Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Το πρόβλημα με το χάπι της Pfizer, σύμφωνα με τη Merck που αντιμετωπίζει ανησυχίες για το δικό της χάπι

 Επι­φυ­λά­ξεις εξέ­φρα­σε ανοι­χτά ένα διευ­θυ­ντι­κό στέ­λε­χος της φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας Merck, η οποία έχει ανα­πτύ­ξει το πρώ­το αντι­ι­κό χάπι κατά του κορο­νοϊ­ού, σχε­τι­κά με το αντί­στοι­χο φάρ­μα­κο της αντα­γω­νί­στριας εται­ρεί­ας Pfizer, το οποίο εμφα­νί­στη­κε λίγο μετά, λέγο­ντας ότι το τελευ­ταίο θα δημιουρ­γή­σει προ­βλή­μα­τα σε ορι­σμέ­νους ασθε­νείς που παίρ­νουν άλλα φάρ­μα­κα για άλλες παθήσεις.

Ο Ελιάβ Μπαρ, ανώ­τε­ρος αντι­πρό­ε­δρος της Merck, σε συνέ­ντευ­ξη του στους “Φαϊ­νάν­σιαλ Τάιμς”, ανέ­φε­ρε ότι και τα δύο αντι­ι­κά χάπια χρειά­ζο­νται για να προ­στα­τεύ­σουν τους ανθρώ­πους από τον κορο­νο­ϊό. Όμως, παράλ­λη­λα, έστρε­ψε τα βέλη του κατά του αντα­γω­νι­στι­κού χαπιού, ανα­φέ­ρο­ντας ότι μερι­κοί ασθε­νείς δεν θα μπο­ρούν να το πάρουν λόγω των πιθα­νών παρε­νερ­γειών του σε άλλες θερα­πεί­ες που ακολουθούν.

Μια απαί­τη­ση του αντι­ι­κού χαπιού της Pfizer να λαμ­βά­νε­ται μαζί με το φάρ­μα­κο ριτο­να­βί­ρη (ritonavir) κατά του HIV σημαί­νει, κατά τον Μπαρ, ότι το εν λόγω αντι­ι­κό χάπι κατά του κορο­νοϊ­ού δεν θα είναι κατάλ­λη­λο για χορή­γη­ση σε πολ­λούς ανθρώ­πους που έχουν άλλες προ­ϋ­πάρ­χου­σες παθή­σεις για τις οποί­ες κάνουν φαρ­μα­κευ­τι­κή θερα­πεία, την οποία μπο­ρεί να παρε­μπο­δί­σει η ταυ­τό­χρο­νη χρή­ση του ritonavir.

Όπως είπε ο Μπαρ, “η ριτο­να­βί­ρη, η οποία έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στη θερα­πεία του HIV εδώ και πολ­λά χρό­νια, είναι ένα φάρ­μα­κο που ειδι­κά ανα­στέλ­λει την ικα­νό­τη­τα του σώμα­τος να δια­σπά τα φάρ­μα­κα. Το πρό­βλη­μα είναι ότι αυτό συμ­βαί­νει με τρό­πο απί­στευ­τα μη εξει­δι­κευ­μέ­νο. Υπάρ­χει μια ολό­κλη­ρη στρα­τιά φαρ­μά­κων που οι άνθρω­ποι παίρ­νουν, ιδί­ως φάρ­μα­κα τα οποία δυστυ­χώς σχε­τί­ζο­νται με παθή­σεις που ενέ­χουν κινδύνους”.

Μια μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε στο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό “Nature” την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, εντό­πι­σε μια “άκρως υψη­λή συχνό­τη­τα” αλλη­λε­πι­δρά­σε­ων μετα­ξύ φαρ­μά­κων σε νοση­λευό­με­νους Ισπα­νούς ασθε­νείς με Covid-19, οι οποί­οι έπαιρ­ναν το αντι­ι­κό φάρ­μα­κο lopinavir μαζί με το ritonavir.

Σύμ­φω­να πάντως με την Pfizer, το ritonavir έχει καλό “προ­φίλ” ασφα­λεί­ας όταν χρη­σι­μο­ποιεί­ται μόνο του ή συν­δυα­σμό με άλλα φάρ­μα­κα. Η εται­ρεία δια­βε­βαί­ω­σε ότι αν προ­κα­λέ­σει αλλη­λε­πι­δρά­σεις με άλλα φάρ­μα­κα, αυτές μπο­ρούν να αντι­με­τω­πι­στούν σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, συνή­θως με ανα­προ­σαρ­μο­γή της δοσο­λο­γί­ας των άλλων φαρ­μά­κων των ασθε­νών για το πεν­θή­με­ρο που θα διαρ­κεί η χορή­γη­ση του αντι­ι­κού χαπιού κατά του κορο­νοϊ­ού. Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της θερα­πεί­ας κατά της Covid-19, οι ασθε­νείς θα επι­στρέ­φουν στην κανο­νι­κή δόση των άλλων φαρ­μά­κων τους.

Από την άλλη, η Merck — η οποία δεν ανέ­πτυ­ξε εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού και “ποντά­ρει” πολύ στο χάπι της — τόνι­σε το “προ­φίλ” ασφα­λεί­ας του δικού της αντι­ι­κού χαπιού molnupiravir, το οποίο βρί­σκε­ται υπό εξέ­τα­ση από την αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Τρο­φί­μων και Φαρ­μά­κων (FDA) για να πάρει έγκρι­ση κυκλο­φο­ρί­ας. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα μια επι­τρο­πή εξω­τε­ρι­κών συμ­βού­λων της FDA γνω­μο­δό­τη­σε με μικρή πλειο­ψη­φία (13–10) να δοθεί το “πρά­σι­νο φως” στο χάπι. Μερι­κοί επι­στή­μο­νες της επι­τρο­πής εξέ­φρα­σαν πάντως ανη­συ­χί­ες για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και την ασφά­λεια του, ιδί­ως στις εγκύους.

       Αν η FDA εγκρί­νει το χάπι της Merck, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει υπο­γρά­ψει συμ­φω­νία να αγο­ρά­σει 3,1 εκα­τομ­μύ­ρια θερα­πεί­ες αντί 2,2 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Πάντως οι μετο­χές της εται­ρεί­ας έχουν υπο­στεί απώ­λειες στο χρη­μα­τι­στή­ριο, της τάξης του 17% σε σχέ­ση με τον προη­γού­με­νο μήνα, μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση στοι­χεί­ων που εμφά­νι­σαν το αντι­ι­κό χάπι Paxlovid της Pfizer (το οποίο λαμ­βά­νε­ται μαζί με τo ritonavir) να είναι πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό από το molnupiravir της Merck, όσον αφο­ρά τη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου νοση­λεί­ας ή θανά­του από κορονοϊό.

         Τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της κλι­νι­κής δοκι­μής του αντι­ι­κού χαπιού της Merck έδει­ξαν ότι αυτό είναι κατά 30% απο­τε­λε­σμα­τι­κό (και όχι 50% που είχαν δεί­ξει τα προ­κα­ταρ­κτι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα τον Οκτώ­βριο) στη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου νοση­λεί­ας ή θανά­του από Covid-19. Ο Μπαρ επε­σή­μα­νε πάντως ότι πολ­λές κυβερ­νή­σεις — πλήν των ΗΠΑ — έχουν ήδη εκφρά­σει ενδια­φέ­ρον να αγο­ρά­σουν το νέο αντι­ι­κό χάπι της.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο