Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Covid-19: Η Κούβα προηγείται όλων στις δοκιμές για το νέο εμβόλιο

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Οι δοκιμές για νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 έχουν αρχίσει στην Κούβα. 

Είναι γνωστός ο αγώνας μεταξύ των μεγάλων χωρών για την παραγωγή του νέου εμβολίου που θα δώσει υπερκέρδη στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, της ΕΕ. 

Η ” μικρή ” Κούβα προηγείται κατά πολύ και έχει αρχίσει ήδη τις δοκιμές για δικής της παραγωγής εμβόλιο. 

Η ανεξάρτητη φαρμακοβιομηχανία της Κούβας, που προέκυψε και σαν αναγκαιότητα μέσα σε συνθήκες εμπάργκο παράγει μόνη της το 80% των φαρμάκων που έχει ανάγκη η χώρα και μάλιστα εξάγει και ορισμένα φάρμακα. Η Κούβα ήδη έχει παράξει φάρμακα για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, διαβήτη, λεύκης και άλλων ασθενειών. 

Τρεις Κουβανοί επιστήμονες της Ιατρικής έχουν ήδη εμβολιαστεί στο φάρμακο που προγραμματίζει η Κούβα και δηλώνουν πως προκαλεί ανοσία στον ιό σε υψηλό βαθμό. Ιδιαίτερα εάν χορηγηθεί και μια δεύτερη δόση μετά από λίγες ημέρες.

Ας δούμε τι λέει το άρθρο της ειδησιογραφικής σελίδας Οn kuba.news που αναπαράγει ο Σουηδοκουβανικός Σύλλογος.

“Η Κούβα αρχίζει κλινικές δοκιμές του εμβολίου Soberana 01 ( κυριαρχία) την Δευτέρα (25 Αυγούστου). Θα δοκιμαστεί σε 40 άτομα πρίν συνεχιστούν οι δοκιμές σε άλλους 676 εθελοντές στην επόμενη φάση τον Σεπτέμβριο. 

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου από τρεις γιατρούς ερευνητές στο Finlay Institutet IFV. Έδειξε μεγάλη ανοσία ιδιαίτερα μετά και την δεύτερη δόση. Αυτά δηλώνει ο Dr Vérez ερευνητής του Ινστιτούτου στην Cubadebate.

Με το εμβόλιο Soberana 01 η Κούβα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την καταπολέμηση  του SARS-CoV-2.

Είναι το πρώτο εγχείρημα στην Λατινική Αμερική και ήδη έχει πάρει άδεια από τις κρατικές αρχές ελέγχου της παρασκευής φαρμάκων. 

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι 20 άτομα μεταξύ 19 και 59 χρονών. Την επόμενη εβδομάδα άλλοι 20 μεταξύ 60 και 80 χρονών αποτελούν την επόμενη ομάδα. Στην επόμενη φάση θα εμβολιαστούν άλλοι 676 εθελοντές και θα αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου. 

Στην παρουσίαση του προγράμματος ο Dr Vérez δήλωσε πως τα μέχρι τώρα δείγματα από δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, κουνέλια και άλλα πειραματόζωα  δείχνουν “μικρούς κινδύνους, μικρή αβεβαιότητα και ενθαρρυντικά αποτελέσματα”.

Ο διευθυντής του Finlay Institutet Dr Dagmar Garcia δηλώνει πως αν όλα συνεχίσουν θετικά έχει η Κουβανέζικη φαρμακοβιομηχανία την δυνατότητα να παράξει εκατομμύρια εμβόλια και για τον λαό της Κούβας αλλά και για εξαγωγή. 

Ο Dr Dagmar Garcia δηλώνει πως το αντίδοτο ( RBD Receptor Binding Domain) της πρωτεΐνης του ιού που εισέρχεται στο κύτταρο εντοπίστηκε στις 22 Μαΐου.  

Αυτό το στοιχείο της πρωτεΐνης είναι αυτό που γίνεται αποδέκτης και  εισέρχεται στο ανθρώπινο κύτταρο. Ο στόχος του εμβολίου είναι να στρέψει τα αντισώματα στην δομή του ιού και να μπλοκάρει την δράση της πρωτεΐνης αλλά και την αποδοχή της από τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Το εγχείρημα της Κούβας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών υπηρεσιών και διευθύνσεων Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Τον Φεβρουάριο του 2021 τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά και θα δημοσιευτούν”. 

Πηγές:
On Cuba 200821
Σουηδοκουβανικός Σύλλογος. 

BANNER panos3