Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία, γενικός συναγερμός στις ΗΠΑ, ενθαρρυντικές ενδείξεις στην Ιταλία

Η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού συνε­χί­ζει να εξα­πλώ­νε­ται στον πλα­νή­τη, μεγά­λο τμή­μα του οποί­ου βρί­σκε­ται σε καρα­ντί­να: η Ισπα­νία έσπα­σε σήμε­ρα το ημε­ρή­σιο ρεκόρ των θανά­των, ενώ στις ΗΠΑ σημαί­νει γενι­κός συναγερμός.

Περισ­σό­τε­ροι από 40.000 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο ‑σχε­δόν τα τρία τέταρ­τα εξ αυτών στην Ευρώ­πη- από την επι­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό που συντάσ­σει το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο βασι­ζό­με­νο σε επί­ση­μες πηγές.

Η Ιτα­λία ξεπέ­ρα­σε το φράγ­μα των 11.000 νεκρών, οι ΗΠΑ ξεπέ­ρα­σαν το όριο των 3.000 θανά­των και 849 νέοι θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν σε 24 ώρες στην Ισπανία.

Στην δεύ­τε­ρη θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης με 8.189 νεκρούς, η Ισπα­νία απα­γό­ρευ­σε τις επι­κή­δειες τελε­τές και περιό­ρι­σε στους τρεις τους παρευ­ρι­σκό­με­νους σε έναν ενταφιασμό.

Ο μεγά­λος φόβος των ισπα­νι­κών αρχών παρα­μέ­νει ο υπερ­κο­ρε­σμός των μονά­δων εντα­τι­κής νοση­λεί­ας που λει­τουρ­γούν ήδη στα όρια των δυνα­το­τή­των τους με προ­σω­πι­κό που παρα­πο­νιέ­ται με πικρία για την έλλει­ψη προ­στα­τευ­τι­κού εξοπλισμού.

Παντού όπου μαί­νε­ται η επι­δη­μία, ανα­ζη­τεί­ται το σημείο κορύ­φω­σης του ρυθ­μού των θανά­των, που θα αναγ­γεί­λει την αντι­στρο­φή της τάσης και την απο­συ­μπί­ε­ση των μονά­δων εντα­τι­κής θεραπείας.

Στην Ιτα­λία, χώρα που έχει κατα­γρά­ψει τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό θανά­των, η καρα­ντί­να αρχί­ζει να απο­δί­δει ενθαρ­ρυ­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, τρεις εβδο­μά­δες μετά την επι­βο­λή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων.

«Μπο­ρού­με να ελπί­ζου­με ότι θα φθά­σου­με στην κορύ­φω­ση σε επτά έως δέκα ημέ­ρες, και στην συνέ­χεια, ευλό­γως, στην καθο­δι­κή πορεία της μετά­δο­σης”, δήλω­σε ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Πιερ­πά­ο­λο Σιλέρι.

Η Ιτα­λία τήρη­σε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι σιγή ενός λεπτού, με τις σημαί­ες μεσί­στιες, στην μνή­μη των θυμά­των της επι­δη­μί­ας και προς τιμήν του υγειο­νο­μι­κού προσωπικού.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ»

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, όπου έχει κατα­γρα­φεί ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των (163.000), είναι η ώρα του συνα­γερ­μού; τα τρία τέταρ­τα των Αμε­ρι­κα­νών ζουν πλέ­ον υπό περιο­ρι­στι­κό καθε­στώς, λιγό­τε­ρο ή περισ­σό­τε­ρο αυστηρό.

Ενα πλοίο-νοσο­κο­μείο κατέ­πλευ­σε στην Νέα Υόρ­κη, το επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας. Προ­σω­ρι­νά νοσο­κο­μεία έχουν στη­θεί σε συνε­δρια­κό κέντρο και κάτω από σκη­νές στην καρ­διά του Σέντραλ Παρκ.

Οι για­τροί της Νέας Υόρ­κης φοβού­νται ελλεί­ψεις σε ανα­πνευ­στή­ρες. «Αν υπάρ­ξει μεγά­λη ροή ασθε­νών και περιο­ρι­σμέ­νος αριθ­μός ανα­πνευ­στή­ρων… από κει και πέρα πρέ­πει να κάνεις επι­λο­γή”, λέει ένας νεο­ϋ­ορ­κέ­ζος γιατρός.

Η ανη­συ­χία αυξά­νε­ται επί­σης στο Μέρι­λαντ, βόρεια της Ουά­σινγ­κτον: 67 τρό­φι­μοι οίκου ευγη­ρί­ας δια­γνώ­σθη­καν θετι­κοί και ο κυβερ­νή­της της πολι­τεί­ας Λάρι Χόγκαν ανα­φέρ­θη­κε στο «χει­ρό­τε­ρο σενάριο».

Για την προ­στα­σία του πλη­θυ­σμού, ο ομό­λο­γός του στην πολι­τεία της Φλό­ρι­ντα αρνεί­ται την απο­βί­βα­ση των επι­βα­τών του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου Zaandam, που βρί­σκε­ται στην Καραϊ­βι­κή με άνω των χιλί­ων επι­βά­τες, τέσ­σε­ρις νεκρούς και δεκά­δες ασθενείς.

Και οι εργα­ζό­με­νοι της εμβλη­μα­τι­κής αλυ­σί­δας βιο­λο­γι­κών τρο­φί­μων Whole Foods θα απερ­γή­σουν από σήμε­ρα ζητώ­ντας καλύ­τε­ρη αμοι­βή και ενι­σχυ­μέ­να μέτρα προ­στα­σία και υγιει­νής. Χθες , οι εργα­ζό­με­νοι των απο­θη­κών της Amazon στην Νέα Υόρ­κη και της πλατ­φόρ­μας Instacart είχαν επί­σης κατέ­βει σε απεργία.

Στην Γαλ­λία, όπου περισ­σό­τε­ροι από 3.000 άνθρω­ποι έχουν υπο­κύ­ψει στον κορο­νο­ϊό στο νοσο­κο­μείο, με ρεκόρ 418 θανά­των σε 24 ώρες, το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό βρί­σκε­ται στα όριά του.

«Το πρωί, όταν ξυπνάω , κλαίω. Στο πρω­ι­νό, κλαίω. Οταν ετοι­μά­ζο­μαι, κλαίω… Εκεί στα απο­δυ­τή­ρια του νοσο­κο­μεί­ου σκου­πί­ζω τα δάκρυά μου. Εισπνέω. Εκπνέω. Οι άνθρω­ποι στα κρε­βά­τια τους κλαί­νε επί­σης και είναι δικό μου χρέ­ος να σκου­πί­σω τα δάκρυά τους», έγρα­ψε στο Facebook η Ελίζ, νοση­λεύ­τρια στην Μπεζανσόν.

Οι Γάλ­λοι επι­φυ­λάσ­σουν κάθε βρά­δυ ένα χει­ρο­κρό­τη­μα στους για­τρούς και τους νοση­λευ­τές. Ορι­σμέ­νοι όμως παρα­πο­νιού­νται για την συμπε­ρι­φο­ρά των ανθρώ­πων απέ­να­ντί τους. «Οι άνθρω­ποι παρα­με­ρί­ζουν όταν δια­σταυ­ρω­νό­μα­στε. Δεν τηρούν από­στα­ση ενός, αλλά τεσ­σά­ρων μέτρων», λέει μία νοση­λεύ­τρια στο Παρίσι.

Η Ευρώ­πη, η πλέ­ον πλη­γεί­σα περιο­χή του κόσμου από την παν­δη­μία, εξέ­φρα­σε την αλλη­λεγ­γύη της προς το Ιράν στέλ­νο­ντας ιατρι­κό υλι­κό μέσω του μηχα­νι­σμού Instex για την παρά­καμ­ψη των αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώσεων.

Περισ­σό­τε­ρα από 3,6 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι , το 46,5% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, ζουν περιο­ρι­σμέ­νοι στο σπί­τι ή καλού­νται από τις αρχές να περιο­ρι­σθούν. Οι περισ­σό­τε­ροι είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τηρή­σουν υπο­χρε­ω­τι­κή καρα­ντί­να. Αλλοι υπό­κει­νται σε απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας, ζουν σε πόλεις που βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να ή δέχο­νται προ­τρο­πές να περιορισθούν.

Στην Ρωσία, ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν κάλε­σε τα 12,5 εκα­τομ­μύ­ρια Μοσχο­βί­τες να «πάρουν στα σοβα­ρά» τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα. Το κέντρο της ρωσι­κής πρω­τεύ­ου­σας ήταν σήμε­ρα έρη­μο από πεζούς. Σε άλλες όμως συνοι­κί­ες, οι περι­πα­τη­τές ήσαν πολ­λοί. «Αν μεί­νου­με στο σπί­τι με τους γονείς μας, θα πεθά­νου­με γρη­γο­ρό­τε­ρα απ΄ ό,τι με τον κορο­νο­ϊό», δήλω­ναν τρεις νεα­ροί Μοσχοβίτες.

Στις φτω­χό­τε­ρες χώρες, κυρί­ως στην Αφρι­κή, η τήρη­ση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων δεν απο­τε­λεί προτεραιότητα.

«Δεν μας νοιά­ζει αυτός ο ιός, έχου­με εγγό­νια να θρέ­ψου­με!», λέει η ηλι­κιω­μέ­νη στην ουρά για τα επι­δό­μα­τα στο Πορτ Ελί­ζα­μπεθ της Νότιας Αφρικής.

Τουρκία: Στους 214 οι νεκροί — 13.531 τα κρούσματα

Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων στην Τουρ­κία που πέθα­ναν έχο­ντας νοσή­σει από τον νέο κορο­νο­ϊό αυξή­θη­κε μέσα σε μια μέρα κατά 46, φτά­νο­ντας τους 214, ενώ ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε κατά 2.704, αγγί­ζο­ντας τα 13.531, σύμ­φω­να με τον σημε­ρι­νό απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Επι­πρό­σθε­τα, μέχρι στιγ­μής 243 ασθε­νείς έχουν θερα­πευ­τεί από τον ιό.

Το υπουρ­γείο τόνι­σε πως διε­ξή­γα­γε σήμε­ρα 15.422 εξε­τά­σεις — ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός από την αρχή της επι­δη­μί­ας. Συνο­λι­κά 92.403 άνθρω­ποι έχουν εξε­τα­σθεί στη χώρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο