Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Καθαρό οικιακό περιβάλλον και υγιεινή και για τα ζώα μας

Καθα­ρό οικια­κό περι­βάλ­λον και τήρη­ση των βασι­κών μέτρων υγιει­νής είναι τα μόνα που απαι­τού­νται για όσους έχουν ζώα στο σπί­τι τους, εν μέσω της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού, λέει στο Αθη­ναϊ­κό- Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο καθη­γη­τής Μικρο­βιο­λο­γί­ας και Λοι­μω­δών Νοση­μά­των των Ζώων στο Τμή­μα Κτη­νια­τρι­κής της Σχο­λής Επι­στη­μών Υγεί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ) Σπύ­ρος Κρήτας.

Πρό­σφα­τα, μάλι­στα, ο κ. Κρή­τας συμ­με­τεί­χε και σε webinar που διορ­γα­νώ­θη­κε από την Ελλη­νι­κή Κτη­νια­τρι­κή Εται­ρεία για τον ρόλο του κτη­νιά­τρου στη δημό­σια υγεία, όπου τονί­στη­κε, ότι κανέ­να από τα είδη κορο­νοϊ­ών που παρα­τη­ρού­νται στα γνω­στά κατοι­κί­δια παρα­γω­γι­κά ζώα ή ζώα συντρο­φιάς δεν μετα­δί­δε­ται στον άνθρωπο.

«Οι κορο­νοϊ­οί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρα­τη­ρού­νται σε πολ­λά είδη ζώων. Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορο­νοϊ­ού, που δεν μετα­δί­δε­ται στα άλλα είδη και προ­κα­λεί δια­κρι­τά κλι­νι­κά συμ­πτώ­μα­τα. Έτσι, ο κορο­νο­ϊ­ός της γάτας προ­κα­λεί τη λοι­μώ­δη περι­το­νί­τι­δα της γάτας, ο κορο­νο­ϊ­ός του χοί­ρου προ­κα­λεί τη μετα­δο­τι­κή γαστρε­ντε­ρί­τι­δα του χοί­ρου, ενώ άλλο είδος κορο­νοϊ­ού την επι­δη­μι­κή διάρ­ροια του χοί­ρου, ο κορο­νο­ϊ­ός των πτη­νών τη λοι­μώ­δη βρογ­χί­τι­δα, ο κορο­νο­ϊ­ός του σκύ­λου προ­κα­λεί ασυμ­πτω­μα­τι­κή λοί­μω­ξη ή διάρ­ροια, ενώ ο κορο­νο­ϊ­ός των βοοει­δών προ­κα­λεί τη δυσε­ντε­ρία του χει­μώ­να στα βοει­δή. Κανέ­να από αυτά τα είδη δεν μετα­δί­δε­ται στον άνθρω­πο», ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κό άρθρο του κ. Κρήτα.

Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή, «τα ζώα δεν απο­τε­λούν πηγή μόλυν­σης του Covid-19, ούτε νοσούν από αυτό, και οι άνθρω­ποι είναι από­λυ­τα ασφα­λείς, όταν χει­ρί­ζο­νται δεσπο­ζό­με­να ή αδέ­σπο­τα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασι­κά μέτρα υγιει­νής, όπως π.χ. το πλύ­σι­μο των χεριών, πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγη­τό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε».

«Το ζώο μπο­ρεί να δρά­σει μόνο ως μηχα­νι­κός φορέ­ας του ιού. Σκε­φτεί­τε, για παρά­δειγ­μα, ένας άνθρω­πος με κορο­νο­ϊό να φταρ­νι­στεί ή να βήξει πάνω σε ζώο και αυτό μετά να το χαϊ­δέ­ψει κάποιος άλλος. Είναι το ίδιο που συμ­βαί­νει και με το κινη­τό μας τηλέ­φω­νο ή άλλες επι­φά­νειες και γι’ αυτό απαι­τού­νται όλοι οι κανό­νες υγιει­νής», εξη­γεί ο κ. Κρή­τας, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι ο κορο­νο­ϊ­ός του σκύ­λου (CCoV) δεν είναι ο ίδιος ιός με τον Covid-19. Προ­κα­λεί γαστρε­ντε­ρι­κά και όχι ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα στους σκύ­λους και δεν προ­σβάλ­λει τονάνθρωπο.

Στον άνθρω­πο, την τελευ­ταία εικο­σα­ε­τία εμφα­νί­στη­καν κορο­νοϊ­οί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), καθώς και ο πρό­σφα­τος κορο­νο­ϊ­ός Covid-19. Παρό­λο που εικά­ζε­ται ότι αυτές οι λοι­μώ­ξεις του ανθρώ­που άρχι­σαν από κάποιο εξω­τι­κό ζώο, κάτι τέτοιο επι­δέ­χε­ται περαι­τέ­ρω από­δει­ξης. «Αντί­θε­τα», προ­σθέ­τει, «αυτό που είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το είναι η εύκο­λη μετά­δο­ση των τριών αυτών ιών από άνθρω­πο σε άνθρωπο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο