Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Copilot+ PC: οι υπολογιστές μας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Με σχετική «θριαμβολογική» ανακοίνωση η Microsoft, χαϊδεύει τ΄ αυτιά της: «Οι υπολογιστές Copilot+ είναι οι πιο γρήγοροι και πιο έξυπνοι υπολογιστές _φυσικά με Windows που κατασκευάστηκαν ποτέ. Με νέα καρδιά ικανή για απίστευτα 40+ TOPS (τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο), ολοήμερη διάρκεια μπαταρίας laptop και πρόσβαση στα πιο προηγμένα μοντέλα AI (σσ. Artificial intelligence =τεχνητή νοημοσύνη), οι Copilot+ θα σας επιτρέψουν να κάνετε πράγματα που δεν μπορείτε σε κανέναν άλλο υπολογιστή. Με το Recall, δημιουργήστε και βελτιώστε εικόνες AI σε σχεδόν πραγματικό χρόνο απευθείας στη συσκευή χρησιμοποιώντας το Cocreator και γεφυρώστε τα γλωσσικά εμπόδια με ζωντανούς υπότιτλους, μεταφράζοντας ήχο από 40+ γλώσσες στα Αγγλικά. Αυτές οι εμπειρίες ζωντανεύουν σε ένα σετ λεπτών, ελαφριών και όμορφων συσκευών από τη Microsoft Surface και τους OEM συνεργάτες μας Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo και Samsung, με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν σήμερα 20 Μαΐου και διαθεσιμότητα στις 18 Ιουνίου _από 999 $, αυτό το πρώτο κύμα υπολογιστών Copilot+ είναι μόνο η αρχή. Τον περασμένο χρόνο, είδαμε έναν απίστευτο ρυθμό καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης στο cloud με το Copilot να μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν ονειρευόμασταν. Τώρα, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο με την καινοτομία AI στη συσκευή. Έχουμε ξανασχεδιάσει πλήρως το σύνολο του υπολογιστή – από το πυρίτιο στο λειτουργικό σύστημα, το επίπεδο εφαρμογής στο cloud – με την AI στο επίκεντρο, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική αλλαγή στην πλατφόρμα των Windows εδώ και 10ετίες.

Εντελώς νέες, ισχυρές εμπειρίες AI: Οι υπολογιστές Copilot+ αξιοποιούν ισχυρούς επεξεργαστές και πολλαπλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αιχμής, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τα παγκόσμιας κλάσης SLM της Microsoft, για να ξεκλειδώσουν ένα νέο σύνολο εμπειριών που μπορείτε να εκτελέσετε, απευθείας στη συσκευή. Αυτό καταργεί τους προηγούμενους περιορισμούς σε θέματα όπως ο λανθάνων χρόνος, ακόμη και το απόρρητο, για να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί, δημιουργικοί και να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά.

Ανάκληση αμέσως: Ξεκινήσαμε λύνοντας ένα από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά – πρέπει να θυμόμαστε σε ποιον φάκελο αρχείων ήταν κάτι αποθηκευμένο, σε ποιον ιστότοπο βρισκόταν ή να μετακινηθούμε σε εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσπαθώντας να  βρούμε κάτι. Τώρα τέλος

Συνδημιουργήστε και επεξεργαστείτε εικόνες με τεχνητή νοημοσύνη, ενσωματωμένη στα Windows: Από την κυκλοφορία του Image Creator, έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 10 δισεκατομμύρια εικόνες, βοηθώντας σας να ζωντανέψετε εύκολα τις ιδέες σας χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα για να σας περιγράψουν αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε.. Χρησιμοποιώντας τις Μονάδες Νευρωνικής Επεξεργασίας (σσ. Neural Processing Units _NPU) και ισχυρά τοπικά μοντέλα μικρών γλωσσών, φέρνουμε καινοτόμες νέες εμπειρίες στις αγαπημένες σας δημιουργικές εφαρμογές όπως το Paint και το Photos.

Συνεργαζόμαστε επίσης με μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες εφαρμογές στον πλανήτη για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του NPU για να προσφέρουμε νέες καινοτόμες εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης. Μαζί με την Adobe, είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι οι κορυφαίες εφαρμογές της έρχονται σε υπολογιστές Copilot+, συμπεριλαμβανομένων των Photoshop, Lightroom και Express – διαθέσιμες σήμερα. Το Illustrator, το Premiere Pro και άλλα έρχονται μέσα στο καλοκαίρι. Και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για τη βελτιστοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτές τις εφαρμογές για το NPU. Οι πελάτες του Adobe Creative Cloud, θα επωφεληθούν από τα πλήρη πλεονεκτήματα απόδοσης των υπολογιστών Copilot+ για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους πιο γρήγορα από ποτέ.

σσ.
Η Adobe Inc., είναι αμερικανική πολυεθνική λογισμικού υπολογιστών για τη δημιουργία και τη δημοσίευση ενός ευρέος φάσματος περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων γραφικών, φωτογραφίας, εικονογράφησης, κινούμενων σχεδίων, πολυμέσων/βίντεο, κινηματογραφικών ταινιών και εκτύπωσης. Τα κορυφαία προϊόντα της περιλαμβάνουν το πανίσχυρο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων Adobe Photoshop, λογισμικό εικονογράφησης που βασίζεται σε διανύσματα Adobe Illustrator. Το Adobe Acrobat Reader (PDF) και μια σειρά εργαλείων κυρίως για τη δημιουργία, την επεξεργασία και τη δημοσίευση οπτικοακουστικού περιεχομένου. Η εταιρεία επεκτάθηκε επίσης στο λογισμικό ψηφιακού μάρκετινγκ και το 2021 θεωρήθηκε ως ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους ηγέτες στη Διαχείριση Εμπειριών Πελατών (Customer Experience Management CXM).

  • DaVinci Resolve Studio: Εφαρμόστε χωρίς κόπο οπτικά εφέ σε αντικείμενα και άτομα χρησιμοποιώντας Magic Mask με επιτάχυνση NPU στο DaVinci Resolve Studio.
  • CapCut: Αφαιρέστε αμέσως το φόντο από οποιοδήποτε βίντεο κλιπ χρησιμοποιώντας την Αυτόματη διακοπή που εκτελείται εκεί.
  • Cephable: Παραμείνετε στη ροή σας με πιο γρήγορα και πιο αποκριτικά προσαρμοστικά στοιχεία ελέγχου εισόδου, όπως η κίνηση του κεφαλιού ή οι εκφράσεις του προσώπου μέσω του νέου αγωγού κάμερας που λειτουργεί με NPU στο Cephable.
  • LiquidText: Κάντε πιο γρήγορους και πιο έξυπνους σχολιασμούς σε έγγραφα, χρησιμοποιώντας λειτουργίες AI που εκτελούνται εξ ολοκλήρου στη συσκευή μέσω NPU, ώστε τα δεδομένα να παραμένουν ιδιωτικά στο LiquidText.
    • Σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο και παγκόσμιο κόσμο, τα Windows θέλουν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Είτε παρακολουθείτε το αγαπημένο σας podcast από διαφορετική χώρα είτε την αγαπημένη σας αθλητική ομάδα, είτε συνεργαζόμαστε με φίλους και συναδέλφους σε όλο τον κόσμο, θέλουμε να κάνουμε τα πάντα περισσότερο προσβάσιμα σε περισσότερους…
      σσ. όπως το διαφημιστικό slogan του 1982: Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά _Πίσω από τον χρυσό κρύβεται η αγάπη»

Πως η Microsoft και η Qualcomm
θέλουν να αλλάξουν τα πάντα στα PC μας

Η Microsoft «γνωστή και μη εξαιρετέα», για όσους δεν γνωρίζουν την Qualcomm (Inc _Corporated) είναι μια αμερικανική πολυεθνική που παράγει ημιαγωγούς και εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών, ενώ αποτελεί και εταιρεία παροχής και σχεδιασμού τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας είναι η κατασκευή τσιπ, ενώ η κύρια πηγή κέρδους είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η έδρα της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια με 224 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και μια σειρά από πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές εταιρείες

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εισέρχονται και επίσημα πλέον οι προσωπικοί υπολογιστές (PC _όσοι από εμάς έχουν ακόμη _ο γράφων είναι ακόμη κολλημένος με τα «προπολεμικά» windows7) με τη Microsoft να παρουσιάζει -μαζί με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές- μία νέα κατηγορία μηχανημάτων, τα οποία ονομάζονται Copilot+ PC.

Από τη στιγμή που η Microsoft ανακοίνωσε το Copilot, τον ΑΙ «έξυπνο» ψηφιακό βοηθό της ήταν μάλλον θέμα χρόνου να τον ενσωματώσει και στα Windows. Όμως, για να μπορέσει ένας χρήστης να αξιοποιήσει τις ΑΙ δυνατότητες του Copilot στον υπολογιστή του ο τελευταίος χρειάζεται να διαθέτει και ορισμένα χαρακτηριστικά. Και πιο συγκεκριμένα μία ειδική νευρωνική επεξεργαστική μονάδα (neuronic processor unit – NPU, μιλήσαμε παραπάνω) αλλά και μία κεντρική επεξεργαστική μονάδα (CPU) που να υποστηρίζει τις ΑΙ δυνατότητες του μηχανήματος. Και αρχικά η Microsoft συνεργάζεται σε αυτό τον τομέα με την Qualcomm, η οποία είναι πιο γνωστή για τους επεξεργαστές για smartphones που διαθέτει και θεωρούνται εκ των κορυφαίων παγκοσμίως.

Έτσι, η Microsoft παρουσίασε, για πρώτη φορά, τα Copilot+ PC σε συνεργασία με κορυφαίους συνεργάτες της, όπως είναι η Lenovo, η Asus, η Acer, η Dell, η HP και η Samsung. Τα νέα μοντέλα χρησιμοποιούν επεξεργαστές της σειράς Snapdragon X της Qualcomm που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο φθινόπωρο και άπαντες ανέμεναν με ενδιαφέρον τα πρώτα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούσαν τους συγκεκριμένους επεξεργαστές. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση της Microsoft, οι επεξεργαστές αυτοί είναι πιο γρήγοροι από τον Μ3 της Apple αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και τη δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας χωρίς σύνδεση στη πρίζα για τουλάχιστον 15 ώρες «βαριάς» χρήσης!

Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές όπως και οι ΑΙ δυνατότητες των νέων μηχανημάτων, τα οποία όλα φέρουν ένα ειδικό πλήκτρο προκειμένου να ενεργοποιείται απευθείας το Copilot. Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται λειτουργίες όπως είναι η αποτύπωση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια μίας μέρας και η «επιστροφή» σε αυτές, αλλά και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που αξιοποιούν την τελευταία έκδοση του ChatGPT, την 4.ο.

Όμως, εκεί που εστιάζουν πολλοί αναλυτές είναι στην «αντοχή» της μπαταρίας. Επειδή οι επεξεργαστές της Qualcomm βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM που χρησιμοποιούν και τα chips που έχουν τα smartphones και τα tablets, η διαχείριση της μπαταρίας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη που κάνουν οι επεξεργαστές της Intel που βασίζονται στην x86 αρχιτεκτονική. Το αποτέλεσμα είναι οι ARM επεξεργαστές να προσφέρουν πολλές ώρες λειτουργίας χωρίς να απαιτείται σύνδεση με φορτιστή. Στην περίπτωση της σειράς Snapdragon X μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 20 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση. Το θέμα της μεγάλης «αντοχής» της μπαταρίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που εκτιμάται ότι τα Copilot+ PC μπορεί να σημειώσουν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Όσον αφορά τα πρώτα μηχανήματα, οι ανακοινώσεις έχουν ήδη γίνει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναμένουμε και μοντέλα να είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά. Από τις πρώτες εταιρείες που έσπευσαν να ανακοινώσουν και στην ελληνική αγορά ήταν η Lenovo, η οποία θα φέρει το Yoga Slim 7x και το ThinkPad T14s, ένα βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το χαμηλό βάρος (περίπου 1,25 – 1,3 κιλά) και η αντοχή της μπαταρίας.

Η Microsoft ανακοίνωσε, επίσης, δύο μοντέλα και πιο συγκεκριμένα τα νέα Surface Laptop 6 και Surface Pro, που θα δούμε και στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, πιθανότατα και τα μοντέλα της Asus (Vivobook S15), της Acer (Swift 14 AI), της Dell (XPS 13, Inspiron 14 Plus και Latitude 7455) και της HP (OmniBook X AI και EliteBook Ultra AI). Αυτά που δεν θα δούμε είναι τα μοντέλα της Samsung (Galaxy Book4 Edge) καθώς η κορεατική εταιρεία δεν διαθέτει τα laptops της στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στις τιμές, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως θα κινούνται στα ίδια επίπεδα και λίγο παραπάνω με ένα «συμβατικό» PC. Σημειωτέον πως υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές γραμμένες για x86 επεξεργαστές που δεν «τρέχουν» σε ARM επεξεργαστές, όμως, πλέον ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός και γενικότερα οι δημιουργοί λογισμικού «αναβαθμίζουν» τα προγράμματα τους για να υποστηρίξουν όλα τα μηχανήματα.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Μοιραστείτε το: