Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των περι­στα­τι­κών κορο­νοϊ­ού στην Ιτα­λία είναι 233.197. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 33.475. Παράλ­λη­λα, 158.355 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνο­λο κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού ήταν 233.019 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.415 άνθρω­ποι, ενώ 157.507 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, δηλα­δή, έχα­σαν τη ζωή τους 60 άνθρω­ποι και κατα­γρά­φη­καν 178 νέα κρού­σμα­τα. 848 ασθε­νείς έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Στο μετα­ξύ, 424 ασθε­νείς βρί­σκο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και, συνο­λι­κά, 6.099 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο. Για 34.844 έχει απο­φα­σι­στεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέ­ση με χθες τα κρού­σμα­τα παρου­σιά­ζουν και πάλι μεί­ω­ση: νόση­σαν 177 λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι. Απε­βί­ω­σαν 15 λιγό­τε­ροι ασθε­νείς, ενώ οι θερα­πευ­μέ­νοι περιο­ρί­ζο­νται κατά 1.026.

Στο μετα­ξύ, κατα­βάλ­λε­ται προ­σπά­θεια να βρε­θεί μια συμ­φω­νία ανά­με­σα στις διά­φο­ρες περι­φέ­ρειες της Ιτα­λί­ας, σχε­τι­κά με το πώς θα μπο­ρούν να μετα­κι­νού­νται σε όλη την χώρα, οι πολί­τες, από την Τετάρ­τη, 3 Ιου­νί­ου. Μέχρι σήμε­ρα το πρωί, η Σαρ­δη­νία ζητού­σε την υιο­θέ­τη­ση «υγειο­νο­μι­κού δια­βα­τη­ρί­ου», στο οποίο να βεβαιώ­νε­ται ότι ο κάθε του­ρί­στας είναι αρνη­τι­κός στον ιό.

Πριν λίγο, η περι­φέ­ρεια έκα­νε μερι­κή υπο­χώ­ρη­ση και άφη­σε να διαρ­ρεύ­σει ότι θα μπο­ρού­σε να θεω­ρη­θεί αρκε­τή μια υπεύ­θυ­νη δήλω­ση και η κατα­γρα­φή όλων των επι­σκε­πτών, σε ειδι­κή ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα. Από την μεριά του, τέλος, ο περι­φε­ρειάρ­χης της περιο­χής Εμί­λια Ρομά­νια, Στέ­φα­νο Μπο­να­τσί­νι, τόνι­σε ότι «πρέ­πει όλοι να πάρουν κάποια ρίσκα, διό­τι δια­φο­ρε­τι­κά η Ιτα­λία δεν πρό­κει­ται ποτέ να ξανα­νοί­ξει και να ξανα­λει­τουρ­γή­σει κανονικά».

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ισπα­νί­ας δεν ανα­κοί­νω­σε κανέ­να θάνα­το από τον νέο κορο­νο­ϊό σήμε­ρα, με το σύνο­λο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να παρα­μέ­νει αμε­τά­βλη­το από χθες Κυρια­κή, στους 27.127.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε κατά 71 σε σύγκρι­ση με χθες και ανέρ­χε­ται στα 239.638.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Η Αλβα­νία άνοι­ξε ξανά από σήμε­ρα τα χερ­σαία σύνο­ρά της και επέ­τρε­ψε την ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία των πολι­τών, μετά από 79 ημέ­ρες καρα­ντί­νας, ωστό­σο οι μαζι­κές συνα­θροί­σεις παρα­μέ­νουν απα­γο­ρευ­μέ­νες μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Παρά την αύξη­ση του ημε­ρή­σιου αριθ­μού των κρου­σμά­των, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ένας αξιω­μα­τού­χος των υπη­ρε­σιών υγεί­ας χαρα­κτή­ρι­σε «στα­θε­ρή» την κατά­στα­ση. Η Αλβα­νία, με πλη­θυ­σμό 2,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, κατέ­γρα­ψε μόνο 1.143 κρού­σμα­τα της Covid-19 και 33 θανάτους.

Το πρω­τά­θλη­μα ποδο­σφαί­ρου θα ξαναρ­χί­σει αυτήν την εβδο­μά­δα, αλλά οι αγώ­νες θα διε­ξά­γο­νται χωρίς θεα­τές. Σήμε­ρα επα­να­λει­τούρ­γη­σαν επί­σης τα γυμνα­στή­ρια, τα ίντερ­νετ καφέ και άνοι­ξαν τα πάρ­κα, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα τηρού­νται οι κανό­νες υγιεινής.

Τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, οι κινη­μα­το­γρά­φοι, τα θέα­τρα, τα νυχτε­ρι­νά κέντρα, οι πισί­νες, τα συνε­δρια­κά κέντρα θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν στις 23 Ιου­νί­ου. Μέχρι τότε απα­γο­ρεύ­ο­νται και οι γαμή­λιες δεξιώσεις.

Προ­κει­μέ­νου να στη­ρί­ξει τον του­ρι­σμό της η Αλβα­νία άνοι­ξε επί­σης σήμε­ρα τις παρα­λί­ες που εξυ­πη­ρε­τούν τα ξενοδοχεία.

Η Παγκό­σμια Τρά­πε­ζα προ­βλέ­πει ότι η οικο­νο­μία της Αλβα­νί­ας θα υπο­χω­ρή­σει κατά 5% αν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας ξαναρ­χί­σει στις αρχές καλο­και­ριού και κατά 6,9% αν καθυ­στε­ρή­σει η επανεκκίνηση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τον μικρό­τε­ρο αριθ­μό θανά­των που έχουν κατα­γρα­φεί σε περι­στα­τι­κά με κορο­νο­ϊό από τότε που ξεκί­νη­σε το γενι­κό lockdown, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ματ Χάν­κοκ στην καθη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση της κυβέρ­νη­σης για την παν­δη­μία στη Βρε­τα­νία, δίνο­ντας εμμέ­σως μία απά­ντη­ση σε όσους ισχυ­ρί­ζο­νται ότι η κυβέρ­νη­ση προ­χώ­ρη­σε πολύ νωρίς στην χαλά­ρω­ση των περιο­ρι­σμών του lockdown.

Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, ο αριθ­μός των θανά­των την τελευ­ταία μέρα φτά­νει τους 111. Το τελευ­ταίο 24ωρο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 128.437 δια­γνω­στι­κά τεστ, εκ των οποί­ων 1.570 ήταν θετι­κά — που και πάλι είναι ο μικρό­τε­ρος αριθ­μός που έχει κατα­γρα­φεί από τις 25 Μαρ­τί­ου. Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Υγεί­ας, η δυνα­τό­τη­τα διε­ξα­γω­γής εξέ­τα­σης για τον κορο­νο­ϊό σε ημε­ρή­σια βάση έχει ξεπε­ρά­σει τις 200.000, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι αυτό επι­τρέ­πει στον καθέ­να να μπο­ρεί εξε­τα­στεί για τον ιό.

Οι εισα­γω­γές ασθε­νών με συμ­πτώ­μα­τα κορο­νοϊ­ού σε νοσο­κο­μεία μειώ­θη­καν — σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα — κατά περισ­σό­τε­ρες από 100 (από 595 σε 479) και οι ασθε­νείς που χρειά­ζο­νται ανα­πνευ­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη υπο­λο­γί­ζο­νται στο 9% από 12% την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

«Νομί­ζω ότι τα δεδο­μέ­να αυτά δεί­χνουν ότι το σχέ­διο δρά­σης λει­τουρ­γεί. Τα δεδο­μέ­να δεί­χνουν ότι κερ­δί­ζου­με τον αγώ­να κατά του κορο­νοϊ­ού» είπε και τόνι­σε ότι οι αλλα­γές που ξεκί­νη­σαν σήμε­ρα έχουν ληφθεί με μεγά­λη προ­σο­χή και ασφά­λεια και ότι η παν­δη­μία δεν έχει νικη­θεί ακό­μη, για αυτό όλοι θα πρέ­πει να συνε­χί­σουν να ανα­λαμ­βά­νουν την ευθύ­νη τους.

Ζητή­θη­κε από τον Ματ Χάν­κοκ να ανα­φέ­ρει αριθ­μούς και ποσο­στά για την λει­τουρ­γία του νέου συστή­μα­τος εξέ­τα­σης και ιχνη­λά­τη­σης, που λει­τουρ­γεί από την Πέμ­πτη, αλλά όπως είπε δεν υπάρ­χουν ακό­μη αυτά τα δεδο­μέ­να, καθώς το σύστη­μα αυτό βρί­σκε­ται στην αρχή της εφαρ­μο­γής του. Τόνι­σε, πάντως ότι ο αριθ­μός των νέων περι­στα­τι­κών που βρέ­θη­καν θετι­κά στον ιό και ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα (1.570) είναι ο μικρό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί και πολύ μικρό­τε­ρος από αυτόν που υπο­λο­γι­ζό­ταν όταν σχε­διά­στη­κε το σύστη­μα. Δεδο­μέ­νου ότι εργά­ζο­νται περί­που 7.500 κλι­νι­κοί για­τροί στο σύστη­μα, εκτι­μά­ται ότι η αντι­στοι­χία είναι περί­που έξι κλι­νι­κοί για­τροί για κάθε νέο περι­στα­τι­κό, ενώ και οι επα­φές με άλλους ανθρώ­πους που είχε κάθε νέο περι­στα­τι­κό είναι λιγό­τε­ρες από το ανα­με­νό­με­νο. «Έχου­με μεγα­λύ­τε­ρη δυνα­τό­τη­τα από αυτήν που χρεια­ζό­μα­στε και αυτό είναι καλό» είπε.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο