Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

COVID-19: Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο — Το ένα θλιβερό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο στη λατινική Αμερική

Στην Ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο έχου­με σαφώς μια γενι­κό­τε­ρη μεί­ω­ση κρου­σμά­των. Αντί­θε­τα στις ΗΠΑ παρα­μέ­νει δύσκο­λη η κατά­στα­ση πολύ δε περισ­σό­τε­ρο στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή που δοκι­μά­ζε­ται σκλη­ρά από τον κορονοϊό.

Covid-19: Στους 387.280 οι νεκροί – Πάνω από 6,5 εκατ. τα κρούσματα

Βραζιλία: Την τρίτη θέση στον πλανήτη σε αριθμό νεκρών

Η Βρα­ζι­λία είναι από χθες η χώρα που κατα­τάσ­σε­ται τρί­τη παγκο­σμί­ως ως προς τον αριθ­μό των νεκρών της παν­δη­μί­ας του νέου κορω­νοϊ­ού, με τους νεκρούς να είναι πάνω από 34.000.

Ο νέος απο­λο­γι­σμός σημαί­νει πως η Βρα­ζι­λία αφή­νει πίσω της την Ιτα­λία, αφού κατέ­γρα­ψε νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ με 1.473 θανά­τους σε 24 ώρες. Οι 1.473 θάνα­τοι που κατέ­γρα­ψε το υπουρ­γείο Υγεί­ας αύξη­σαν σε 34.021 το σύνο­λο των νεκρών εξαι­τί­ας της COVID-19, ενώ τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 έφθα­σαν τα 614.941 (+30.925 σε 24 ώρες). Το χει­ρό­τε­ρο είναι πως οι ειδι­κοί λένε ότι επί­ση­μοι αριθ­μοί είναι πολύ υπο­τι­μη­μέ­νοι σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.

Η γιγα­ντιαία λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων κατα­γρά­φει πλέ­ον λιγό­τε­ρους θανά­τους μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο. Η Βρα­ζι­λία έχει τρι­πλά­σιο αριθ­μό από την Ιτα­λία, η οποία απο­τέ­λε­σε το επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας στην Ευρώ­πη και κατέ­γρα­φε ως χθες Πέμ­πτη 33.689 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19. Κατ’ ανα­λο­γία προς τον πλη­θυ­σμό, η Βρα­ζι­λία κατα­γρά­φει 153 θανά­τους ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κων, ένα­ντι 557,2 στην Ιτα­λία και 585,8 στο ΗΒ. Σε ό,τι αφο­ρά τον αριθ­μό των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, η Βρα­ζι­λία βρί­σκε­ται σε από­λυ­τους αριθ­μούς στη δεύ­τε­ρη θέση παγκο­σμί­ως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου κατα­με­τρώ­νται περί τα 1.870.000, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπκινς.

Το ρεκόρ θανά­των έσπα­σε για τρί­τη συνα­πτή μέρα: την Τετάρ­τη είχαν κατα­γρα­φεί 1.349, την Τρί­τη 1.262. Τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα μετά τις 22:00 της Πέμ­πτης (τοπι­κή ώρα· 04:00 σήμε­ρα Παρα­σκευή ώρα Ελλά­δας), χωρίς να δοθεί κάποια εξή­γη­ση για την καθυ­στέ­ρη­ση. Κανο­νι­κά δημο­σιο­ποιού­νται καθη­με­ρι­νά περί τις 17:00. Η Βρα­ζι­λία οδεύ­ει να συμπλη­ρώ­σει τρεις εβδο­μά­δες χωρίς υπουρ­γό Υγεί­ας, μετά την παραί­τη­ση του Νέλ­σον Τάιχ, τον οποίο αντι­κα­θι­στά, σε μετα­βα­τι­κό ρόλο, ο ως πρό­τι­νος υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Εντουάρ­ντου Παζου­έ­λου, στρα­τη­γός εν ενεργεία.

Η πολι­τεία Σαν Πάου­λου, η πλου­σιό­τε­ρη και πιο πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη στη χώρα, συνε­χί­ζει να δέχε­ται το πιο βαρύ πλήγ­μα εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας, με 8.560 θανά­τους επί συνό­λου 129.200 κρου­σμά­των μόλυν­σης, ακο­λου­θού­με­νη από το Ρίο ντε Ζανέι­ρο (6.327 θάνα­τοι, 60.032 κρού­σμα­τα μόλυνσης).

Μολα­ταύ­τα, και στις δύο πολι­τεί­ες άρχι­σε αυτή την εβδο­μά­δα η στα­δια­κή επα­νεκ­κί­νη­ση της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει κρί­σι­μη στις φτω­χές πολι­τεί­ες του βορ­ρά, ιδί­ως στην Αμα­ζό­νας (2.183 νεκροί) και στην Παρά (3.416), καθώς και στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, όπως στη Σεα­ρά (3.813) και στην Περ­να­μπούκ (3.124).

Την ώρα που η επι­δη­μιο­λο­γι­κή καμπύ­λη συνε­χί­ζει να κατα­γρά­φει άνο­δο, ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου συνε­χί­ζει να απαι­τεί να απο­κα­τα­στα­θεί η λει­τουρ­γία όλων των τομέ­ων της οικο­νο­μί­ας, διό­τι λέει πως αυτό που τον απα­σχο­λεί είναι η προ­στα­σία των θέσε­ων εργα­σί­ας, και να αμφι­σβη­τεί τα μέτρα περιο­ρι­σμού που ανα­κοί­νω­σαν πρα­κτι­κά όλοι οι κυβερ­νή­τες των πολι­τειών της χώρας.

Η επιδημία της Covid-19 είναι πλέον «ελεγχόμενη» στη Γαλλία

Η επι­δη­μία της Covid-19 είναι αυτή τη στιγ­μή «ελεγ­χό­με­νη» στη Γαλ­λία, δήλω­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος του Επι­στη­μο­νι­κού Συμ­βου­λί­ου, ο καθη­γη­τής Ζαν-Φραν­σουά Ντελφρεσί.

«Ο ιός συνε­χί­ζει να κυκλο­φο­ρεί, ιδιαί­τε­ρα σε ορι­σμέ­νες περι­φέ­ρειες (…) όμως κυκλο­φο­ρεί με χαμη­λή ταχύ­τη­τα. Εκεί όπου είχα­με δεκά­δες χιλιά­δες κρού­σμα­τα, γύρω στα 80.000 νέα κρού­σμα­τα την ημέ­ρα στις αρχές Μαρ­τί­ου πριν από το lockdown, υπο­λο­γί­ζου­με πως βρι­σκό­μα­στε τώρα γύρω στα σχε­δόν 1.000 κρού­σμα­τα», εξή­γη­σε μιλώ­ντας στον ραδιο­σταθ­μό France Inter.

Γερμανία: 26 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 394 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες κατά 26, φθά­νο­ντας τους 8.613 νεκρούς, ενώ το ίδιο διά­στη­μα επι­βε­βαιώ­θη­καν ακό­μη 394 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον ιό, τα οποία ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε συνο­λι­κά 183.271, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ.

Την προη­γου­μέ­νη, τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποιεί το Ινστι­τού­το, το οποίο ειδι­κεύ­ε­ται στην αντι­με­τώ­πι­ση λοι­μω­δών ασθε­νειών, κατέ­γρα­φαν 30 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 και ακρι­βώς τον ίδιο αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, δηλα­δή 394.

Χιλή: 81 θάνατοι — 4.664 κρούσματα σε 24 ώρες

Το εθνι­κό σύστη­μα υγεί­ας της Χιλής ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη πως κατέ­γρα­ψε 81 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19, ανά­με­σά τους 73 στην πρω­τεύ­ου­σα Σαντιά­γο και τη μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή της — αριθ­μό που απο­τε­λεί νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ — και 4.664 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού να φθά­νει ως εδώ τους 1.356 νεκρούς επί συνό­λου 118.292 μολύνσεων.

Την Τετάρ­τη η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα ανα­κοί­νω­σε πως παρα­τεί­νε­ται η ισχύς των μέτρων περιο­ρι­σμού στην πρω­τεύ­ου­σα για του­λά­χι­στον άλλη μία εβδομάδα.

Η υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Πάου­λα Ντά­σα σημεί­ω­σε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου ότι ορι­σμέ­νες περιο­χές κατα­γρά­φουν αριθ­μούς κρου­σμά­των-ρεκόρ, ανά­με­σά τους η Αντο­φα­γκά­στα (βόρεια), που επι­βε­βαί­ω­σε 146, και το Βαλ­πα­ρα­ΐ­σο (κεντρι­κά), που εντό­πι­σε 248. Σε καμία από τις δύο πόλεις δεν έχει επι­βλη­θεί lockdown, αντί­θε­τα με την περιο­χή της πρωτεύουσας.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας Χάι­με Μάνια­λιτς από την πλευ­ρά του τόνι­σε ότι χαράσ­σε­ται νέα στρα­τη­γι­κή για τον εντο­πι­σμό των επα­φών ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί, ώστε να τίθε­νται σε καρα­ντί­να για να απο­τρα­πεί η περαι­τέ­ρω εξά­πλω­ση της νόσου.

«Πρέ­πει να εντο­πί­ζου­με αμέ­σως όλες τις επα­φές, να τις απο­μο­νώ­νου­με, να τις θέτου­με σε καρα­ντί­να», επέ­μει­νε ο Μάνια­λιτς, λέγο­ντας ότι στην προ­σπά­θεια αυτή θα πάρουν μέρος στε­λέ­χη των υγειο­νο­μι­κών υπηρεσιών.

Στη Χιλή κατα­γρά­φη­κε ραγδαία εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, αύξη­ση των θανά­των και των μολύν­σε­ων με εκθε­τι­κούς ρυθ­μούς, τον περα­σμέ­νο μήνα.

Αργεντινή: Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα ξεπέρασαν τα 20.000

Η κυβέρ­νη­ση της Αργε­ντι­νής παρέ­τει­νε χθες Πέμ­πτη την ισχύ των μέτρων υπο­χρε­ω­τι­κού περιο­ρι­σμού στην πρω­τεύ­ου­σα Μπου­έ­νος Άιρες και σε άλλα τμή­μα­τα της χώρας της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής ως την 28η Ιου­νί­ου, καθώς τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό συνε­χί­ζουν να αυξά­νο­νται και ξεπέ­ρα­σαν τα 20.000 νωρί­τε­ρα χθες.

Η παρά­τα­ση για τρεις εβδο­μά­δες του lockdown, η ισχύς του οποί­ου θα εξέ­πνεε μεθαύ­ριο Κυρια­κή 7η Ιου­νί­ου, αφο­ρά την πρω­τεύ­ου­σα, την επαρ­χία Μπου­έ­νος Άιρες και ορι­σμέ­νες άλλες περιο­χές όπου κατα­γρά­φο­νται οι υψη­λό­τε­ρες συγκε­ντρώ­σεις επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων, εξή­γη­σε ο πρό­ε­δρος Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε. Η υπό­λοι­πη χώρα θα περά­σει σε φάση «υπο­χρε­ω­τι­κής και προ­λη­πτι­κής τήρη­σης κοι­νω­νι­κής από­στα­σης», είπε.

Στη νέα αυτή φάση θα επι­τρέ­πε­ται η ατο­μι­κή άσκη­ση σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους για συγκε­κρι­μέ­νες ώρες της ημέ­ρας στην πρω­τεύ­ου­σα, εστία της επι­δη­μί­ας στην Αργε­ντι­νή, διευ­κρί­νι­σαν αξιωματούχοι.

Στην Αργε­ντι­νή ανα­κοι­νώ­θη­καν 929 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες χθες Πέμ­πτη, ένας από τους υψη­λό­τε­ρους αριθ­μούς αφό­του επι­βε­βαιώ­θη­κε το πρώ­το κρού­σμα. Συνο­λι­κά στη χώρα έχουν κατα­γρα­φεί 20.197 κρού­σμα­τα, κυρί­ως στο Μπου­έ­νος Άιρες και την ομώ­νυ­μη επαρχία.

Ο απο­λο­γι­σμός των ασθε­νών που έχουν υπο­κύ­ψει στην COVID-19 ανέρ­χε­ται σε 608.

Μολο­νό­τι συγκρι­τι­κά «τα απο­τε­λέ­σμα­τα παρα­μέ­νουν καλά, δεν έχου­με ξεπε­ρά­σει το πρό­βλη­μα», τόνι­σε ο πρό­ε­δρος Φερνάντες.

Στην Αργε­ντι­νή εφαρ­μό­ζο­νται μέτρα περιο­ρι­σμού από την 20ή Μαρ­τί­ου, αν και έχουν χαλα­ρώ­σει σε κάποιες περιο­χές της χώρας. Η κυβέρ­νη­ση απα­γό­ρευ­σε να εκτε­λού­νται εμπο­ρι­κές πτή­σεις ως την 1η Σεπτεμ­βρί­ου — πρό­κει­ται για ένα από τα αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα που έχουν ανα­κοι­νω­θεί στον κόσμο στον τομέα αυτό.

ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Η παν­δη­μία του νέου κορω­νοϊ­ού στοί­χι­σε τη ζωή σε ακό­μη 1.021 ανθρώ­πους τις προη­γού­με­νες 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς ως χθες Πέμ­πτη στις 20:30 (τοπι­κή ώρα· 03:30 σήμε­ρα ώρα Ελλάδας).

Ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός αυξά­νει σε πάνω από 108.000 τον αριθ­μό των ασθε­νών που έχουν υπο­κύ­ψει λόγω COVID-19 στη χώρα, όπου κατα­με­τρώ­νται πάνω από 1.870.000 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει η σχο­λή ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης, τα οποία ανα­νε­ώ­νο­νται συνεχώς.

Περί­που 485.000 άνθρω­ποι έχουν θεραπευτεί.

Οι ΗΠΑ είναι σε από­λυ­τους αριθ­μούς η χώρα που έχει υπο­στεί μακράν το πιο βαρύ πλήγ­μα στον πλα­νή­τη από την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, τόσο ως προς τον αριθ­μό των θυμά­των, όσο και ως προς τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί. Πάντως κατ’ ανα­λο­γία με τον πλη­θυ­σμό, αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες — όπως η Γαλ­λία, η Ιτα­λία και η Ισπα­νία — έχουν υψη­λό­τε­ρους δεί­κτες θανά­τους ανά κατοί­κους από ό,τι οι ΗΠΑ.

Σύμ­φω­να με τον μέσο όρο εννέα επι­δη­μιο­λο­γι­κών μοντέ­λων τον οποίο υπο­λό­γι­σαν ερευ­νη­τές του πανε­πι­στη­μί­ου της Μασα­χου­σέ­της ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας ενδέ­χε­ται να φθά­σει τις 127.000 νεκρούς περί την 27η Ιου­νί­ου. Παρό­τι η παν­δη­μία μοιά­ζει να επι­βρα­δύ­νε­ται στη χώρα σε σύγκρι­ση με την κορύ­φω­σή της, στα μέσα Απρι­λί­ου, επαγ­γελ­μα­τί­ες της υγεί­ας ανη­συ­χούν για τον κίν­δυ­νο ανα­ζω­πύ­ρω­σης τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, καθώς συνε­χί­ζο­νται οι μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ενα­ντί­ον του ρατσι­σμού και της αστυ­νο­μι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας σε δεκά­δες πόλεις της χώρας.

Μεξικό: 816 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 4.442 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό — νέο θλιβερό ρεκόρ — σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε 816 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 και 4.442 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ μολύν­σε­ων, με τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα να αυξά­νε­ται στους 12.545 νεκρούς επί συνό­λου 105.680 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Το ρεκόρ νέων κρου­σμά­των έσπα­σε αυτό που κατα­γρα­φό­ταν μόλις την προη­γου­μέ­νη (3.912), ημέ­ρα που οι θάνα­τοι ξεπέ­ρα­σαν για πρώ­τη φορά τους χίλιους και ο απο­λο­γι­σμός ήταν — επί­σης για πρώ­τη φορά μέχρι εδώ — υψη­λό­τε­ρος από αυτόν των ΗΠΑ.

Ο απο­λο­γι­σμός στο Μεξι­κό είναι ο δεύ­τε­ρος βαρύ­τε­ρος στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας.

Ο Μεξι­κα­νός υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Ούγο Λόπες-Γκα­τέλ, αρμό­διος για τη χάρα­ξη στρα­τη­γι­κής για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, δήλω­νε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19 στη χώρα υπάρ­χει κίν­δυ­νος να φθά­σουν τους 30.000.

Κίνα: Πέντε κρούσματα από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ως τα μεσά­νυ­χτα χθες Πέμ­πτη ενη­με­ρώ­θη­κε για πέντε νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό, από ένα την προη­γου­μέ­νη, και τον εντο­πι­σμό τριών ασυμ­πτω­μα­τι­κών φορέ­ων στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα.

Τα τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα εντο­πί­στη­καν στη Σαγκάη και ένα στην επαρ­χία Σετσουάν.

Δεν δια­πι­στώ­θη­κε κανέ­νας θάνα­τος ασθενούς.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγεί­ας της Κίνας διευ­κρί­νι­σε ότι και τα πέντε νέα κρού­σμα­τα ήταν «εισα­γό­με­να», κατά την ορο­λο­γία του Πεκί­νου όταν ανα­φέ­ρε­ται στον εντο­πι­σμό ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον SARS-CoV‑2 στο εξω­τε­ρι­κό προ­τού ταξι­δέ­ψουν στην κινε­ζι­κή επικράτεια.

Η Κίνα δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νει τους ασυμ­πτω­μα­τι­κούς φορείς του κορο­νοϊ­ού στα επι­βε­βαιω­μέ­να κρούσματα.

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη χώρα όπου άρχι­σε στα τέλη του Δεκεμ­βρί­ου ανέρ­χε­ται σε 4.634 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 83.027 κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Νότια Αφρική: Θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό

Η Νότια Αφρι­κή κατέ­γρα­ψε σε 24 ώρες 3.267 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη το υπουρ­γείο Υγεί­ας, τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση αφό­του άρχι­σε να πλήτ­τει τη χώρα η παν­δη­μία του κορωνοϊού.

Η ισχυ­ρό­τε­ρη βιο­μη­χα­νι­κή δύνα­μη της ηπεί­ρου κατα­με­τρά πλέ­ον συνο­λι­κά 40.792 κρού­σμα­τα μόλυν­σης, διευ­κρί­νι­σε το υπουρ­γείο σε δελ­τίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αριθ­μός των θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19 αυξή­θη­κε κατά 56, με το σύνο­λο των θυμά­των της παν­δη­μί­ας να φθά­νει τα 848.

Οι μισοί και πλέ­ον ασθε­νείς είναι συγκε­ντρω­μέ­νοι στην επαρ­χία του Δυτι­κού Ακρω­τη­ρί­ου (νοτιο­δυ­τι­κά), όπου οι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας είναι αντι­μέ­τω­πες με ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρη πίεση.

Η Νότια Αφρι­κή είναι η χώρα της υπο­σα­χά­ριας Αφρι­κής που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα από την παν­δη­μία του κορωνοϊού.

Ο πρό­ε­δρος Σίριλ Ραμα­φό­σα ανα­κοί­νω­σε την 27η Μαρ­τί­ου ότι επι­βάλ­λο­νται μέτρα περιο­ρι­σμού στους 57 εκα­τομ­μύ­ρια συμπο­λί­τες του, προ­κει­μέ­νου να επι­βρα­δυν­θεί η εξά­πλω­ση της νόσου.

Τα μέτρα αυτά έφε­ραν την οικο­νο­μία της Νότιας Αφρι­κής, που ήδη βρι­σκό­ταν σε ύφε­ση, στο ρελα­ντί και περιό­ρι­σαν κατά πολύ την ελευ­θε­ρία κίνη­σης του πληθυσμού.

Ο Ραμα­φό­σα ωστό­σο προ­ο­δευ­τι­κά χαλά­ρω­σε τους περιο­ρι­σμούς, ενώ τη Δευ­τέ­ρα ενέ­κρι­νε την προ­ο­δευ­τι­κή επα­νέ­ναρ­ξη σχε­δόν όλης της οικο­νο­μι­κής δραστηριότητας.

Περού: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Πολύ υψη­λό­τε­ρος είναι ο θλι­βε­ρός απο­λο­γι­σμός στο Περού, καθώς ξεπέ­ρα­σε τους 5.000 θανά­τους. Ο απο­λο­γι­σμός της χώρας φτά­νει τους 5.301 νεκρούς, ενώ τα κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν σε 183.198, αριθ­μός που φέρ­νει την χώρα στην 10η θέση παγκο­σμί­ως σε κρού­σμα­τα και στην δεύ­τε­ρη στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, πίσω από την Βραζιλία.
Πάνω από 9.000 άνθρω­ποι νοση­λεύ­ο­νται στη χώρα, έχο­ντας βυθί­σει σε κρί­ση το σύστη­μα υγεί­ας, το οποίο είναι αντι­μέ­τω­πο ιδί­ως με τερά­στιες ελλεί­ψεις οξυ­γό­νου για τη θερα­πεία των ασθε­νών με κορονοϊό.

Στους νεκρούς συγκα­τα­λέ­γο­νται του­λά­χι­στον 146 αστυ­νο­μι­κοί, 61 για­τροί και μέλη πλη­ρω­μά­των ασθε­νο­φό­ρων, οκτώ πυρο­σβέ­στες, και 20 δημοσιογράφοι.

Covid-19: Επιταχύνεται η εξάπλωση της επιδημίας στο Ιράν

Επι­βε­βαιώ­νε­ται η επι­τά­χυν­ση της εξά­πλω­σης της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στο Ιράν, όπου περισ­σό­τε­ρα από 3.000 νέα κρού­σμα­τα ανα­κοι­νώ­θη­καν για τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, σύμ­φω­να με τα σημε­ρι­νά επί­ση­μα στοιχεία.

Από την Τρί­τη το μεση­μέ­ρι ως το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της κατα­γρά­φη­καν 3.134 νέες μολύν­σεις της covid-19, ανε­βά­ζο­ντας σε 160.696 τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των κρου­σμά­των στο Ιράν, δήλω­σε ο Κια­νούς Τζα­χαν­πούρ, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γείο Υγείας.

Μετά τον θάνα­το ακό­μη 70 ασθε­νών σε 24 ώρες, ο αριθ­μός των νεκρών στη χώρα ανέρ­χε­ται σε 8.012, πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Τα πρώ­τα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού εντο­πί­στη­καν στο Ιράν τον Φεβρουάριο.

Αν και ο επί­ση­μος ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός των νεκρών παρα­μέ­νει κάτω από το όριο των 100 εδώ και αρκε­τές εβδο­μά­δες, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των έχει αρχί­σει να αυξά­νει από τις 2 Μαΐου.

Την ώρα που ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός των νέων μολύν­σε­ων πλη­σιά­ζει στις 3.186, που είχαν κατα­γρα­φει στις 30 Μαρ­τί­ου στο από­γειο της επι­δη­μί­ας στο Ιράν, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Σαΐντ Ναμα­κί εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του χθες Τρί­τη “ για το γεγο­νός ότι οι άνθρω­ποι είναι πλέ­ον εντε­λώς απρό­σε­κτοι με την ασθένεια”.

“ Είτε έχουν από­λυ­τη εμπι­στο­σύ­νη σε εμάς είτε πιστεύ­ουν ότι ο κορο­νο­ϊ­ός έχει φύγει. Και αυτό το τελευ­ταίο δε ισχύ­ει”, τόνισε.

Κάποιοι αλλο­δα­ποί ειδι­κοί, αλλά και πολ­λοί Ιρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι υπο­πτεύ­ο­νται ότι οι αριθ­μοί που δίνει η κυβέρ­νη­ση είναι υποτιμημένοι.

Η χώρα άρχι­σε να χαλα­ρώ­νει στα­δια­κά τον Απρί­λιο τους περιο­ρι­σμούς που είχε υιο­θε­τή­σει για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης της covid-19, σε τέτοιο βαθ­μό που πλέ­ον η ζωή έχει επι­στρέ­ψει στην κανο­νο­νι­κό­τη­τα στις περισ­σό­τε­ρες από τις 31 επαρ­χί­ες του Ιράν.

Όμως η επαρ­χία Χου­ζε­στάν (νοτιο­δυ­τι­κά) χαρα­κτη­ρί­στη­κε “ κόκ­κι­νη ζώνη” στις αρχές Μαΐ­ου, ενώ εννέα άλλες παρα­μέ­νουν σε κατά­στα­ση “ υγειο­νο­μι­κού συνα­γερ­μού”, σύμ­φω­να με τον Τζαχανπούρ.

Covid-19: Η εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας στην Ευρώπη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο