Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο στην αμερικάνικη ήπειρο

Το φράγ­μα των 60.000 νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων από τον κορο­νο­ϊό σε 24 ώρες ξεπε­ρά­στη­κε χτες Τρί­τη στις ΗΠΑ, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου «Τζονς Χόπ­κινς» έως τις 8.30 μ.μ. (τοπι­κή ώρα — 03.30 σήμε­ρα Τετάρ­τη ώρα Ελλάδας).

Πρό­κει­ται για επί­πε­δο — ρεκόρ αφό­του η παν­δη­μία άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται στη χώρα αυτή, όπου το σύνο­λο των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 ξεπέ­ρα­σε τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Μετά τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση της κατά­στα­σης στην ανα­το­λι­κή ακτή των ΗΠΑ, ιδί­ως στη Νέα Υόρ­κη, που απο­τε­λού­σε αρχι­κά το επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας, η χώρα γνω­ρί­ζει τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες εκρη­κτι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των μόλυν­σης στο νότιο και στο δυτι­κό της τμήμα.

Πάνω από 1.100 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν Covid-19 στην αμε­ρι­κα­νι­κή επι­κρά­τεια τις προη­γού­με­νες 24 ώρες. Το σύνο­λο των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού ανέρ­χε­ται σε 131.362 νεκρούς αφό­του άρχισε.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Καλι­φόρ­νιας ανα­κοί­νω­σαν χθες Τρί­τη ότι κατέ­γρα­ψαν πάνω από 10.000 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες, αριθ­μό που απο­τε­λεί νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ.

Η Καλι­φόρ­νια έγι­νε η δεύ­τε­ρη αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τεία, μετά το Τέξας, όπου σημειώ­θη­κε ρεκόρ νέων κρου­σμά­των. Είναι ανά­με­σα στις πολι­τεί­ες όπου η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας με ταχύ ρυθ­μό εγεί­ρει ερω­τή­μα­τα για τον τρό­πο που η κυβέρ­νη­ση του Ρεπου­μπλι­κά­νου προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ χει­ρί­ζε­ται την κρί­ση, ενώ βάζει στον πάγο τα σχέ­δια για την άρση των μέτρων περιορισμού.

Με 10.201 κρού­σμα­τα σε 24 ώρες να ανα­κοι­νώ­νο­νται χτες, οι άνθρω­ποι που έχουν μολυν­θεί στην πολι­τεία πλη­σιά­ζουν τους 284.000, εκ των οποί­ων 117.000 μόνο στον Ιούνη.

Ο κυβερ­νή­της της πολι­τεί­ας Γκά­βιν Νιού­σομ έκα­νε βήμα­τα πίσω στη δια­δι­κα­σία άρσης των μέτρων περιο­ρι­σμού την περα­σμέ­νη βδομάδα.

Μόλις άλλες τρεις αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες έχουν κατα­γρά­ψει ως σήμε­ρα πάνω από 10.000 κρού­σμα­τα σε μία ημέ­ρα: η Φλό­ρι­ντα (11.458 την 4η Ιού­λη), το Τέξας (10.028, χθες) και η Νέα Υόρ­κη (12.847 τη 10η Απρίλη).

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ο Τραμπ διαφωνεί με τον Φάουτσι

Η Ουά­σιγ­κτον επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι ειδο­ποί­η­σε επι­σή­μως τα Ηνω­μέ­να Έθνη για την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Η ειδο­ποί­η­ση θα κατα­στεί εκτε­λε­στέα μετά από την συμπλή­ρω­ση ενός έτους, στις 6 Ιού­λη 2021, διευ­κρί­νι­σαν αξιω­μα­τού­χοι της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, του μεγα­λύ­τε­ρου χρη­μα­το­δό­τη του Οργανισμού.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ κατη­γο­ρεί τον ΠΟΥ ότι καθυ­στέ­ρη­σε να αντι­δρά­σει ενά­ντια στην παν­δη­μία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δήλω­σε χτες Τρί­τη ότι «δεν συμ­φω­νεί» με την ανά­λυ­ση του ανο­σιο­λό­γου και συμ­βού­λου του δόκτο­ρα Άνθο­νι Φάου­τσι για την κατά­στα­ση στη χώρα όσον αφο­ρά την παν­δη­μία του κορονοϊού.

«Η τρέ­χου­σα κατά­στα­ση αλη­θι­νά δεν είναι καλή (…). Βρι­σκό­μα­στε ακό­μα στο μέσον του πρώ­του κύμα­τος», είπε τη Δευ­τέ­ρα ο διευ­θυ­ντής του αμε­ρι­κα­νι­κού ινστι­τού­του λοι­μω­δών ασθε­νειών, τονί­ζο­ντας παράλ­λη­λα ότι η Ευρώ­πη βρί­σκε­ται πλέ­ον σε αισθη­τά καλύ­τε­ρη θέση. Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά ο Τραμπ δήλω­σε: «Εγώ νομί­ζω ότι είμα­στε σε καλή θέση. Δεν συμ­φω­νώ μαζί του. Ο Δρ. Φάου­τσι είχε πει να μη φορά­με μάσκες και τώρα λέει ότι πρέ­πει να φορά­με. Έχει πει πολ­λά». Παράλ­λη­λα ισχυ­ρί­στη­κε ότι «έχου­με κάνει καλή δου­λειά. Θεω­ρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, θα είμα­στε σε εξαι­ρε­τι­κή θέση», συμπλήρωσε.

Σχεδόν 140.000 νεκροί και πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Ξεπέ­ρα­σαν τα τρία εκα­τομ­μύ­ρια τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό στην περι­φέ­ρεια της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής, εκ των οποί­ων τα μισά και πλέ­ον έχουν επι­βε­βαιω­θεί στη Βρα­ζι­λία, χώρα που θρη­νεί πλέ­ον πάνω από 66.000 νεκρούς εξαι­τί­ας της Covid-19, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, η οποία βασί­ζε­ται σε επί­ση­μες πηγές.

Συνο­λι­κά, έχουν κατα­γρα­φεί 139.999 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της Covid-19 και 3.023.813 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην περι­φέ­ρεια αυτή, που μετα­τρά­πη­κε το τελευ­ταίο διά­στη­μα στο νέο επί­κε­ντρο της πανδημίας.

Βραζιλία 1.254 νέοι θάνατοι και 45.305 νέα κρούσματα

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι το προη­γού­με­νο 24ωρο κατέ­γρα­ψε 1.254 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 και 45.305 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Στη λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού έχει φθά­σει τους 66.741 νεκρούς επί συνό­λου 1.668.589 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Πρό­κει­ται για τον δεύ­τε­ρο βαρύ­τε­ρο απο­λο­γι­σμό στον πλα­νή­τη, τόσο ως προς τον αριθ­μό των θυμά­των όσο και ως προς τον αριθ­μό των μολύν­σε­ων, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ .

Μεξικό: 895 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χτες Τρί­τη ότι κατέ­γρα­ψε τις προη­γού­με­νες 24 ώρες 895 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας της Covid-19 και 6.258 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη χώρα αυτή να φθά­νει έτσι τους 32.014 νεκρούς επί του συνό­λου των 268.008 ανθρώ­πων που προσβλήθηκαν.

Η χώρα κατα­τάσ­σε­ται πλέ­ον πέμ­πτη παγκο­σμί­ως ως προς τον αριθ­μό των νεκρών εξαι­τί­ας της πανδημίας.

Ο Μεξι­κα­νός υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Ούγο Λόπες — Γκα­τέλ εκτί­μη­σε στις αρχές αυτής της βδο­μά­δας ότι η παν­δη­μία ενδέ­χε­ται να διαρ­κέ­σει έως του­λά­χι­στον τον προ­σε­χή Απρί­λη, ενώ προει­δο­ποί­η­σε πως τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης ενδέ­χε­ται να αυξη­θούν την περί­ο­δο της επο­χι­κής γρί­πης, τον Οκτώ­βρη, και να συνε­χί­σουν να αυξά­νο­νται τον χειμώνα.

Ο Λόπες-Γκα­τέλ, ο οποί­ος τονί­ζει συχνά πως ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των θανά­των εξαι­τί­ας της Covid-19 και των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορο­νο­ϊό είναι πιθα­νόν πολύ υψη­λό­τε­ρος από αυτόν που κατα­γρά­φουν οι αρχές επί­ση­μα, τόνι­σε στο «Radio Formula» ότι η χώρα ενδέ­χε­ται να μην έχει τελειώ­σει με την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού πριν από «τον Μάρ­τη ή τον Απρί­λη της επό­με­νης χρονιάς».

Ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου της Ουά­σιγ­κτον εκτι­μούν πως οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της Covid-19 στο Μεξι­κό ενδέ­χε­ται να έχουν ξεπε­ρά­σει τους 88.000 έως τον Οκτώβρη.

Κολομβία: Παρατείνεται ως την 1η Αυγούστου το lockdown

Τα μέτρα περιο­ρι­σμού τα έχουν επι­βλη­θεί για να ελεγ­χθεί η εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού στην Κολομ­βία θα παρα­τα­θούν για άλλες δύο εβδο­μά­δες και κάτι, ως την 1η Αυγού­στου, ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος Ιβάν Ντούκε.

Η χώρα των Άνδε­ων ως χθες Τρί­τη θρη­νού­σε 4.359 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 124.494 κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο Ντού­κε επέ­βα­λε μέτρα περιο­ρι­σμού στα μέσα Μαρ­τί­ου, για να επι­βρα­δυν­θεί η δια­σπο­ρά του ιού. Ενώ χιλιά­δες επι­χει­ρή­σεις στα­δια­κά άρχι­σαν να ανοί­γουν ξανά, το lockdown επρό­κει­το να αρθεί τη 15η Ιουλίου.

«Αφού ανα­λύ­σα­με την κατά­στα­ση στη χώρα και λάβα­με υπό­ψη ότι έχου­με πόλεις όπου ο ρυθ­μός των κρου­σμά­των επι­τα­χύ­νε­ται και μεγε­θύ­νε­ται, όπως και ο δεί­κτης θνη­τό­τη­τας (…) παρα­τεί­νου­με τον προ­λη­πτι­κό υπο­χρε­ω­τι­κό περιο­ρι­σμό ως την 1η Αυγού­στου, αλλά με σημα­ντι­κές τρο­πο­ποι­ή­σεις όσον αφο­ρά την επα­νέ­ναρ­ξη των παρα­γω­γι­κών δρα­στη­ριο­τή­των και άλλων πεδί­ων που αφο­ρούν την ποιό­τη­τα ζωής», τόνι­σε ο Ντού­κε κατά τη διάρ­κεια του καθη­με­ρι­νού του διαγ­γέλ­μα­τος προς τους πολί­τες από το Κάσα δε Ναρί­νιο, το προ­ε­δρι­κό μέγαρο.

Σε δήμους και κοι­νό­τη­τες όπου δεν κατα­γρά­φο­νται κρού­σμα­τα ή κατα­γρά­φο­νται λίγα θα επι­τρα­πεί να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν εστια­τό­ρια, θέα­τρα και γυμνα­στή­ρια, πάντως με αυστη­ρά υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα — τη χρή­ση μάσκας, την τήρη­ση της λεγό­με­νης κοι­νω­νι­κής από­στα­σης — με ευθύ­νη των δημάρ­χων και των τοπι­κών αιρε­τών, εξήγησε.

Στη χώρα αυτή τη στιγ­μή 490 δήμοι και κοι­νό­τη­τες δεν κατα­γρά­φουν κανέ­να κρού­σμα, ενώ άλλοι 100 έχουν πολύ χαμη­λούς δεί­κτες μολύν­σε­ων, διευ­κρί­νι­σε ο Ντού­κε. Σε ακό­μη 295 δήμους δεν έχουν ανα­φερ­θεί νέα κρού­σμα­τα τις τελευ­ταί­ες τρεις εβδομάδες.

Η τέταρ­τη μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής έχει υπο­στεί βαρύ χτύ­πη­μα εξαι­τί­ας των μέτρων που έλα­βε η κυβέρ­νη­ση για να απο­τρέ­ψει την εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας, αλλά και της μεγά­λης πτώ­σης της τιμής του αργού στις αγο­ρές. Η κυβέρ­νη­ση προ­βλέ­πει συρ­ρί­κνω­ση του ΑΕΠ κατά 5,5% φέτος.

Ξεπέρασαν τα 300.000 τα κρούσματα στη Χιλή

Η κυβέρ­νη­ση στη Χιλή, όπου χθες Τρί­τη ξεπε­ρά­στη­κε το όριο των 300.000 κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 αλλά οι υγειο­νο­μι­κές αρχές κατέ­γρα­ψαν με ικα­νο­ποί­η­ση τη μεί­ω­ση του αριθ­μού τους σε εβδο­μα­διαία βάση, ανα­κοί­νω­σε πως θα αρχί­σει να μελε­τά τη στα­δια­κή άρση των μέτρων περιο­ρι­σμού που έχει επιβάλει.

Στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής κατα­γρά­φη­καν 50 θάνα­τοι εξαι­τί­ας του COVID-19 και 2.462 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 το προη­γού­με­νο 24ωρο, ενη­μέ­ρω­σε το υπουρ­γείο Υγείας.

Το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, η χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής ξεπέ­ρα­σε το όριο των 10.000 νεκρών εξαι­τί­ας τουυ COVID-19, συνυ­πο­λο­γι­ζο­μέ­νων των επι­βε­βαιω­μέ­νων και των πιθα­νών, όπως ορί­ζει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

Οι ασθε­νείς είναι συγκε­ντρω­μέ­νοι κατά 80% στην πρω­τεύ­ου­σα, το Σαντιά­γο, και τα προ­ά­στιά του, όπου ζουν τα 7 και πλέ­ον από τα 18 εκα­τομ­μύ­ρια των κατοί­κων της Χιλής. Τα μέτρα περιο­ρι­σμού με υπο­χρε­ω­τι­κό χαρα­κτή­ρα εκεί επι­βάλ­λο­νται πλέ­ον για 47 ημέρες.

«Επι­βε­βαιώ­νου­με μια βελ­τί­ω­ση της κατά­στα­σης, που διαρ­κεί 23 ημέ­ρες. Στη μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή (σ.σ. το Σαντιά­γο και τα περί­χω­ρά του), παρα­τη­ρού­με μεί­ω­ση του εβδο­μα­διαί­ου μέσου όρου θετι­κών περι­πτώ­σε­ων με βάση τα τεστ PCR κατά 24%, καθώς και των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των» μόλυν­σης, εξή­γη­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, ο Ενρί­κε Πάρις.

Οι Αρχές προ­ε­τοι­μά­ζουν, με όλες τις υγειο­νο­μι­κές προ­φυ­λά­ξεις, «σχέ­διο για να αρχί­σου­με πολύ προ­ο­δευ­τι­κά, λίγο-λίγο και βήμα-βήμα, να προ­χω­ρά­με προς μια μελ­λο­ντι­κή στρα­τη­γι­κή άρσης των μέτρων περιο­ρι­σμού», πρό­σθε­σε ο υπουργός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο