Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Covid-19 – Κούβα: Υπό έλεγχο η επιδημία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες

Για όγδοη ημέρα δεν καταγράφηκαν θάνατοι από την ασθένεια COVID-19 στην Κούβα και ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ανακοίνωσε ότι η επιδημία είναι «υπό έλεγχο» στο νησί. Εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι αρχές για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί συνολικά 2.191 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 83 θάνατοι. Καθώς οι 1.862 ασθενείς ανάρρωσαν και δύο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στις χώρες του, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 244.

Συγκριτικά, ο Παναμάς των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει περισσότερα από 16.000 κρούσματα και 386 θανάτους (Στην Ελλάδα με σχεδόν ίδιο πληθυσμό και πολύ λιγότερα τεστ, οι νεκροί έχουν φτάσει στους 182 και τα κρούσματα τα 2.952). Με την ιδιαιτερότητα της Κούβας η οποία υφίσταται ένα εξοντωτικό εμπάργκο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, το οποίο πρακτικά σημαίνει -μεταξύ άλλων- αδυναμία προμήθειας υλικών και εξοπλισμού για τα νοσοκομεία.

«Πέρασε μία εβδομάδα χωρίς θανάτους, αυτό σημαίνει ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο Ντίας-Κανέλ. Επισήμανε ωστόσο ότι η καθοδική καμπύλη διακόπηκε στις 28 Μαΐου, όταν εντοπίστηκαν πολλές νέες εστίες του κορωνοϊού, σε ένα κατάστημα, ένα εργαστήριο, έναν κόμβο μεταφορών και ένα κουβανικό τάνκερ που επέστρεψε από το Μεξικό και τα 22 μέλη του πληρώματός του είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

«Αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε, σε σύγκριση με τις προηγούμενες, όπου βρεθήκαμε κοντά στην τελευταία φάση της επιδημίας στη χώρα», σημείωσε κατά την καθημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο συζήτησης την επιδημία.

Πρόσθεσε όμως ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στους πολίτες πώς και πότε θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων καραντίνας.

Προς το παρόν η Κούβα δεν έχει άρει κανένα περιοριστικό μέτρο: τα σχολεία και τα σύνορα παραμένουν κλειστά, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους δρόμους. Καθώς όμως η οικονομία της εξαρτάται επί της ουσίας από τον διεθνή τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, η χώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να επανεκκινήσει τις οικονομικές δραστηριότητες διατηρώντας ταυτόχρονα υπό έλεγχο την επιδημία.

Βέβαια, να υπενθυμίσουμε τις ιατρικές ταξιαρχίες που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερες από 20 σε όλες τς ηπείρους.