Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Covid-19: Καθαρό οικιακό περιβάλλον και υγιεινή και για τα ζώα μας

Καθαρό οικιακό περιβάλλον και τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής είναι τα μόνα που απαιτούνται για όσους έχουν ζώα στο σπίτι τους, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο κ. Κρήτας συμμετείχε και σε webinar που διοργανώθηκε από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία για τον ρόλο του κτηνιάτρου στη δημόσια υγεία, όπου τονίστηκε, ότι κανένα από τα είδη κορονοϊών που παρατηρούνται στα γνωστά κατοικίδια παραγωγικά ζώα ή ζώα συντροφιάς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

«Οι κορονοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορονοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Έτσι, ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορονοϊός του χοίρου προκαλεί τη μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ενώ άλλο είδος κορονοϊού την επιδημική διάρροια του χοίρου, ο κορονοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα, ο κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια, ενώ ο κορονοϊός των βοοειδών προκαλεί τη δυσεντερία του χειμώνα στα βοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του κ. Κρήτα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης του Covid-19, ούτε νοσούν από αυτό, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς, όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών, πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε».

«Το ζώο μπορεί να δράσει μόνο ως μηχανικός φορέας του ιού. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με κορονοϊό να φταρνιστεί ή να βήξει πάνω σε ζώο και αυτό μετά να το χαϊδέψει κάποιος άλλος. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλες επιφάνειες και γι’ αυτό απαιτούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής», εξηγεί ο κ. Κρήτας, διευκρινίζοντας ότι ο κορονοϊός του σκύλου (CCoV) δεν είναι ο ίδιος ιός με τον Covid-19. Προκαλεί γαστρεντερικά και όχι αναπνευστικά προβλήματα στους σκύλους και δεν προσβάλλει τονάνθρωπο.

Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορονοϊοί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός Covid-19. Παρόλο που εικάζεται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο εξωτικό ζώο, κάτι τέτοιο επιδέχεται περαιτέρω απόδειξης. «Αντίθετα», προσθέτει, «αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο».