Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Covid-19: Αισιοδοξία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Κουβανικού εμβολίου Soberana 2 εκφράζουν οι επιστήμονες

Την αισιοδοξία τους ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 που ετοιμάζονται στην Κούβα θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά εκφράζουν επιστημονικοί κύκλοι στην Αβάνα.

Την Δευτέρα ο Κουβανός Πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ επισκέπτηκε το Ινστιτούτο Εμβολιασμών Finlay (IFV) όπου και ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο των ερευνών πάνω στην σειρά εμβολίων “Soberana”.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Finlay, Βισέντε Βέρες, το εμβόλιο Soberana 02 βρίσκεται στην δεύτερη φάση των δοκιμών και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δείγματα, πετυχαίνει ανοσία του οργανισμού στον κορωνοϊό μέσα σε 14 ημέρες.

Όπως σημείωσε ο Βέρες, μετά το τέλος των εργαστηριακών δοκιμών, περίπου 1000 εθελοντές θα εμβολιαστούν τον Γενάρη και στην συνέχεια 150.000 άνθρωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στην τρίτη και τελευταία φάση της έγκρισης του εμβολίου.

Τον πρωτοποριακό ρόλο της Κούβας στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα εξήρε ο Πρόεδρος Ντιάς Κανέλ, υπογραμμίζοντας ότι η Κούβα είναι η μοναδική χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που βρίσκεται στην διαδικασία της παραγωγής του εμβολίου και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.