Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19 — ΗΠΑ: Στην Times Square, το «ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ»

«Το ρολόι των θανά­των εξαι­τί­ας του Τραμπ»: έτσι βάφτι­σε ο στρα­τευ­μέ­νος σκη­νο­θέ­της Γιου­τζίν Τζα­ρέ­κι τον φωτει­νό πίνα­κα που εγκα­τα­στά­θη­κε πρό­σφα­τα στην πιο πολυ­σύ­χνα­στη πλα­τεία της Νέας Υόρ­κης και ανα­γρά­φει τον αριθ­μό των θυμά­των εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στις ΗΠΑ που θα μπο­ρού­σαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου είχε ανα­λά­βει δρά­ση πιο γρήγορα.

Αυτό το «ρολόι», τοπο­θε­τη­μέ­νο στην ορο­φή ενός κτι­ρί­ου στην Times Square που εγκα­τα­λεί­φθη­κε εν μέσω της παν­δη­μί­ας, μέτρα­γε χθες πάνω από 48.000 θανά­τους — 48.590, για την ακρί­βεια - ενώ το σύνο­λο των νεκρών εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας στη χώρα ξεπέ­ρα­σε τους 80.000 και ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και και­ρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ο μετρη­τής αυτός (Trump Death Clock) βασί­ζε­ται στην εξής υπό­θε­ση: το 60% των θανά­των στις ΗΠΑ θα μπο­ρού­σε να είχε απο­φευ­χθεί εάν η κυβέρ­νη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ είχε απο­φα­σί­σει να εφαρ­μό­σει τους κανό­νες κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης, το κλεί­σι­μο των σχο­λεί­ων και επι­χει­ρή­σε­ων περί­που μία εβδο­μά­δα νωρί­τε­ρα από ό,τι το έπρα­ξε, δηλα­δή την 9η Μαρ­τί­ου αντί της 16ης, εξή­γη­σε ο Τζα­ρέ­κι στο μπλογκ του στο Medium.

Ο νεο­ϋ­ορ­κέ­ζος κινη­μα­το­γρα­φι­στής, βρα­βευ­μέ­νος δύο φορές στο φεστι­βάλ Sundance, εξή­γη­σε πως χρη­σι­μο­ποιεί αυτόν τον «συντη­ρη­τι­κό» υπο­λο­γι­σμό, το 60%, διό­τι σε αυτόν είχαν κατα­λή­ξει ορι­σμέ­νοι ειδι­κοί με βάση δηλώ­σεις που είχε κάνει στα μέσα του Απρι­λί­ου ο επι­δη­μιο­λό­γος Δρ. Άνθο­νι Φάου­τσι, ο οποί­ος χαί­ρει σεβα­σμού στις ΗΠΑ.

Ο διά­ση­μος επι­δη­μιο­λό­γος και σύμ­βου­λος του Τραμπ παρα­δέ­χθη­κε ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρ­μο­γή τα μέτρα από την 9η Μαρ­τί­ου, «θα μπο­ρού­σαν να είχαν σωθεί ζωές». «Οι ζωές που χάθη­καν ήδη χωρίς λόγο απαι­τούν να ζητή­σου­με πιο υπεύ­θυ­νη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης. Ακρι­βώς όπως τα ονό­μα­τα των πεσό­ντων στρα­τιω­τών χαράσ­σο­νται σε μνη­μεία για να μας υπεν­θυ­μί­ζουν το κόστος των πολέ­μων, η ποσο­τι­κο­ποί­η­ση των ζωών που χάσα­με εξαι­τί­ας της καθυ­στε­ρη­μέ­νης αντί­δρα­σης του προ­έ­δρου θα υπη­ρε­τή­σει μια ζωτι­κής σημα­σί­ας λει­τουρ­γία για την κοι­νή γνώ­μη», εξη­γεί ο Τζα­ρέ­κι στο κεί­με­νο στο μπλογκ του, το οποίο δημο­σιεύ­θη­κε αρχι­κά στην εφη­με­ρί­δα The Washington Post.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο