Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Covid-19 – ΗΠΑ: Λογαριασμός νοσοκομείου ύψους 1.122.501,04 για επιζήσαντα της νόσου

Ενας 70χρονος Αμερικανός που προσβλήθηκε από την Covid-19 και νοσηλεύθηκε για δύο μήνες στο Σιάτλ έλαβε 181σέλιδο λογαριασμό του νοσοκομείου για να πληροφορηθεί ότι η νοσηλεία του κόστισε πάνω από 1.000.000 δολάρια.

Ο Μάικλ Φλορ εισήχθη στο ιατρικό κέντρο Swedish Issaquah του Σιάτλ στις 4 Μαρτίου. Εμεινε εκεί 62 ημέρες και έφθασε στα πρόθυρα του θανάτου, τόσο που οι νοσηλευτές του κράτησαν ένα βράδυ το τηλέφωνο για να αποχαιρετήσει την γυναίκα του και τα παιδιά του.

Αλλά ανέρρωσε και βγήκε από το νοσοκομείο στις 5 Μαΐου, υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ομως η καρδιά του κόντεψε να σταματήσει για δεύτερη φορά όταν έλαβε έναν λογαριασμό 181 σελίδων και ύψους 1.122.501,04 δολαρίων, δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Seattle Times.

Ο λογαριασμός ήταν λεπτομερής: 9.736 ημερησίως για το δωμάτιο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 409.000 δολάρια για την ειδική αποστείρωση του δωματίου επί 42 ημέρες λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου, 82.000 δολάρια για την χρήση αναπνευστήρα επί 29 ημέρες, 100.000 δολάρια για φροντίδα έσχατης ανάγκης, όταν επί δύο ημέρες η πρόγνωση έλεγε ότι πεθαίνει.

Βλέπετε στον καπιταλισμό όλα κοστολογούνται, ακόμη και η φροντίδα έσχατης ανάγκης. Βέβαια, ο Μάικλ Φλορ, διαθέτει Medicare, υγειονομική κάλυψη ηλικιωμένων και το ποσό της νοσηλείας θα το πληρώσει η ασφαλιστική με χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που υιοθέτησε το Κονγκρέσο προβλέπει πακέτο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών εταιρειών που φρόντισαν ασθενείς της Covid-19.

«Υγεία ίσον εμπόρευμα» και μετρούν τη ζωή με βάση την εξίσωση κόστος – όφελος. Σε αυτά στηρίζεται ο καπιταλισμός και το «αμερικάνικο όνειρο» τα έχει απογειώσει αυξάνοντας άνεργους, άστεγους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους.

Κι όσον αφορά το γιγαντιαίο ποσό που ενέκρινε το κογκρέσο έναν και μόνο στόχο είχε. Να ενισχύσει την κερδοφορία των νοσοκομείων – επιχειρήσεων.

Η αγορά Υγείας στις ΗΠΑ έχει τρελά νούμερα. Μόνο για το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου οι απώλειες ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά η Ένωση Νοσοκομείων. Η μπίζνα είναι τεράστια και τα νοσοκομεία τεράστιες επιχειρήσεις που κοστολογούν σχεδόν 80.000 δολάρια κάθε ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κάιζερ Φάμιλι. Ωμά και απλά τα πράγματα με το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ. Τα εξηγεί ο καθηγητής Χάουαρντ Μάρκελ, διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που δήλωσε: «Το αμερικανικό σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται -και πλουτίζει πολύ κόσμο- μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρήσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζοντας γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου». Ενός μοντέλου που ωμά μετράει τη ζωή σε χαρτονόμισμα. «Οι ασφαλιστικές, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πληρώνουν όταν βάζουμε έναν σωλήνα σε κάποιον, όχι όταν του μιλάμε» είπε ο Χ. Μάρκελ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του την επόμενη χρονιά επειδή μειώθηκαν τα έσοδα στο ιατρικό κέντρο του.

Από την άλλη μεριά οι ομαδικοί τάφοι για τα θύματα της πανδημίας. Είναι πολλοί εκείνοι που πεθαίνουν στο σπίτι με συμπτώματα της νόσου covid-19. Άρρωστοι που δεν φτάνουν ποτέ σε νοσοκομείο και ΜΕΘ πεθαίνουν από ανακοπή καρδιάς. Χιλιάδες είναι καθημερινά οι κλήσεις που δέχεται το αντίστοιχο ΕΚΑΒ και δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει. Και στα νοσοκομεία, η κατάσταση τραγική. Ακριβοί οι αναπνευστήρες, ακριβές οι ΜΕΘ, ακριβά τα νοσοκομεία και η περίθαλψη ασύμφορη για τη λογική του η νοσηλεία των ασθενών Covid-19…

banner skliros aprilis banner aggoules aginota banner