Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Covid-19: Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως — Αποκαλύπτεται η γύμνια της δημόσιας υγείας στις καπιταλιστικές χώρες

Με μεγάλους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων υγείας και την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, χωρίς να εξαιρούνται οι ισχυρότερες.

Μέχρι τις 10 μ.μ. της Παρασκευής. ο συνολικός αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανερχόταν σε 1.368.117 σε σύνολο 57.245.965 κρουσμάτων, αριθμοί που αυξάνονται με ανησυχητικά μεγάλους ρυθμούς, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Αρνητική «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται με διαφορά η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ, που αποδεικνύονται «νάνος» όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας του λαού τους. Σε όλη τη χώρα, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 253.309, σε σύνολο 11.789.034 κρουσμάτων.

Στη δεύτερη θέση της μακάβριας λίστας των νεκρών βρίσκεται η Βραζιλία, με 168.061 νεκρούς και 5.981.767 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Ινδία, με 132.162 νεκρούς και 9.004.365 μολύνσεις.

Στον αντίποδα, η σοσιαλιστική Κούβα, που υποφέρει από το μακροχρόνιο απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ, όχι μόνο μετρά μόλις 131 νεκρούς και 7.763 κρούσματα (με πληθυσμό 11,34 εκατ., σχεδόν 600 χιλ. περισσότερο από την Ελλάδα) αλλά επιπλέον έχει στείλει και γιατρούς σε όλο τον κόσμο για να πολεμήσουν την ασθένεια.

Πάνω από 15 εκατ. κρούσματα στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε σήμερα τα 15 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου «Reuters».

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15.046.656 μολύνσεις και 344.401 θανάτους που προκλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό. το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως.

Αν και χρειάστηκαν σχεδόν εννέα μήνες προκειμένου η ήπειρος να φθάσει τα πρώτα πέντε εκατομμύρια μολύνσεις. Τα επόμενα δέκα εκατομμύρια καταγράφηκαν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σύμφωνα με ανάλυση του «Reuters».

Με μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού η Ευρώπη αποτελεί το 26% του παγκόσμιου φορτίου μολύνσεων των 56,9 εκατ. και το 25% των 1,3 εκατ. θανάτων σε όλο τον κόσμο. Για κάθε 100 μολύνσεις που αναφέρονται παγκοσμίως περίπου οι 39 καταγράφονται σε χώρες της Ευρώπης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς τα ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα δημόσια συστήματα υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται στα όριά τους και οι εικόνες με τους γιατρούς να επιλέγουν ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ αλλά και των σορών των θυμάτων της Covid-19 να στοιβάζονται σε ψυγεία, αποτελούν μία μακάβρια πραγματικότητα σε αρκετές χώρες.

902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP