Αγγλοί; Το χει­ρό­τε­ρο. Τους φέρ­θη­καν πολύ χει­ρό­τε­ρα, από ό,τι φερό­ντου­σαν στους Γερ­μα­νούς και Ιτα­λούς αιχ­μα­λώ­τους πολέ­μου».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο