Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19:Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο

Οι άνθρω­ποι με ομά­δα αίμα­τος Ο έχουν ‑κατά μέσο όρο- 12% μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να μολυν­θούν από κορο­νο­ϊό, σε σχέ­ση με τις άλλες ομά­δες αίμα­τος. Επί­σης, όσοι έχουν αρνη­τι­κή ομά­δα αίμα­τος (O‑, A‑, B- ή ΑΒ-), έχουν 21% μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο να κολ­λή­σουν τον κορο­νο­ϊό, σε σχέ­ση με όσους έχουν θετι­κή ομά­δα, σύμ­φω­να με μία νέα κανα­δι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέτη.

Ακό­μη, τα άτο­μα με ομά­δα αίμα­τος Ο έχουν 13% και 19% μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να εμφα­νί­σουν αντί­στοι­χα σοβα­ρά συμ­πτώ­μα­τα της Covid-19 ή να πεθά­νουν εξαι­τί­ας της νόσου. Συνε­πώς, όσοι έχουν αρνη­τι­κή ομά­δα αίμα­τος O‑, φαί­νε­ται να έχουν τον μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο από όλους.

Σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Κέντρο Αιμο­δο­σί­ας, η πιο συχνή ομά­δα αίμα­τος στην Ελλά­δα είναι η O+ και η σπα­νιό­τε­ρη η AB-. Εκτι­μά­ται ότι στη χώρα μας, σύμ­φω­να με τη Wikipedia, η κατα­νο­μή των ανθρώ­πων σε ομά­δες αίμα­τος είναι περί­που η εξής: Ο+ 37%, Α+ 33%, Β+ 11%, Ο- 7%, Α- 5%, ΑΒ+ 4%, Β- 2% και ΑΒ- 1%. Συνε­πώς, αυτοί που έχουν αρνη­τι­κή ομά­δα αίμα­τος απο­τε­λούν, συνο­λι­κά, περί­που το 15%, ενώ όσοι έχουν ομά­δα Ο το 44%.

Η κανα­δι­κή μελέ­τη δεί­χνει, επί­σης, ότι ο κίν­δυ­νος λοί­μω­ξης από τον ιό SARS-CoV‑2 είναι 15% μεγα­λύ­τε­ρος για την ομά­δα ΑΒ σε σχέ­ση με την ομά­δα Α και 5% μικρό­τε­ρος για την ομά­δα Ο σε σχέ­ση με την Α, ποσο­στό που αυξά­νει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέ­ση με τις άλλες τρεις ομά­δες συνο­λι­κά. Όσοι έχουν ομά­δα Β, αντι­με­τω­πί­ζουν 21% μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο για σοβα­ρή Covid-19 ένα­ντι εκεί­νων με ομά­δα Α.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον δρα Τζό­ελ Ρέι του Τμή­μα­τος Ιατρι­κής του Πανε­πι­στη­μί­ου και του Νοσο­κο­μεί­ου Σεντ Μάικλ του Τορό­ντο, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό «Annals of Internal Medicine», ανέ­λυ­σαν στοι­χεία εξε­τά­σε­ων αίμα­τος από 225.556 ανθρώ­πους με μέση ηλι­κία 54 ετών, καθώς επί­σης δειγ­μά­των τεστ για κορο­νο­ϊό. Εξ αυτών, το 44% είχαν ομά­δα Ο, το 36% ομά­δα Α, το 15% Β και το 5% ΑΒ.

Τα ευρή­μα­τα της κανα­δι­κής μελέ­της, σε γενι­κές γραμ­μές, συνά­δουν με εκεί­να μίας παλαιό­τε­ρης κινε­ζι­κής, η οποία είχε βρει πρώ­τη ότι δεν έχουν όλες οι ομά­δες αίμα­τος τον ίδιο κίν­δυ­νο λοί­μω­ξης από τον κορο­νο­ϊό. Η κινε­ζι­κή έρευ­να σε 2.173 ασθε­νείς με Covid-19, σε τρία νοσο­κο­μεία της Γου­χάν και της γύρω περιο­χής Χου­μπέι, δια­πί­στω­σε ότι το ποσο­στό θανά­των από Covid-19 ήταν μεγα­λύ­τε­ρο στην ομά­δα αίμα­τος Α (41% των συνο­λι­κών θανά­των), ενώ η ανα­λο­γία των ανθρώ­πων με την ίδια ομά­δα αίμα­τος στον πλη­θυ­σμό της Γου­χάν δεν ξεπερ­νού­σε το 34%. Από την άλλη πλευ­ρά, το ποσο­στό θανά­των ατό­μων με Covid-19 στην ομά­δα Ο ήταν χαμη­λό­τε­ρο (25%) ένα­ντι του ποσο­στού της ομά­δας Ο στον γενι­κό πλη­θυ­σμό (32%).

Κάθε άνθρω­πος ανή­κει σε μία από τις οκτώ ομά­δες αίμα­τος. Αυτές οι ομά­δες απο­τε­λούν υπο­κα­τη­γο­ρί­ες των τεσ­σά­ρων κύριων ομά­δων του συστή­μα­τος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Το σύστη­μα ρέζους (Rh) δια­χω­ρί­ζει περαι­τέ­ρω αυτές τις τέσ­σε­ρεις ομά­δες σε Rh θετι­κό (+) ή Rh αρνη­τι­κό (-), δημιουρ­γώ­ντας οκτώ βασι­κούς τύπους ή ομά­δες αίμα­τος: O‑, O+, B‑, B+, A‑, A+, AB- ή AB+.

Το σύστη­μα Rhesus ανα­κα­λύ­φθη­κε το 1939 και βασί­ζε­ται στην παρου­σία αντι­γό­νων, κυρί­ως του D αντι­γό­νου. Τα αντι­γό­να είναι μόρια που συν­δέ­ο­νται σε ένα αντί­σω­μα. Ένας άνθρω­πος μπο­ρεί να έχει ή να μην έχει τον παρά­γο­ντα Rh (D αντι­γό­νο) στην επι­φά­νεια των ερυ­θρών αιμο­σφαι­ρί­ων του, οπό­τε χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως ρέζους θετι­κός (Rh+) ή αρνη­τι­κός (Rh-).

Δεν είναι όλες οι ομά­δες αίμα­τος συμ­βα­τές μετα­ξύ τους. Αυτό οφεί­λε­ται στα δια­φο­ρε­τι­κά αντι­σώ­μα­τα που έχει κάθε άνθρω­πος ανά­λο­γα με την ομά­δα αίμα­τός του. Όσοι έχουν ομά­δα αίμα­τος Ο θεω­ρού­νται ως «παν­δό­τες» και το αίμα τους μπο­ρεί να δοθεί σε οποιον­δή­πο­τε ασθε­νή ανε­ξαρ­τή­τως της ομά­δας του. Αντί­θε­τα, όσοι έχουν ομά­δα αίμα­τος AB+, είναι «παν­δέ­κτες», οπό­τε μπο­ρούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο