Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“Combat 18 Hellas” η νεοναζιστική οργάνωση που φέρεται ότι εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική

Σε σωρεία επιθέσεων με εκρηκτικούς-εμπρηστικούς μηχανισμούς, βόμβες μολότοφ και εφόδους σε στέκια μεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, από εγκληματική ακροδεξιά ομάδα, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Αττική, αλλά και στην επαρχία, φέρονται να εμπλέκονται οι προσαχθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής αφορά την ναζιστική οργάνωση “Combat 18 Hellas”,  σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την απουσία από το πεζοδρόμιο των ταγμάτων εφόδου τα οποία η Χρυσή Αυγή υποχρεώθηκε να αποσύρει λόγω της δίκης της.

Η ναζιστική οργάνωση «Combat 18» εμφανίστηκε στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ) που η αρχηγία της αποδίδεται στον γνωστό ακροδεξιό Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο». Ο συγκεκριμένος, τον Ιούνη του 1998 με ομάδα φασιστών της Χρυσής Αυγής, έκανε δολοφονική επίθεση στον φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η «Combat 18», σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αναλάβει τις επιθέσεις στα στέκια «Στρούγκα» και «Δίστομο» σε Νέα Φιλαδέλφεια και Αγιο Παντελεήμονα, εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτι Ρομά που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για το θάνατο του 11χρονου στο Μενίδι από σφαίρα, όπου μάλιστα είχαν προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο. Εμπρηστικές επιθέσεις έχουν γίνει και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο πάρκο Τρίτση, στο στέκι «Αντίπερα Οχθη» στο Παλαιό Φάληρο, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. Επίσης, έχουν βεβηλώσει το μνημείο για τον Παύλο Φύσσα. Ανάμεσα στις επιθέσεις τους είναι η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια, του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, του μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο.

Η βρετανική νεο-ναζιστική οργάνωση «Combat 18» – παρακλάδι της οποίας φέρεται να είναι η «Combat 18 Hellas» έχει συνδεθεί τη δεκαετία του 1990 με τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εμπρηστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC Panorama, πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης περιέγραψε την «Combat 18» ως «κατ’ ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό.

Εμπνευση για το όνομά της αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ καθώς το «18» αφορά στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του Χίτλερ.

Η οργάνωση φέρεται να συστάθηκε το 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τράβηξε πολύ νωρίς την προσοχή των βρετανικών αρχών λόγω των απειλών κατά μεταναστών, μελών εθνικών μειονοτήτων και αριστερών. Μάλιστα, το 1992 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Redwatch», το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων. Ακόμη, η «Combat 18» είναι κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Παρότι η προέλευση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης τοποθετείται στην Βρετανία, φέρεται να συνδέεται και με κινήματα στις ΗΠΑ, ενώ η δράση της φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σήμερα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

combact1 combact11 combact12 combact13 combact14