Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Δραματική η κατάσταση σε χώρες της Λατινικης Αμερικής και της Ασίας

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως ξεπέ­ρα­σε χθες Σάβ­βα­το τους 800.000 νεκρούς, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, την ώρα που πολ­λές χώρες είναι αντι­μέ­τω­πες με νέα έξαρ­ση των κρου­σμά­των μόλυν­σης και πολ­λα­πλα­σιά­ζουν τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα.

Έχουν κατα­γρα­φεί παγκο­σμί­ως πάνω από 808.000 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19 και πάνω από 23 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2. Η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή είναι η περι­φέ­ρεια του πλα­νή­τη που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα (του­λά­χι­στον 255.000 νεκροί). Οι μισοί θάνα­τοι και πλέ­ον εξαι­τί­ας της COVID-19 έχουν κατα­γρα­φεί σε τέσ­σε­ρις χώρες, τις ΗΠΑ (176.332, +1.087 σε 24 ώρες κατά το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς), τη Βρα­ζι­λία (114.250), το Μεξι­κό (59.610) και την Ινδία (55.794).

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατα­γρά­φη­καν 892 νέοι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19 και 50.032 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2. Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη γιγα­ντιαία χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής ανέρ­χε­ται ως εδώ σε 114.250 νεκρούς επί συνό­λου 3.582.362 μολύν­σε­ων, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, που μεγά­λο μέρος της βρα­ζι­λιά­νι­κης επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας θεω­ρεί υπο­τι­μη­μέ­να σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Η Βρα­ζι­λία των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων υφί­στα­ται το δεύ­τε­ρο βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα στον κόσμο από την παν­δη­μία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε άλλους 644 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 και 6.482 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2. Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα των 127 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ως αυτό το στά­διο έφθα­σε πλέ­ον τους 60.254 νεκρούς επί συνό­λου 556.216 μολύν­σε­ων. Πρό­κει­ται για τον δεύ­τε­ρο βαρύ­τε­ρο απο­λο­γι­σμό στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, πίσω μόνο από αυτόν της Βρα­ζι­λί­ας. Στε­λέ­χη της μεξι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης έχουν δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να πως ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορω­νο­ϊό στη χώρα μάλ­λον στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πολύ υψη­λό­τε­ρος από τις περι­πτώ­σεις που έχουν επι­βε­βαιω­θεί με εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις.

Ο αριθ­μός των νεκρών διπλα­σιά­στη­κε από την 6η Ιου­νί­ου. Υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 πάνω από 100.000 άνθρω­ποι μέσα σε 17 ημέ­ρες, από την 5η Αυγούστου.

Πέρα­σαν 147 ημέ­ρες αφό­του ανα­κοι­νώ­θη­κε επί­ση­μα ο πρώ­τος θάνα­τος στην Κίνα ωσό­του να κατα­γρα­φούν 400.000 νεκροί σε παγκό­σμια κλί­μα­κα. 77 ημέ­ρες αργό­τε­ρα, ξεπε­ρά­στη­κε το φράγ­μα των 800.000 νεκρών παγκοσμίως.

Με αυτό το φόντο, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΫ) συνέ­στη­σε τη χρή­ση μάσκας για «τα παι­διά ηλι­κί­ας 12 ετών και πάνω» στις ίδιες περι­πτώ­σεις και υπό τις ίδιες συν­θή­κες που είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για τους ενή­λι­κους. Συνέ­στη­σε επί­σης να τηρεί­ται «από­στα­ση ενός μέτρου» του ενός από το άλλο σε περί­πτω­ση που είναι ευρεία η διά­δο­ση στις περιο­χές όπου εφαρ­μό­ζο­νται οι προφυλάξεις.

Ο ΠΟΫ εξάλ­λου εξέ­φρα­σε την ελπί­δα, διά στό­μα­τος του επι­κε­φα­λής του Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους, πως η παν­δη­μία θα έχει εξα­λει­φθεί, ότι «θα έχου­με τελειώ­σει» με αυτήν μέσα «σε λιγό­τε­ρο από δύο χρόνια».

«Πάνω απ’ όλα, αν μπο­ρέ­σου­με να ενώ­σου­με τις προ­σπά­θειές μας (…) και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας στον μέγι­στο βαθ­μό τα δια­θέ­σι­μα εργα­λεία μας κι ελπί­ζο­ντας ότι θα μπο­ρέ­σου­με να έχου­με και άλλα εργα­λεία, όπως είναι τα εμβό­λια, πιστεύω ότι μπο­ρού­με να βάλου­με τέλος σε χρο­νι­κό διά­στη­μα βρα­χύ­τε­ρο από εκεί­νο της (ισπα­νι­κής) γρί­πης του 2018», είπε ο Γκεμπρεέσους.

«Στην τρέ­χου­σα κατά­στα­ση (…) ο ιός έχει περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να δια­δο­θεί», σημεί­ω­σε ωστό­σο ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΫ. «Ωστό­σο, έχου­με το πλε­ο­νέ­κτη­μα πως δια­θέ­του­με καλύ­τε­ρες τεχνο­λο­γί­ες. Και ξέρου­με πώς να τον στα­μα­τή­σου­με», συμπλή­ρω­σε.

Αλλά στο μετα­ξύ, οι αριθ­μοί των νεκρών και των ασθε­νών συνε­χί­ζουν να αυξά­νο­νται σε διε­θνές επίπεδο.

Η Γερ­μα­νία, κατέ­γρα­ψε πάνω από 2.000 κρού­σμα­τα σε 24 ώρες χθες. Ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων αυξή­θη­κε πολύ τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες εξαι­τί­ας, σύμ­φω­να με τις αρχές, της μαζι­κής επι­στρο­φής γερ­μα­νών του­ρι­στών που έκα­ναν τις δια­κο­πές τους σε περιο­χές υψη­λού κιν­δύ­νου στο εξω­τε­ρι­κό.  Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα φθά­νει τις 9.269 νεκρούς επί συνό­λου 232.864 μολύν­σε­ων, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ.

Ωστό­σο αλλού στην Ευρώ­πη τα κρού­σμα­τα ήταν ακό­μη περισ­σό­τε­ρα (3.602 στη Γαλ­λία, 8.000+ στην Ισπα­νία μέσα σε μια μέρα…), γεγο­νός που υπο­δει­κνύ­ει πως η παν­δη­μία ανα­ζω­πυ­ρώ­νε­ται στη Γηραιά Ήπει­ρο. Στην Ιτα­λία, ανα­κοι­νώ­θη­καν χθες 1.071 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα σε 24 ώρες. Ήταν η πρώ­τη φορά που επι­βε­βαιώ­θη­καν πάνω από 1.000 μολύν­σεις από τη 12η Μαΐου.

Η χρή­ση μάσκας, απλή σύστα­ση ως εδώ, έγι­νε υπο­χρε­ω­τι­κή στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς στη Δανία.

Κανέ­να νέο κρού­σμα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 οφει­λό­με­νο σε εντό­πια μετά­δο­ση δεν εντο­πί­στη­κε χθες Σάβ­βα­το στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας. Εντο­πί­στη­καν ωστό­σο 12 επι­βε­βαιω­μέ­νες περι­πτώ­σεις μόλυν­σης από τον νέο κορω­νο­ϊό στην χώρα μετα­ξύ ταξι­διω­τών που έφθα­σαν από το εξω­τε­ρι­κό, πρό­σθε­σε το υπουρ­γείο στο ημε­ρή­σιο ενη­με­ρω­τι­κό δελ­τίο του για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση. Το υπουρ­γείο χρη­σι­μο­ποιεί τον όρο «εισα­γό­με­να» για τα κρού­σμα­τα αυτά. Δεν δια­πι­στώ­θη­κε χθες κανέ­νας νέος θάνα­τος εξαι­τί­ας της COVID-19, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.Ακόμη 44 άνθρω­ποι κρί­θη­κε πως απο­θε­ρα­πεύ­τη­καν το προη­γού­με­νο 24ωρο και τους δόθη­καν εξι­τή­ρια από νοσο­κο­μεία. Συνε­χί­ζουν να νοση­λεύ­ο­νται 422 ασθε­νείς, οι 16 σε σοβα­ρή ως κρί­σι­μη κατά­στα­ση, κατά τα επί­ση­μα στοι­χεία. Συνο­λι­κά, ως χθες είχαν ιαθεί 79.895 άνθρω­ποι, πάντα σύμ­φω­να με το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας. Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας στη χώρα όπου έκα­νε την εμφά­νι­σή του ο κορω­νο­ϊ­ός για πρώ­τη φορά στα τέλη Δεκεμ­βρί­ου του 2019 ανέρ­χε­ται σε 4.634 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 — ο αριθ­μός αυτός παρα­μέ­νει αμε­τά­βλη­τος από τον Μάιο — επί συνό­λου 84.951 επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2.

Στην Ασία, η Νότια Κορέα, που ως τώρα είχε κατα­φέ­ρει να ελέγ­ξει την εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας χάρη στη στρα­τη­γι­κή των μαζι­κών τεστ και της ιχνη­λά­τη­σης των επα­φών των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί, κατέ­γρα­ψε πάνω από 300 κρού­σμα­τα τα τελευ­ταία τρία συνα­πτά εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα και τρι­ψή­φιο αριθ­μό νέων μολύν­σε­ων επί μία εβδο­μά­δα, καθώς οι εστί­ες συνε­χί­ζουν να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται με την αρχι­κή να εντο­πί­ζε­ται σε εκκλη­σία στη Σεούλ και συγκε­ντρώ­σεις στις οποί­ες είχε πάρει μέρος το πολι­τι­κά συντη­ρη­τι­κό ποί­μνιό της. Από σήμε­ρα, η κυβέρ­νη­ση επι­βάλ­λει μέτρα κοι­νω­νι­κής από­στα­σης, απα­γο­ρεύ­ει τη λει­τουρ­γί­ες εκκλη­σιών με φυσι­κή παρου­σία πιστών, κλεί­νει νυχτε­ρι­νά κλαμπ, καφε­τέ­ριες και άλλα κατα­στή­μα­τα πέραν της Σεούλ.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι επε­κτεί­νουν σε όλη την επι­κρά­τεια από σήμε­ρα την εφαρ­μο­γή των περιο­ρι­σμών που είχαν επι­βλη­θεί στην μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή της Σεούλ.

Η Ινδία από την πλευ­ρά της επέ­βα­λε αυστη­ρά μέτρα για να μειω­θεί ο κίν­δυ­νος εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού κατά τη διάρ­κεια της θρη­σκευ­τι­κής γιορ­τής Γκα­νές, μιας από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στη χώρα.

Το Ιράκ, όπου κατα­γρά­φο­νται πλέ­ον 4.000 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 καθη­με­ρι­νά κατά μέσον όρο, ξεπέ­ρα­σε χθες το όριο των 200.000 μολύν­σε­ων, ενώ το σύστη­μα υγεί­ας έχει γονα­τί­σει εδώ και χρό­νια. Σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία που ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το το υπουρ­γείο Υγεί­ας, 201.050 Ιρα­κι­νοί έχουν προ­σβλη­θεί αφό­του εντο­πί­στη­κε το πρώ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα του SARS-CoV‑2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουα­ρί­ου, εκ των οποί­ων 6.353 υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19, ενώ 143.393 κρί­θη­κε πως απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν. Παρά την από­το­μη αύξη­ση του ημε­ρή­σιου αριθ­μού μολύν­σε­ων, η Βαγδά­τη, αντι­μέ­τω­πη με τη χει­ρό­τε­ρη οικο­νο­μι­κή κρί­ση στην ιστο­ρία της χώρας, απο­φά­σι­σε πρό­σφα­τα την άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων. Οι αρχές δεν επι­βάλ­λουν πλέ­ον παρά μόνο νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας, που έχει μειω­θεί σε μερι­κές ώρες, ενώ άνοι­ξαν τα αερο­δρό­μια. Τα χερ­σαία σύνο­ρα παρα­μέ­νουν επι­σή­μως κλει­στά για τους ταξι­διώ­τες, πάντως όχι για τα αγα­θά. Στην ιερή πόλη Καρ­μπά­λα (νότια), άρχι­σαν την Παρα­σκευή οι εκδη­λώ­σεις του μήνα πέν­θους, του Μου­χά­ραμ, κατά τη διάρ­κεια των οποί­ων γίνο­νται μαζι­κές συγκε­ντρώ­σεις πιστών, γεγο­νός που εγεί­ρει φόβους για έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας. Η κατά­στα­ση ασκεί ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρη πίε­ση στο σύστη­μα υγεί­ας του Ιράκ, που είναι ήδη αντι­μέ­τω­πο με χρό­νια έλλει­ψη για­τρών, φαρ­μά­κων και νοσο­κο­μεια­κών κλι­νών, εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράκ γει­το­νεύ­ει με το Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανα­το­λής που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα από την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, με 20.200 θανά­τους κατα­γε­γραμ­μέ­νους επισήμως.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αιγύ­πτου ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το το βρά­δυ ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε 89 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, αριθ­μό που είναι ο χαμη­λό­τε­ρος από την 4η Απρι­λί­ου. Το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον νέο κορω­νο­ϊό στη χώρα έφθα­σε έτσι τους 97.237. Αυτή είναι η πρώ­τη φορά που κατα­γρά­φη­καν λιγό­τε­ρα από 100 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό από την 4η Απρι­λί­ου, κατά τα επί­ση­μα στοι­χεία. Ακό­μη 12 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν το ίδιο διά­στη­μα στην COVID-19, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νεκρών εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην πολυ­πλη­θέ­στε­ρη αρα­βι­κή χώρα να φθά­νει τους 5.243, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Παράλ­λη­λα, ακό­μη 800 ασθε­νείς κρί­θη­κε ότι απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ρια από νοσο­κο­μεία, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν ιαθεί να αυξά­νε­ται στους 65.118, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε 10 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 και 1.217 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2. Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα έφθα­σε τους 819 νεκρούς επί συνό­λου 101.933 δια­γνω­σμέ­νων μολύν­σε­ων. Ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται σε σοβα­ρή κατά­στα­ση αυξή­θη­κε από τους 390 στους 398. Στα νοσο­κο­μεία έχουν εισα­χθεί συνο­λι­κά 824 άνθρω­ποι. Ο αριθ­μός των λεγό­με­νων ενερ­γών κρου­σμά­των αυξή­θη­κε στα 22.463. Στον αντί­πο­δα, 866 άνθρω­ποι κρί­θη­κε ότι απο­θε­ρα­πεύ­τη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ρια από τα νοσο­κο­μεία, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό των Ισραη­λι­νών που έχουν ιαθεί να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 78.651.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο