Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

#Covid-19: «Ο θάνατός σου, η ζωή μου»

«Στο κυνή­γι της μάσκας, αντα­γω­νι­ζό­μα­στε τους πάντες, πλην της Ανταρ­κτι­κής». Ο επι­κε­φα­λής της υγειο­νο­μι­κής υπη­ρε­σί­ας της Φλό­ρι­ντα, Τζά­ρεντ Μόσκο­βιτς, περιέ­γρα­ψε με γλα­φυ­ρό τρό­πο τη μάχη για την από­κτη­ση κρί­σι­μου υγειο­νο­μι­κού υλι­κού εν μέσω παν­δη­μί­ας. Το γεγο­νός ότι όλες οι χώρες ζητούν ενα­γω­νί­ως και ταυ­το­χρό­νως τα ίδια υλι­κά, ενώ οι περισ­σό­τε­ρες δεν είχαν φρο­ντί­σει να δια­θέ­τουν στρα­τη­γι­κά απο­θέ­μα­τα, έχει οδη­γή­σει σε μια παγκό­σμια κούρ­σα επι­κρά­τη­σης στην οποία ο ανθρώ­πι­νος πολι­τι­σμός έχει ουσια­στι­κά υπο­κα­τα­στα­θεί από το «ο θάνα­τός σου, η ζωή μου».

Αρχη­γοί κρα­τών τηλε­φω­νούν αυτο­προ­σώ­πως σε διευ­θυ­ντές παρα­γω­γής, παραγ­γε­λί­ες υφαρ­πάσ­σο­νται στο μέσο της δια­δρο­μής, χώρες που χρειά­ζο­νται μικρό αριθ­μό δια­γνω­στι­κών τεστ για­τί βρί­σκο­νται στην αρχή της επι­δη­μί­ας δεν μπο­ρούν να προ­μη­θευ­θούν ούτε και αυτά, για­τί πλου­σιό­τε­ρες χώρες έχουν «κλεί­σει» την παρα­γω­γή των επό­με­νων μηνών. Διπλω­μα­τι­κές συμ­βά­σεις καταρ­ρέ­ουν, καθώς Γερ­μα­νοί αξιω­μα­τού­χοι καταγ­γέλ­λουν επω­νύ­μως τις ΗΠΑ για «σύγ­χρο­νη πει­ρα­τεία» και «τακτι­κές Αγριας Δύσης» στο παγκό­σμιο κυνή­γι της μάσκας, ενώ Γάλ­λοι αξιω­μα­τού­χοι παρα­πο­νιού­νται ότι δια­χει­ρί­ζο­νται χρή­μα­τα φορο­λο­γου­μέ­νων και δεν μπο­ρούν να αντα­γω­νι­στούν τις ΗΠΑ όταν αυτές παίρ­νουν «κλει­σμέ­νες» παραγ­γε­λί­ες πλη­ρώ­νο­ντας τα τριπλάσια.

Η ύπαρ­ξη στρα­τη­γι­κών απο­θε­μά­των και σχε­δί­ου για αύξη­ση της παρα­γω­γής σε περί­πτω­ση κρί­σης θα είχε απο­τρέ­ψει την τρο­μα­κτι­κή αυτή κούρ­σα. Ομως, η δια­τή­ρη­ση στρα­τη­γι­κών απο­θε­μά­των δεν συμ­βα­δί­ζει με την πολι­τι­κή της πλή­ρους διείσ­δυ­σης της ελεύ­θε­ρης αγο­ράς σε κάθε τομέα δρα­στη­ριό­τη­τας, όπως έδει­ξε με τρα­γι­κό τρό­πο το παρά­δειγ­μα της Ελβε­τί­ας, η οποία μόλις πρό­περ­σι εξά­ντλη­σε το στρα­τη­γι­κό από­θε­μα οινο­πνεύ­μα­τος, που δια­τη­ρού­σε επί δεκα­ε­τί­ες για την παρα­σκευή απο­λυ­μα­ντι­κών σε περί­πτω­ση επι­δη­μί­ας, λόγω του «ανοίγ­μα­τος» της αγο­ράς οινοπνεύματος.

Εξάλ­λου, την ώρα που οι ΗΠΑ χρη­σι­μο­ποιούν την οικο­νο­μι­κή ισχύ τους για να προ­μη­θευ­θούν όσο περισ­σό­τε­ρο υλι­κό μπο­ρούν, ταυ­το­χρό­νως απα­γο­ρεύ­ουν στις εται­ρεί­ες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη χώρα να εξά­γουν υλι­κό, είτε έχουν κλει­σμέ­νες παραγ­γε­λί­ες είτε όχι.

Σε κάποιες περι­πτώ­σεις, νοσο­κο­μεία κατα­φεύ­γουν σε αυτο­σχέ­διες λύσεις, όπως η χρή­ση τρισ­διά­στα­των εκτυ­πω­τών που επι­τρέ­πει την παρα­γω­γή από το μηδέν μασκών και προ­στα­τευ­τι­κού υλι­κού, έστω και σε μικρές ποσό­τη­τες. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ωστό­σο, παρα­μέ­νει ζοφε­ρή, καθώς είναι πάρα πολ­λοί οι υγειο­νο­μι­κοί σε όλο τον πλα­νή­τη που δίνουν τη μάχη με τον κορω­νο­ϊό χωρίς προ­στα­τευ­τι­κό υλι­κό, με συνέ­πεια να χάνουν οι ίδιοι τη ζωή τους.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο