Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

#Covid-19: Η πανδημία, σε εξάπλωση 46.000 νεκροί παγκοσμίως

Ο νέος κορο­νο­ϊ­ός συνέ­χι­ζε χθες Τετάρ­τη την ανε­λέ­η­τη κούρ­σα του με ταχύ­τη­τα αυξα­νό­με­νη κατά τρό­πο «σχε­δόν εκθε­τι­κό», θερί­ζο­ντας ανθρώ­πι­νες ζωές στις τέσ­σε­ρις γωνιές του κόσμου, ανά­με­σά τους αυτή ενός μωρού έξι εβδο­μά­δων στις ΗΠΑ, ενός από τα μικρό­τε­ρα σε ηλι­κία μετα­ξύ των 46.000 θυμά­των της πανδημίας.

Πάνω από 900.000 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό κατα­γρά­φο­νται παγκο­σμί­ως, εκ των οποί­ων 215.000 στις ΗΠΑ, όπου η ασθέ­νεια COVID-19 εξα­πλώ­νε­ται πλέ­ον ταχύ­τε­ρα απ’ ό,τι οπου­δή­πο­τε αλλού. Ελλεί­ψει επαρ­κών δυνα­το­τή­των για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση εξε­τά­σε­ων, οι αριθ­μοί αυτοί πιθα­νόν είναι πολύ κατώ­τε­ροι από την πραγματικότητα.

Παρά τα μέτρα περιο­ρι­σμού που πλέ­ον αφο­ρούν σχε­δόν τον έναν κάτοι­κο του πλα­νή­τη στους δύο, οι απο­λο­γι­σμοί γίνο­νται ολο­έ­να βαρύ­τε­ροι: 13.000 νεκροί στην Ιτα­λία, 9.000 στην Ισπα­νία, πάνω από 5.000 στις ΗΠΑ, 4.000 στη Γαλλία…

Ο θάνα­τος ενός νεο­γέν­νη­του στην πολι­τεία Κονέ­τι­κατ, έπει­τα από εκεί­νους ενός βρέ­φους εννιά μηνών στο Σικά­γο κι ενός εφή­βου 13 ετών στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, ήταν ιδιαί­τε­ρα οδυ­νη­ρή είδη­ση για πολ­λούς, καθώς τα παι­διά μέχρι τώρα θεω­ρεί­το πως δεν κιν­δύ­νευαν τόσο. Η είδη­ση «σου ραγί­ζει την καρ­διά», συνό­ψι­σε ο Νεντ Λαμόντ, ο κυβερ­νή­της αυτής της πολι­τεί­ας των βορειο­α­να­το­λι­κών ΗΠΑ.

«Βαθιά ανή­συ­χος», ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους δεν μπό­ρε­σε παρά να δια­πι­στώ­σει την «σχε­δόν εκθε­τι­κή αύξη­ση» του αριθ­μού των κρου­σμά­των. «Πρέ­πει να δεί­ξου­με ομο­ψυ­χία και να πολε­μή­σου­με αυτόν τον άγνω­στο και επι­κίν­δυ­νο ιό», πρό­σθε­σε.

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ παρό­τρυ­νε τη χώρα να «μπει σε κίνη­ση». Ο Λευ­κός Οίκος παρου­σί­α­σε τις προ­βλέ­ψεις του: η ασθέ­νεια COVID-19, που προ­κα­λεί ο κορο­νο­ϊ­ός, θα στοι­χί­σει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώ­πους στις ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέ­ον, μετά την Ευρώ­πη, το νέο επί­κε­ντρο της πανδημίας.

«Βόμβες»

Στην Ευρώ­πη, ήταν η Ισπα­νία αυτή που θρή­νη­σε τις πιο βαριές απώ­λειες, με 864 νέους νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Η χώρα φοβά­ται ότι θα κατα­κλυ­στούν οι Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), που ήδη έχουν ξεπε­ρά­σει τα όρια των δυνα­το­τή­των τους.

«Δεν υπάρ­χει επαρ­κής εξο­πλι­σμός προ­στα­σί­ας» και «ο αριθ­μός των κλι­νών παρα­μέ­νει ανε­παρ­κής», δια­πί­στω­σε με πικρία ο Γκι­γιέν ντελ Μπά­ριο, νοση­λευ­τής στη Μαδρί­τη, ωστό­σο σημεί­ω­σε τη μικρή μεί­ω­ση της ροής στο τμή­μα επει­γό­ντων του νοσο­κο­μεί­ου του.

Την τάση επι­βε­βαί­ω­σαν οι αρχές. «Φαί­νε­ται πως είμα­στε ήδη πέραν» της κορύ­φω­σης της εξά­πλω­σης και «οδεύ­ου­με σε μεί­ω­ση» των νέων κρου­σμά­των, εκτί­μη­σε ο διευ­θυ­ντής του Κέντρου Αντι­με­τώ­πι­σης Υγειο­νο­μι­κών Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων, ο Δρ. Φερ­νά­ντο Σιμόν.

Στην Ιτα­λία, όπου τα νοσο­κο­μεία δεν έχουν πια έλεγ­χο της κατά­στα­σης, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης συνε­χί­ζει να μειώ­νε­ται. Αλλά για­τροί ανη­συ­χούν για το ενδε­χό­με­νο άνθρω­ποι που βγαί­νουν από τα νοσο­κο­μεία όταν η ζωή τους δεν κρί­νε­ται πως κιν­δυ­νεύ­ει πλέ­ον να εξα­κο­λου­θή­σουν να μετα­δί­δουν τον SARS-CoV‑2.

«Σε έναν πόλε­μο όπως αυτός, δεν μπο­ρεί να επι­τρα­πεί να εκτε­θού­με στην εμφά­νι­ση νέων εστιών που υπάρ­χει κίν­δυ­νος να μετα­τρέ­ψουν τα κέντρα ανάρ­ρω­σης σε ‘υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες’ που θα εξα­πλώ­νουν τον ιό», προει­δο­ποί­η­σε ο Ραφα­έ­λε Αντο­νέ­λι Ινκάλ­τζι, πρό­ε­δρος της ιτα­λι­κής Εται­ρεί­ας Γηριατρικής.

Στη Γαλ­λία, όπου τα νοσο­κο­μεία του Παρι­σιού πλέ­ον ξεχει­λί­ζουν από ασθε­νείς, η δια­κο­μι­δή αρρώ­στων με τρέ­να συνε­χί­στη­κε, ενώ ιδρύ­μα­τα υγεί­ας της πρω­τεύ­ου­σας ετοι­μά­ζο­νται να αρχί­σουν να φτιά­χνουν με εκτυ­πω­τές τριών δια­στά­σε­ων υλι­κό σε έλλει­ψη. Ζητή­θη­κε ακό­μη και η εθε­λο­ντι­κή συμ­βο­λή κτη­νιά­τρων, που θα μπο­ρού­σαν να βοη­θούν για παρά­δειγ­μα στη δια­λο­γή ασθενών.

Ούτε νερό, ούτε τουαλέτες

Για να ανα­σχε­θεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας, πάνω από 3,75 δισεκ. άνθρω­ποι (το 48% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού) καλού­νται να μεί­νουν σπί­τι, ή υπο­χρε­ώ­νο­νται να το κάνουν.

Αυτό όμως δεν είναι όσο εύκο­λο ακού­γε­ται σε φτω­χό­τε­ρες περιο­χές, όπως στην τερά­στια παρα­γκού­πο­λη Καϊ­ε­λί­τσα της Νότιας Αφρι­κής, όπου ζουν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι σε καλύ­βες φτιαγ­μέ­νες από λάσπη και χαρ­τό­νια με ορο­φές από ελενίτ.

«Δεν έχου­με τουα­λέ­τες. Οπό­τε βγαί­νου­με. Δεν έχου­με νερό. Οπό­τε βγαί­νου­με. Προ­σπα­θού­με να μεί­νου­με στο καλύ­βι μας, αλλά δεν είναι κι εύκο­λο», κατέ­θε­σε μια 55χρονη που ζει εκεί. «Οι άνθρω­ποι εδώ θα ήθε­λαν να υπα­κού­σουν, προ­σπα­θούν. Όμως είναι απλώς αδύ­να­τον», εξή­γη­σε άλλος κάτοικος.

Ελλεί­ψει εμβο­λί­ου ή φαρ­μά­κου, ο περιο­ρι­σμέ­νος παρα­μέ­νει το απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρο μέσο του αγώ­να και η αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τεία της Φλό­ρι­ντας, η Ερυ­θραία και η Σιέ­ρα Λεό­να ανα­κοί­νω­σαν χθες ότι θα το χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν, ενώ Γερ­μα­νία, Ιτα­λία και Πορ­το­γα­λία παρέ­τει­ναν την εφαρ­μο­γή του.

Στη Μόσχα, οι αρχές θα δημιουρ­γή­σουν εφαρ­μο­γή για τα κινη­τά τηλέ­φω­να και γραμ­μω­τούς κώδι­κες για να επα­λη­θεύ­ε­ται ότι ο πλη­θυ­σμός τηρεί την απο­μό­νω­ση και για να παρα­κο­λου­θού­νται οι ασθενείς.

Ρωσική βοήθεια στις ΗΠΑ

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, που άργη­σε να πάρει το μέτρο της απο­μό­νω­σης των πολι­τών, κατέ­γρα­ψε 563 θανά­τους μέσα σε μια μέρα, καθώς βιώ­νει την επι­τά­χυν­ση της παν­δη­μί­ας που έχει στοι­χί­σει πλέ­ον τη ζωή σε 2.000 ανθρώ­πους στη χώρα. Ανά­με­σα στους ανθρώ­πους που μολύν­θη­καν συγκα­τα­λέ­γο­νται ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον και ο πρί­γκι­πας διά­δο­χος Κάρολος.

Το Ιράν ξεπέ­ρα­σε χθες το φράγ­μα των 3.000 θανάτων.

Αλλά είναι οι ΗΠΑ, όπου το 85% των Αμε­ρι­κα­νών έχει πλέ­ον τεθεί σε κάποιο βαθ­μό υπό περιο­ρι­σμό, όπου η παν­δη­μία εξα­πλώ­νε­ται με τη μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα και οι αρχές κάνουν πυρε­τω­δώς προετοιμασίες.

Με πάνω από 1.900 νεκρούς, η πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης ενέ­τει­νε τις προ­σπά­θειές της, με τη δημιουρ­γία νοσο­κο­μεί­ου εκστρα­τεί­ας στο Σέντραλ Παρκ και με τη μετα­τρο­πή συνε­δρια­κού κέντρου του Μαν­χά­ταν σε κέντρο νοση­λεί­ας. Υλι­κό φθά­νει από παντού, ακό­μα κι από τη Ρωσία, που έστει­λε χθες αερο­πλά­νο φορ­τω­μέ­νο ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Ούτε ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός έχει μεί­νει αλώ­βη­τος: ο κορο­νο­ϊ­ός εξα­πλώ­νε­ται πάνω στο πυρη­νο­κί­νη­το αερο­πλα­νο­φό­ρο USS Theodore Roosevelt, το οποίο παρα­μέ­νει αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο στο νησί Γκουάμ, στον Ειρη­νι­κό, και το πλή­ρω­μά του άρχι­σε να απο­μα­κρύ­νε­ται κατε­πει­γό­ντως από το σκάφος.

Άλλα δύο πλοία, το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Zaandam και ακό­μη ένα, το οποίο στάλ­θη­κε να το βοη­θή­σει, το Rotterdam, συνε­χί­ζουν να πλέ­ουν χωρίς να ξέρουν ακό­μα πού θα κατα­λή­ξουν, με το πρώ­το να μετα­φέ­ρει τέσ­σε­ρις νεκρούς και δεκά­δες ανθρώ­πους που πιστεύ­ε­ται ότι έχουν προ­σβλη­θεί από τον SARS-CoV‑2. Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­κοί­νω­σε στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χω­ρεί ότι κανα­δοί και βρε­τα­νοί υπή­κο­οι πάνω στα πλοία θα επα­να­πα­τρι­στούν προσεχώς.

Ύφεση «άνευ προηγουμένου»

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες υπο­γραμ­μί­ζει πως ο πλα­νή­της ζει «τη χει­ρό­τε­ρη παγκό­σμια κρί­ση αφό­του ιδρύ­θη­κε» ο οργα­νι­σμός, πριν από 75 χρό­νια, επι­κα­λού­με­νος «τον συν­δυα­σμό μιας νόσου απει­λη­τι­κής για όλον τον κόσμο και των οικο­νο­μι­κών επι­πτώ­σε­ων, που οδη­γεί σε μία ύφε­ση άνευ προη­γου­μέ­νου στο πρό­σφα­το παρελθόν».

Είναι πλέ­ον ορα­τός ο κίν­δυ­νος «έλλει­ψης τρο­φί­μων» στην παγκό­σμια αγο­ρά, λόγω των προ­βλη­μά­των τόσο στην παρα­γω­γή, όσο και στις διε­θνείς αλυ­σί­δες εφο­δια­σμού, προει­δο­ποιούν εξάλ­λου οι υπη­ρε­σί­ες του ΟΗΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο