Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

#Covid-19 — Γαλλία: Αυξάνονται οι νεκροί και οι ουρές στα συσσίτια

Με 516 νέους θανά­τους που κατα­γρά­φη­καν σήμε­ρα, η επι­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού στη Γαλ­λία έχει προ­κα­λέ­σει 21.856 θανά­τους από τις αρχές Μαρ­τί­ου, αλλά ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας συνε­χί­ζει να μειώ­νε­ται για 15η ημέ­ρα σήμε­ρα, σύμ­φω­να με τη Γενι­κή Διεύ­θυν­ση της Υγείας.

Η επι­δη­μία της Covid-19 ήταν αιτία θανά­του για 13.547 ασθε­νείς στα νοσο­κο­μεία, δηλα­δή 311 περισ­σό­τε­ρους θανά­τους σε 24 ώρες, και για 8.309 ενοί­κους οίκων ευγη­ρί­ας (Ehpad) και άλλων προ­νοια­κών ιδρυ­μά­των (+205), διευ­κρι­νί­ζει η Γενι­κή Διεύ­θυν­ση Υγεί­ας σε ανακοίνωση.

Αυξάνονται οι ουρές στα συσσίτια

oura sussitio france

Στα προ­ά­στια του Παρι­σιού αυξά­νε­ται δρα­μα­τι­κά ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που όλο και περισ­σό­τε­ρο κατα­φεύ­γουν στα συσ­σί­τια που οργα­νώ­νουν ΜΚΟ και εκκλη­σία, αντι­μέ­τω­ποι με την ανερ­γία, αλλά και την έλλει­ψη κάθε έννοιας κοι­νω­νι­κής μέρι­μνας την ώρα που οι περιο­ρι­σμοί λόγω του κορο­νοϊ­ού, πολ­λα­πλα­σιά­ζουν τις επιπτώσεις.

Πολ­λοί από τους ανθρώ­πους που βασί­ζο­νται στα συσ­σί­τια, εργά­ζο­νταν σε αυτό που επι­σή­μως ονο­μά­ζε­ται «παράλ­λη­λη οικο­νο­μία» πριν από το ξέσπα­σμα του κορο­νοϊ­ού, και τώρα λιγο­στή είναι η προ­στα­σία που λαμ­βά­νουν από το κρά­τος πρό­νοιας της Γαλ­λί­ας: «Υπήρ­χαν πολ­λές γυναί­κες που εργά­ζο­νταν στη φρο­ντί­δα των παι­διών … Υπήρ­χε μια ολό­κλη­ρη οικο­νο­μία που βασί­στη­κε στην ανε­πί­ση­μη εργα­σία. Έτσι, καθώς όλα στα­μά­τη­σαν οι άνθρω­ποι με τι βρέ­θη­καν; με τίπο­τα», τονί­ζει ο Μπα­σίρ Γου­ΐ­νέμ, εθε­λο­ντής στην τρά­πε­ζα τρο­φί­μων στο Κλι­σί-σου-Μπουά, σε από­στα­ση περί­που 20 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Η βοη­θός νηπια­γω­γεί­ου 46χρονη Νατα­λί Μπαρ­λάν, ποτέ άλλο­τε δεν είχε χρεια­σθεί να κατα­φύ­γει στα συσ­σί­τια για να στη­ρί­ξει την οικο­γέ­νειά της, αλλά δεν μπο­ρού­σε πλέ­ον να αντέ­ξει οικο­νο­μι­κά μετά το κλεί­σι­μο των λαϊ­κών αγο­ρών. «Τώρα πρέ­πει να ψωνί­σου­με σε σού­περ μάρ­κετ και είναι πολύ ακρι­βό», τόνι­σε, ανα­δει­κνύ­ο­ντας και την αδυ­να­μία μισθω­τών να αντε­πε­ξέλ­θουν στην ακρίβεια.

Λίγο πιο δυτι­κά από το Κλι­σί-σου ‑Μπουά, σε ένα άλλο προ­ά­στιο, την Αρζε­ντέιγ, η φιλαν­θρω­πι­κή οργά­νω­ση του Καντέ Σάχο, παρα­δί­δει δέμα­τα τρο­φί­μων σε νοι­κο­κυ­ριά. Λέει ότι παρα­δί­δει 600 την εβδο­μά­δα, και μόλις τα κατα­φέρ­νει να αντα­πο­κρι­θεί στη ζήτη­ση. «Από την ημέ­ρα που ξέσπα­σε ο κορο­νο­ϊ­ός, υπάρ­χει πολύ περισ­σό­τε­ρη φτώ­χεια», επι­ση­μαί­νει ο Σάχο.

Πηγή: 902.gr /  ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο