Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

#Covid-19 – Γαλλία: Αυξάνονται οι νεκροί και οι ουρές στα συσσίτια

Με 516 νέους θανάτους που καταγράφηκαν σήμερα, η επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έχει προκαλέσει 21.856 θανάτους από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται για 15η ημέρα σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση της Υγείας.

Η επιδημία της Covid-19 ήταν αιτία θανάτου για 13.547 ασθενείς στα νοσοκομεία, δηλαδή 311 περισσότερους θανάτους σε 24 ώρες, και για 8.309 ενοίκους οίκων ευγηρίας (Ehpad) και άλλων προνοιακών ιδρυμάτων (+205), διευκρινίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας σε ανακοίνωση.

Αυξάνονται οι ουρές στα συσσίτια

oura sussitio france

Στα προάστια του Παρισιού αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που όλο και περισσότερο καταφεύγουν στα συσσίτια που οργανώνουν ΜΚΟ και εκκλησία, αντιμέτωποι με την ανεργία, αλλά και την έλλειψη κάθε έννοιας κοινωνικής μέριμνας την ώρα που οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού, πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις.

Πολλοί από τους ανθρώπους που βασίζονται στα συσσίτια, εργάζονταν σε αυτό που επισήμως ονομάζεται «παράλληλη οικονομία» πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, και τώρα λιγοστή είναι η προστασία που λαμβάνουν από το κράτος πρόνοιας της Γαλλίας: «Υπήρχαν πολλές γυναίκες που εργάζονταν στη φροντίδα των παιδιών … Υπήρχε μια ολόκληρη οικονομία που βασίστηκε στην ανεπίσημη εργασία. Έτσι, καθώς όλα σταμάτησαν οι άνθρωποι με τι βρέθηκαν; με τίποτα», τονίζει ο Μπασίρ Γουΐνέμ, εθελοντής στην τράπεζα τροφίμων στο Κλισί-σου-Μπουά, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Η βοηθός νηπιαγωγείου 46χρονη Ναταλί Μπαρλάν, ποτέ άλλοτε δεν είχε χρειασθεί να καταφύγει στα συσσίτια για να στηρίξει την οικογένειά της, αλλά δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά μετά το κλείσιμο των λαϊκών αγορών. «Τώρα πρέπει να ψωνίσουμε σε σούπερ μάρκετ και είναι πολύ ακριβό», τόνισε, αναδεικνύοντας και την αδυναμία μισθωτών να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια.

Λίγο πιο δυτικά από το Κλισί-σου -Μπουά, σε ένα άλλο προάστιο, την Αρζεντέιγ, η φιλανθρωπική οργάνωση του Καντέ Σάχο, παραδίδει δέματα τροφίμων σε νοικοκυριά. Λέει ότι παραδίδει 600 την εβδομάδα, και μόλις τα καταφέρνει να ανταποκριθεί στη ζήτηση. «Από την ημέρα που ξέσπασε ο κορονοϊός, υπάρχει πολύ περισσότερη φτώχεια», επισημαίνει ο Σάχο.

Πηγή: 902.gr /  ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»