Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

#Covid-19 — Κινα: Άρση των περιορισμών στη Χουμπέι — Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης

Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμε­ρα τον απο­κλει­σμό που είχε επι­βλη­θεί πριν από μήνες στην επαρ­χία Χου­μπέι, επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, η οποία έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώ­πους σε παγκό­σμιο επί­πε­δο από τον Δεκέμβριο.

Κανέ­να κρού­σμα εγχώ­ριας μετά­δο­σης δεν κατα­γρά­φη­κε ως τα μεσά­νυ­χτα της Τρί­της στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, μολα­ταύ­τα εντο­πί­στη­καν 47 νέα «εισα­γό­με­να» — κατά την ορο­λο­γία των κινε­ζι­κών αρχών — κρού­σμα­τα το προη­γού­με­νο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγείας.

Συνο­λι­κά έχουν εντο­πι­στεί 474 «εισα­γό­με­να» κρού­σμα­τα. Πρό­κει­ται στην συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των περι­πτώ­σε­ων για Κινέ­ζους που επέ­στρε­ψαν στην πατρί­δα τους έχο­ντας μολυν­θεί στο εξω­τε­ρι­κό, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Δια­πι­στώ­θη­καν τέσ­σε­ρις νέοι θάνα­τοι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, οι τρεις στη Χου­μπέι, επαρ­χία της κεντρι­κής Κίνας πρω­τεύ­ου­σα της οποί­ας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντο­πί­στη­κε για πρώ­τη φορά ο SARS-CoV‑2.

Συνο­λι­κά, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που μολύν­θη­καν από τον κορο­νο­ϊό στην Κίνα ανέρ­χε­ται σε πάνω από 81.200, ενώ 3.281 άνθρω­ποι έχουν υπο­κύ­ψει στην ασθέ­νεια COVID-19. Ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των έχει μειω­θεί θεα­μα­τι­κά τον τελευ­ταίο μήνα.

Το Πεκί­νο γνω­στο­ποί­η­σε χθες Τρί­τη ότι ο απο­κλει­σμός των 50 και πλέ­ον εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, που τελού­σε σε ισχύ από τον Ιανουά­ριο, αίρε­ται: τους δίνε­ται πλέ­ον η δυνα­τό­τη­τα να μετα­κι­νού­νται, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι είναι υγιείς. Ορι­σμέ­να αερο­δρό­μια και ορι­σμέ­νοι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί σταθ­μοί επα­να­λει­τουρ­γούν. Ωστό­σο τα σχο­λεία παρα­μέ­νουν κλει­στά σε αυτό το στάδιο.

Αντί­θε­τα, στην Ουχάν, οι κάτοι­κοι είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να περι­μέ­νουν ως την 8η Απρι­λί­ου για να τους δοθεί η δυνα­τό­τη­τα να βγουν από την πόλη.

Η εξέ­λι­ξη της κατά­στα­σης βρί­σκε­ται σε δια­με­τρι­κή αντί­θε­ση με την εικό­να στον υπό­λοι­πο κόσμο, όπου η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού βρί­σκε­ται σε φάση ραγδαί­ας εξά­πλω­σης, υπο­χρε­ώ­νο­ντας ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρες κυβερ­νή­σεις να λαμ­βά­νουν μέτρα περιο­ρι­σμού της κίνη­σης, να ανα­κοι­νώ­νουν απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας, να κλεί­νουν δημό­σιους χώρους κ.ο.κ.. Πάνω από 400.000 κρού­σμα­τα έχουν επι­βε­βαιω­θεί σε 175 χώρες και περιοχές.

Στην Κίνα, βασι­κή ανη­συ­χία πλέ­ον είναι το ενδε­χό­με­νο δεύ­τε­ρο κύμα μόλυν­σης εξαι­τί­ας των «εισα­γό­με­νων» κρου­σμά­των. Έτσι, πολ­λές κινε­ζι­κές πόλεις έθε­σαν σε εφαρ­μο­γή αυστη­ρά μέτρα, ιδί­ως την επι­βο­λή καρα­ντί­νας στους ταξι­διώ­τες που φθά­νουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Όλες οι πτή­σεις εξω­τε­ρι­κού με προ­ο­ρι­σμό το Πεκί­νο απο­φα­σί­στη­κε να εκτρέ­πο­νται στα αερο­δρό­μια άλλων πόλε­ων, όπου όλοι οι επι­βά­τες τους υπο­βάλ­λο­νται σε εξετάσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο