Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

#Covid-19 — ΗΠΑ: Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα και ανθρώπινα κύτταρα φάρμακο

Επι­στή­μο­νες στις ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν ότι ανέ­πτυ­ξαν ένα νέο ευρέ­ος φάσμα­τος αντι­ι­κό φάρ­μα­κο σε μορ­φή χαπιού, με την προ­σω­ρι­νή ονο­μα­σία EIDD-2801, το οποίο μπο­ρεί να μειώ­σει τη σοβα­ρή βλά­βη που προ­κα­λεί στους πνεύ­μο­νες η νόσος Covid-19. Το φάρ­μα­κο, που δοκι­μά­στη­κε σε καλ­λιέρ­γειες ανθρω­πί­νων κυτ­τά­ρων πνευ­μό­νων και σε πει­ρα­μα­τό­ζωα (ποντί­κια), υπήρ­ξε απο­τε­λε­σμα­τι­κό στο να απο­τρέ­ψει τη σοβα­ρή πνευ­μο­νία και τον θάνατο.

Το φάρ­μα­κο ‑ένα από τα πολ­λά που δοκι­μά­ζο­νται διε­θνώς- ανα­κα­λύ­φθη­κε στο Ινστι­τού­το Ανά­πτυ­ξης Φαρ­μά­κων Έμο­ρι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευ­νη­τές, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό «Science Translational Medicine», σχε­διά­ζουν να αρχί­σουν σύντο­μα- εντός της άνοι­ξης- κλι­νι­κές δοκι­μές σε ανθρώ­πους, παρα­λεί­πο­ντας το σύνη­θες ενδιά­με­σο στά­διο της δοκι­μής σε μεγά­λα ζώα (πιθή­κους ή μαϊ­μού­δες), λόγω της επεί­γου­σας κατά­στα­σης που αντι­με­τω­πί­ζει η ανθρω­πό­τη­τα. Οι δημιουρ­γοί του αισιο­δο­ξούν ότι το φάρ­μα­κο μπο­ρεί να αλλά­ξει τον τρό­πο αντι­με­τώ­πι­σης της νόσου.

«Αυτό το νέο φάρ­μα­κο όχι μόνο έχει μεγά­λες δυνα­τό­τη­τες να θερα­πεύ­σει ασθε­νείς με Covid-19, αλλά επί­σης φαί­νε­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κό για τη θερα­πεία και άλλων σοβα­ρών λοι­μώ­ξε­ων από κορο­νοϊ­ούς», όπως οι ιοί που προ­κά­λε­σαν τις νόσους SARS και MERS, δήλω­σε ο καθη­γη­τής επι­δη­μιο­λο­γί­ας Ραλφ Μπά­ρικ της Σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου της Β.Καρολίνα.

Όταν το φάρ­μα­κο χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε προ­φυ­λα­κτι­κά στα τρω­κτι­κά, απέ­τρε­ψε τη σοβα­ρή βλά­βη των πνευ­μό­νων, ενώ όταν χορη­γή­θη­κε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοί­μω­ξη με Covid-19, μεί­ω­σε επί­σης το ιικό φορ­τίο και την πνευ­μο­νι­κή βλά­βη. Το «παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας» για τη χορή­γη­σή του ανα­μέ­νε­ται να είναι μεγα­λύ­τε­ρο στους ανθρώ­πους, αλλά πρέ­πει να επι­βε­βαιω­θεί ότι όντως «δου­λεύ­ει» και στους ασθενείς.

Το EIDD-2801 απο­τρέ­πει τον πολ­λα­πλα­σια­σμό του ιού, απο­φεύ­γο­ντας τις τοξι­κές παρε­νέρ­γειες. Απο­τε­λεί μια νέα μορ­φή του προη­γού­με­νου πιλο­τι­κού φαρ­μά­κου EIDD-1931, ώστε πλέ­ον να μπο­ρεί να ληφθεί με μορ­φή χαπιού και να απορ­ρο­φά­ται κατάλ­λη­λα, φθά­νο­ντας στους πνεύ­μο­νες. Σε σχέ­ση με άλλες πιθα­νές ενδο­φλέ­βιες θερα­πεί­ες (π.χ. remdesivir), αυτό απο­τε­λεί ένα πλε­ο­νέ­κτη­μα. Αν οι κλι­νι­κές δοκι­μές σε ανθρώ­πους απο­δει­χθούν επι­τυ­χείς, το EIDD-2801 θα αξιο­ποι­η­θεί για τον έλεγ­χο μελ­λο­ντι­κών επι­δη­μι­κών κυμά­των της νόσου.

Οι ιοί που εμφα­νί­ζουν αντί­στα­ση σε ένα άλλο υπό δοκι­μή φάρ­μα­κο, τη ρεδε­μι­βί­ρη (remdesivir), φαί­νε­ται να αντα­πο­κρί­νο­νται καλύ­τε­ρα στο φάρ­μα­κο EIDD. Οι Αμε­ρι­κα­νοί ερευ­νη­τές δεν απο­κλεί­ουν ότι τα δύο φάρ­μα­κα ‑που «δου­λεύ­ουν» παρό­μοια απο­διορ­γα­νώ­νο­ντας το γενε­τι­κό κώδι­κα (RNA) των κορο­νοϊ­ών- θα μπο­ρού­σαν να συν­δυα­σθούν για μεγα­λύ­τε­ρη αποτελεσματικότητα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο