Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Το χρονικό της πανδημίας — Καμπανάκι από τον ΠΟΥ

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει προ­κα­λέ­σει του­λά­χι­στον 500.000 θανά­τους παγκο­σμί­ως από τότε που η Κίνα ανα­κοί­νω­σε επι­σή­μως την εμφά­νι­ση της ασθέ­νειας τον Δεκέμ­βριο, σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό του Πανε­πι­στή­μιου Τζονς Χόπ­κινς καθώς και με βάση τις κατα­με­τρή­σεις του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου και του Reuters, οι οποί­ες βασί­ζο­νται σε επί­ση­μες πηγές.

Σύμ­φω­να με με την τελευ­ταία κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στη 01.00 ξημε­ρώ­μα­τα Κυρια­κής ώρα Ελλά­δας, συνο­λι­κά, έχουν κατα­γρα­φεί 500.390 θάνα­τοι παγκο­σμί­ως (για 10.099.576 κρού­σμα­τα), εκ των οποί­ων 196.086 (για 2.642.897 κρού­σμα­τα) στην Ευρώπη.

O Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε την Κυρια­κή ένα νέο ρεκόρ επι­βε­βαιω­μέ­νων μολύν­σε­ων σε όλο τον κόσμο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.«Αναφέρουμε έναν αριθ­μό ρεκόρ νέων κρου­σμά­των τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες σε όλο τον κόσμο (189.077 μολύν­σεις), με αρκε­τές χώρες να ανα­φέ­ρουν τον υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό νέων κρου­σμά­των σε διά­στη­μα εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου», ανέ­φε­ρε αργά χθες Κυρια­κή ο ΠΟΥ στον καθη­με­ρι­νό του απολογισμό.

Το Σάβ­βα­το ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας είχε ανα­κοι­νώ­σει πως παγκο­σμί­ως κατα­γρά­φη­καν 179.316 νέα κρού­σμα­τα εντός 24ωρου.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισ­σό­τε­ρους θανά­τους (125.747), μπρο­στά από τη Βρα­ζι­λία (57.622), το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο (43.550), την Ιτα­λία (34.738) και τη Γαλ­λία (29.778).

Το χρονικό του κορονοϊού

Ακο­λου­θεί ένα χρο­νο­λό­γιο με ημε­ρο­μη­νί­ες βασι­κών ιατρι­κών, κοι­νω­νι­κών, πολι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών εξε­λί­ξε­ων των τελευ­ταί­ων έξι μηνών ενό­σω η παν­δη­μία εξα­πλω­νό­ταν σε όλο τον πλανήτη.

31 Δεκεμ­βρί­ου 2019: Η Κίνα ειδο­ποιεί τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας για 27 κρού­σμα­τα μιας «ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας» στην κεντρι­κή πόλη Ουχάν της επαρ­χί­ας Χου­μπέι. Οι αρχές κλεί­νουν μια αγο­ρά στην πόλη την επό­με­νη μέρα, αφού ανα­κα­λύ­πτουν ότι ορι­σμέ­νοι ασθε­νείς είναι προ­μη­θευ­τές ή έμποροι.

11 Ιανουα­ρί­ου 2020: Ένας 61χρονος κατα­γρά­φε­ται ως ο πρώ­τος θάνα­τος εξαι­τί­ας της νόσου. Προ­κα­ταρ­κτι­κές εργα­στη­ρια­κές δοκι­μές, που ανα­φέ­ρουν κινε­ζι­κά κρα­τι­κά μέσα, κάνουν λόγο για έναν νέο τύπο κορονοϊού.

13 Ιανουα­ρί­ου: Μια Κινέ­ζα μπαί­νει σε καρα­ντί­να στην Ταϊ­λάν­δη, η πρώ­τη ανί­χνευ­ση του ιού εκτός Κίνας.

15 Ιανουα­ρί­ου: Η Ιαπω­νία επι­βε­βαιώ­νει το πρώ­το κρού­σμα μόλυνσης.

20 Ιανουα­ρί­ου: Η Νότια Κορέα επι­βε­βαιώ­νει το πρώ­το κρού­σμα μόλυνσης.

22 Ιανουα­ρί­ου: Ο ΠΟΥ συγκα­λεί έκτα­κτη σύσκε­ψη με υγειο­νο­μι­κές αρχές σε όλο τον κόσμο. Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Οργα­νι­σμού, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους δηλώ­νει ότι ο νέος κορο­νο­ϊ­ός δεν συνι­στά ακό­μη μια διε­θνή έκτα­κτη ανάγκη.

23 Ιανουα­ρί­ου: Η Κίνα επι­βά­λει lockdown για εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους στην Ουχάν και την Χου­μπέι καθώς ο αριθ­μός των νεκρών αυξά­νε­ται σε 18.

24 Ιανουα­ρί­ου: Τα πρώ­τα κρού­σμα­τα στην Ευρώ­πη ανα­φέ­ρο­νται στη Γαλλία.

25 Ιανουα­ρί­ου: Η Κίνα απα­γο­ρεύ­ει το εμπό­ριο άγριων ζώων μετά τον εντο­πι­σμό του ιού σε μια αγο­ρά ζώων στην Ουχάν. Οι δια­κο­πές του Σελη­νια­κού Νέου Έτους παρα­τεί­νο­νται για εργα­ζό­με­νους και σχο­λεία. Η επι­κε­φα­λής της κυβέρ­νη­σης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ ανα­κοι­νώ­νει μέτρα για τον περιο­ρι­σμό συν­δέ­σε­ων με την Κίνα.

27 Ιανουα­ρί­ου: Οι ΗΠΑ εκδί­δουν ταξι­διω­τι­κή προει­δο­ποί­η­ση κατά της Κίνας, μια μέρα μετά αφό­του πέντε άτο­μα που βρί­σκο­νταν στην Ουχάν, γίνο­νται τα πρώ­τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στην Αμερική.

30 Ιανουα­ρί­ου: Ο ΠΟΥ κηρύσ­σει κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης διε­θνούς ενδια­φέ­ρο­ντος για τη δημό­σια υγεία.

1 Φεβρουα­ρί­ου: ΗΠΑ, Σιγκα­πού­ρη, Ρωσία και Αυστρα­λία απα­γο­ρεύ­ουν την είσο­δο ξένων ταξι­διω­τών που προ­σφά­τως επι­σκέ­φτη­καν την Κίνα.

2 Φεβρουα­ρί­ου: Ένας 44χρονος πεθαί­νει στις Φιλιπ­πί­νες, ο πρώ­τος θάνα­τος εκτός Κίνας.

3 Φεβρουα­ρί­ου: Περί­που 393 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια εξα­νε­μί­ζο­νται από τον κινε­ζι­κό χρη­μα­τι­στη­ρια­κό δεί­κτη ανα­φο­ράς, με το γιουάν και τις τιμές των εμπο­ρευ­μά­των να κατα­γρά­φουν βου­τιά την πρώ­τη μέρα εμπο­ρι­κών συναλ­λα­γών μετά τις δια­κο­πές του Σελη­νια­κού Νέου Έτους.

4 Φεβρουα­ρί­ου: Το Χονγκ Κονγκ ανα­φέ­ρει τον πρώ­το θάνα­το. Το Μακάο κλεί­νει τα καζί­νο. Η American Airlines Group και η United Airlines Holdings Inc ανα­στέλ­λουν πτή­σεις προς το Χονγκ Κονγκ.

5 Φεβρουα­ρί­ου: Περί­που 3.700 επι­βά­τες μπαί­νουν σε καρα­ντί­να στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Diamond Princess, στα ανοι­κτά των ακτών της Ιαπω­νί­ας μετά από τη διά­γνω­ση 10 ατό­μων με την νόσο. Περισ­σό­τε­ροι από 700 επι­βά­τες τελι­κά δια­γνώ­στη­καν θετι­κοί στον ιό και 14 πέθα­ναν. Οι επι­βά­τες στο πλοίο μένουν σε καρα­ντί­να για σχε­δόν ένα μήνα.

7 Φεβρουα­ρί­ου: Ο Λι Γου­εν­λιάνγκ, ένας Κινέ­ζος οφθαλ­μί­α­τρος, ο οποί­ος είχε δεχθεί επί­πλη­ξη επει­δή εξέ­δω­σε έγκαι­ρη προει­δο­ποί­η­ση για το ξέσπα­σμα του ιού στην Ουχάν, πεθαί­νει, πυρο­δο­τώ­ντας πέν­θος και σπά­νιες εκδη­λώ­σεις θυμού κατά της κυβέρνησης.

7 Φεβρουα­ρί­ου: Ράφια των σού­περ μάρ­κετ στο Χονγκ Κονγκ αδειά­ζουν καθώς οι κάτοι­κοι συσ­σω­ρεύ­ουν χαρ­τί υγεί­ας και άλλες προμήθειες.

11 Φεβρουα­ρί­ου: Ο ανώ­τε­ρος ιατρι­κός σύμ­βου­λος της κινε­ζι­κής κυβέρ­νη­σης λέει στο Reuters ότι το ξέσπα­σμα του ιού μπο­ρεί να έχει τελειώ­σει έως τον Απρίλιο.

12 Φεβρουα­ρί­ου: Μια Ιρα­νή πεθαί­νει από ύπο­πτη λοί­μω­ξη κορο­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με την κρα­τι­κή εφη­με­ρί­δα IRAN, στον πρώ­το θάνα­το που συν­δέ­ε­ται με την νόσο στην Ισλα­μι­κή Δημοκρατία.

15 Φεβρουα­ρί­ου: Ένας ηλι­κιω­μέ­νος Κινέ­ζος του­ρί­στας που νοση­λεύ­ε­ται στη Γαλ­λία γίνε­ται ο πρώ­τος θάνα­τος που ανα­φέ­ρε­ται στην Ευρώπη.

19 Φεβρουα­ρί­ου: Μια ραγδαία άνο­δος των λοι­μώ­ξε­ων στη Νότια Κορέα που συν­δέ­ε­ται με την «Εκκλη­σία Σιν­τσε­ον­τζί του Χρι­στού» στην πόλη Ντε­γκού, χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «υπερ-διά­δο­ση». Η Νότια Κορέα επι­διώ­κει αργό­τε­ρα να ασκή­σει κατη­γο­ρί­ες ανθρω­πο­κτο­νί­ας ενα­ντί­ον των επι­κε­φα­λής της εν λόγω Εκκλησίας.

22 Φεβρουα­ρί­ου: Οι ιτα­λι­κές αρχές απο­κλεί­ουν τις πλη­γεί­σες βόρειες περι­φέ­ρειες της Λομ­βαρ­δί­ας και του Βένετο.

24 Φεβρουα­ρί­ου: Το Κου­βέιτ, το Μπα­χρέιν, το Ομάν και το Ιράκ κατα­γρά­φουν τις πρώ­τες τους μολύν­σεις, όλα άτο­μα που είχαν βρε­θεί στο Ιράν. Ο ΠΟΥ ανα­φέ­ρει ότι το ξέσπα­σμα μπο­ρεί ακό­μη να αντι­με­τω­πι­στεί, επι­μέ­νο­ντας ότι είναι πρό­ω­ρο να κηρυ­χθεί παν­δη­μία η COVID-19.

25 Φεβρουα­ρί­ου: Τα Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των των ΗΠΑ προει­δο­ποιούν τους Αμε­ρι­κα­νούς να αρχί­σουν να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για εξά­πλω­ση του ιού, σημα­το­δο­τώ­ντας μια αλλα­γή στον τόνο. Η Αυστρία, η Ελβε­τία και η Κρο­α­τία ανα­φέ­ρουν τα πρώ­τα τους κρούσματα.

26 Φεβρουα­ρί­ου: Ο αριθ­μός των νέων λοι­μώ­ξε­ων εκτός της Κίνας ξεπερ­νούν για πρώ­τη φορά εκεί­νους που βρί­σκο­νται εντός αυτής. Η Ιτα­λία και το Ιράν ανα­δύ­ο­νται ως νέα επίκεντρα.

28 Φεβρουα­ρί­ου: Ο δεί­κτης S&P 500 υφί­στα­ται τη μεγα­λύ­τε­ρη εβδο­μα­διαία πτώ­ση μετά την οικο­νο­μι­κή κρί­ση του 2008 λόγω φόβων για παγκό­σμια ύφε­ση. Περισ­σό­τε­ρα από 5 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια εξα­νε­μί­ζο­νται από την παγκό­σμια αγο­ραία αξία.

1 Μαρ­τί­ου: Ένα γηρο­κο­μείο κοντά στο Σιάτλ απο­κλεί­ε­ται αφού δύο θάνα­τοι κατα­γρά­φο­νται στην πολι­τεία της Ουά­σινγ­κτον, που θεω­ρού­νται οι πρώ­τοι στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εκεί­νη την περίοδο.

2 Μαρ­τί­ου: Ο νέος κορο­νο­ϊ­ός φαί­νε­ται να εξα­πλώ­νε­ται πολύ πιο γρή­γο­ρα έξω από την Κίνα από ό,τι στο εσω­τε­ρι­κό της, αλλά μπο­ρεί ακό­μα να συγκρα­τη­θεί, λέει ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ.

3 Μαρ­τί­ου: Σε μια κίνη­ση έκπλη­ξη, η Fed (Ομο­σπον­δια­κή Τρά­πε­ζα των ΗΠΑ) μειώ­νει τα επι­τό­κια κατά μισή εκα­το­στιαία μονά­δα για να προ­σπα­θή­σει να απο­τρέ­ψει μια οικο­νο­μι­κή κατάρ­ρευ­ση λόγω επι­δη­μί­ας. Οι αγο­ρές συνε­χί­ζουν να καταρρέουν.

4 Μαρ­τί­ου: Ένας κατοι­κί­διος σκύ­λος σε καρα­ντί­να στο Χονγκ Κονγκ, στην πρώ­τη ύπο­πτη περί­πτω­ση μετά­δο­σης από άνθρω­πο σε ζώο.

5 Μαρ­τί­ου: Η Καλι­φόρ­νια κηρύσ­σει κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Οι προ­σευ­χές της Παρα­σκευ­ής ακυ­ρώ­νο­νται στην ιερή πόλη των σιι­τών, Κερ­μπά­λα μετά τον πρώ­το θάνα­το στη Βαγδά­τη του Ιράκ.

6 Μαρ­τί­ου: Ο αριθ­μός των μολυ­σμέ­νων ατό­μων υπερ­βαί­νει τα 100.000 παγκο­σμί­ως. Οι θάνα­τοι φτά­νουν τους 3.400.

9 Μαρ­τί­ου: Οι τιμές του αργού γκρε­μί­ζο­νται κατά 25%, στην μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια πτώ­ση από τον Πόλε­μο του Κόλ­που του 1991, καθώς Σαου­δι­κή Αρα­βία και Ρωσία ξεκι­νούν έναν πόλε­μο τιμών. Η Μόσχα αρνεί­ται μια μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση παρα­γω­γής πετρε­λαί­ου από τον ΟΠΕΚ + για να αντι­με­τω­πι­στεί η κατάρ­ρευ­ση της ζήτη­σης πετρε­λαί­ου λόγω της επιδημίας.

10 Μαρ­τί­ου: «Όλη η Ιτα­λία είναι τώρα κλει­στή», ανα­φέ­ρει τίτλος στην εφη­με­ρί­δα Corriere della Sera καθώς η Ρώμη επι­βάλ­λει τους αυστη­ρό­τε­ρους ελέγ­χους σε δυτι­κό έθνος από τον Δεύ­τε­ρο Παγκό­σμιο Πόλεμο.

11 Μαρ­τί­ου: Η Τρά­πε­ζα της Αγγλί­ας μειώ­νει τα επι­τό­κια κατά μισή εκα­το­στιαία μονά­δα. Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει δαπά­νες προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για να απο­τρέ­ψει μια ύφεση.

12 Μαρ­τί­ου: Ο 48χρονος Κανα­δός πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τρι­ντό μπαί­νει σε καρα­ντί­να για δύο εβδο­μά­δες αφού η γυναί­κα του, Σόφι, βρί­σκε­ται θετι­κή στον ιό.

13 Μαρ­τί­ου: Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ κηρύσ­σει εθνι­κή κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για να απο­δε­σμεύ­σει 50 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια σε ομο­σπον­δια­κή βοήθεια.

14 Μαρ­τί­ου: Γαλ­λία και Ισπα­νία επι­βάλ­λουν, μετά την Ιτα­λία, lockdown σε δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, η Αυστρα­λία δίνει εντο­λή σε ξένους ταξι­διώ­τες να τεθούν σε απο­μό­νω­ση και άλλες χώρες επε­κτεί­νουν τις απα­γο­ρεύ­σεις εισό­δου για να προ­σπα­θή­σουν να στα­μα­τή­σουν τη διά­δο­ση του ιού.

15 Μαρ­τί­ου: Νέα Υόρ­κη και Λος Άντζε­λες, οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις των ΗΠΑ, δια­τά­ζουν το κλεί­σι­μο εστια­το­ρί­ων, μπαρ, θεά­τρων και κινη­μα­το­γρα­φι­κών αιθου­σών. Η Fed μειώ­νει ξανά τα επιτόκια.

17 Μαρ­τί­ου: Ο Τραμπ προ­τεί­νει να βοη­θή­σει τους Αμε­ρι­κα­νούς στέλ­νο­ντας επι­τα­γές έως 1.000 δολα­ρί­ων η καθε­μία. Η Βρα­ζι­λία ανα­φέ­ρει τον πρώ­το της θάνα­το. Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απα­γο­ρεύ­ει την είσο­δο ταξι­διω­τών εκτός μπλοκ.

19 Μαρ­τί­ου: Ο αριθ­μός των νεκρών της Ιτα­λί­ας ξεπερ­νά αυτόν της Κίνας. Η Ρωσία κατα­γρά­φει τον πρώ­το θάνα­το. Ο ιός έχει εξα­πλω­θεί σε περισ­σό­τε­ρες από 170 χώρες.

20 Μαρ­τί­ου: Η Καλι­φόρ­νια εκδί­δει μια άνευ προη­γου­μέ­νου «εντο­λή κατ οίκον περιο­ρι­σμού» σε ολό­κλη­ρη την πολι­τεία και η πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης δια­τά­ζει το κλεί­σι­μο μη απα­ραί­τη­των επιχειρήσεων.

24 Μαρ­τί­ου: Η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή και ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιαπω­νί­ας Σίν­ζο Άμπε ανα­κοι­νώ­νουν την ανα­βο­λή των Θερι­νών Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων 2020. Η Ινδία μπαί­νει σε καθε­στώς lockdown.

25 Μαρ­τί­ου: Ένα πακέ­το οικο­νο­μι­κής βοή­θειας ύψους 2 τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «το μεγα­λύ­τε­ρο πακέ­το διά­σω­σης στην αμε­ρι­κα­νι­κή Ιστο­ρία», εγκρί­νε­ται από το Κογκρέσο.

27 Μαρ­τί­ου: Η Νότια Αφρι­κή ξεκι­νά να επι­βάλ­λει πανε­θνι­κό lockdown. Η Κένυα, η Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό και άλλες αφρι­κα­νι­κές χώρες προ­σπα­θούν να περιο­ρί­σουν την εξά­πλω­ση του ιού εντός των πόλεων.

2 Απρι­λί­ου: Τα κρού­σμα­τα παγκο­σμί­ως ξεπερ­νούν το 1 εκα­τομ­μύ­ριο καθώς οι θάνα­τοι αυξά­νο­νται στις ΗΠΑ και τη δυτι­κή Ευρώπη.

5 Απρι­λί­ου: Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας, Μπό­ρις Τζόν­σον, 55 ετών, εισά­γε­ται στο νοσο­κο­μείο με κορο­νο­ϊό μετά από πυρε­τό και βήχα για περισ­σό­τε­ρες από 10 ημέ­ρες. Μπαί­νει σε μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και νοση­λεύ­ε­ται έως τις 12 Απριλίου.

6 Απρι­λί­ου: Το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Ruby Princess, η μεγα­λύ­τε­ρη μεμο­νω­μέ­νη πηγή μολύν­σε­ων στην Αυστρα­λία και στό­χος ποι­νι­κής έρευ­νας, ελλι­με­νί­ζε­ται νότια του Σίδνεϊ για να λάβει βοή­θεια για άρρω­στα μέλη του πληρώματος.

7 Απρι­λί­ου: Προ­κα­ταρ­κτι­κά στοι­χεία δεί­χνουν ότι η COVID-19 σκο­τώ­νει Αφρο­α­με­ρι­κα­νούς σε υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό από τον γενι­κό πλη­θυ­σμό των ΗΠΑ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τις ανι­σό­τη­τες στην πρό­σβα­ση στην υγειο­νο­μι­κή περίθαλψη.

8 Απρι­λί­ου: Η Ουχάν ξανα­νοί­γει. Οι 11 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι της πόλης μπο­ρούν να βγουν από τα σπί­τια τους για πρώ­τη φορά μετά από μήνες.

10 Απρι­λί­ου: Οι παγκό­σμιοι θάνα­τοι φτά­νουν τις 100.000 και οι επι­βε­βαιω­μέ­νες μολύν­σεις υπερ­βαί­νουν τα 1,6 εκατομμύρια.

13 Απρι­λί­ου: Λιγο­στές ευρω­παϊ­κές χώρες αρχί­ζουν να χαλα­ρώ­νουν τους περιο­ρι­σμούς. Η Ισπα­νία επι­τρέ­πει την επα­νεκ­κί­νη­ση δρα­στη­ριο­τή­των στους κλά­δους κατα­σκευών, ενώ Αυστρία και Ιτα­λία επι­τρέ­πουν την επα­να­λει­τουρ­γία ορι­σμέ­νων κατα­στη­μά­των. Τα παι­διά στην Δανία μπο­ρούν να επι­στρέ­ψουν στο σχολείο.

14 Απρι­λί­ου: Ο Τραμπ στα­μα­τά τη χρη­μα­το­δό­τη­ση στον ΠΟΥ για τον χει­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας, και ειδι­κοί σε μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες τον κατα­κε­ραυ­νώ­νουν για την από­φα­σή του.

23 Απρι­λί­ου: Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος λέει ότι οι επι­στή­μο­νες πρέ­πει να διε­ρευ­νή­σουν αν η ένε­ση με απο­λυ­μα­ντι­κό μπο­ρεί να βοη­θή­σει τους ασθε­νείς με COVID-19, τρο­μο­κρα­τώ­ντας επαγ­γελ­μα­τί­ες για­τρούς που ανη­συ­χούν ότι μερι­κοί άνθρω­ποι θα δηλη­τη­ρια­στούν με χλωρίνη.

25 Απρι­λί­ου: Οι παγκό­σμιοι θάνα­τοι ξεπερ­νούν τις 200.000 και τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα αγγί­ζουν τα 3 εκατομμύρια.

4 Μαΐ­ου: Η J. Crew Group Inc υπο­βάλ­λει αίτη­ση πτώ­χευ­σης, καθώς το προ­σω­ρι­νό κλεί­σι­μο κατα­στη­μά­των τις στοι­χί­ζει σχε­δόν 900 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια σε πωλή­σεις. Τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, η Neiman Marcus Group και η J.C. Penney Co Inc φτά­νουν επί­σης στο χεί­λος της οικο­νο­μι­κής κατάρρευσης.

8 Μαΐ­ου: 20,5 εκα­τομ­μύ­ρια θέσεις εργα­σί­ας χάνο­νται στις ΗΠΑ μέσα στον Απρί­λιο, η πιο από­το­μη πτώ­ση μετά την Μεγά­λη Ύφε­ση. Ο δεί­κτης ανερ­γί­ας αυξά­νε­ται στο 14,7%.

9 Μαΐ­ου: Η Avianca Holdings, η δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, υπο­βάλ­λει αίτη­μα πτώ­χευ­σης. Θα ακο­λου­θή­σει στις 26 Μαΐ­ου ο LATAM Airlines Group, ο μεγα­λύ­τε­ρος αερο­με­τα­φο­ρέ­ας της ηπείρου.

11 Μαΐ­ου: Χιλιά­δες επι­σκέ­πτες συρ­ρέ­ουν στο θεμα­τι­κό πάρ­κο της Disneyland στη Σαγκάη, το πρώ­το που άνοι­ξε ξανά η Walt Disney Co μετά την επι­βο­λή απα­γο­ρεύ­σε­ων μετακίνησης.

13 Μαΐ­ου: Ο ιός μπο­ρεί να γίνει ενδη­μι­κός όπως ο ιός HIV και να μην εξα­φα­νι­στεί ποτέ, ανα­κοι­νώ­νει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

14 Μαΐ­ου: Τα Ηνω­μέ­να Έθνη προει­δο­ποιούν για μια επι­κεί­με­νη κρί­ση ψυχι­κής ασθέ­νειας, καθώς εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι περι­βάλ­λο­νται από θάνα­το και ασθέ­νειες και εξα­να­γκά­ζο­νται σε απο­μό­νω­ση, φτώ­χεια και άγχος.

15 Μαΐ­ου: Οι παγκό­σμιοι θάνα­τοι ξεπερ­νούν τις 300.000 και οι επι­βε­βαιω­μέ­νες μολύν­σεις πλη­σιά­ζουν τα 4,5 εκατομμύρια.

18 Μαΐ­ου: Ο Τραμπ λέει πως παίρ­νει υδρο­ξυ­χλω­ρο­κί­νη ως προ­λη­πτι­κό φάρ­μα­κο παρά τις ιατρι­κές προει­δο­ποι­ή­σεις για τη χρή­ση του φαρ­μά­κου αυτού που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την ελο­νο­σία. Μετα­γε­νέ­στε­ρες μελέ­τες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας μεγά­λης δοκι­μής πολ­λών χωρών από τον ΠΟΥ, θα ανα­κα­λύ­ψουν μικρό όφε­λος σε ασθε­νείς με COVID-19 που έλα­βαν θερα­πεία με το φάρμακο.

22 Μαΐ­ου: Η Hertz Global Holdings Inc υπο­βάλ­λει αίτη­μα πτώ­χευ­ση. Η Βρα­ζι­λία ξεπερ­νά τη Ρωσία και γίνε­ται η δεύ­τε­ρη χώρα στον κόσμο σε αριθ­μό κρουσμάτων.

23 Μαΐ­ου: Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Τζόν­σον αντι­στέ­κε­ται στις εκκλή­σεις των βρε­τα­νι­κών κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης να απο­λύ­σει τον ανώ­τε­ρο σύμ­βου­λό του, Ντό­μι­νικ Κάμινγκς, ο οποί­ος ταξί­δε­ψε εν μέσω απα­γό­ρευ­σης μετα­κι­νή­σε­ων 400 χιλιό­με­τρα με τον γιο και τη σύζυ­γό του, παρό­λο που ήταν άρρω­στος εκεί­νη την στιγμή.

24 Μαΐ­ου: Η αστυ­νο­μία του Χονγκ Κονγκ χρη­σι­μο­ποιεί δακρυ­γό­να και εκτο­ξευ­τή­ρες νερού για να δια­λύ­σει πλή­θος χιλιά­δων ανθρώ­πων που δια­δή­λω­ναν ενά­ντια στο σχέ­διο της Κίνας να επι­βά­λει νόμο εθνι­κής ασφα­λεί­ας στην πόλη, με τους δια­δη­λω­τές να αψη­φούν τους περιο­ρι­σμούς που επι­βλή­θη­καν για τον περιο­ρι­σμό του κορο­νοϊ­ού. Οι πιστοί επι­στρέ­φουν στην πλα­τεία του Αγί­ου Πέτρου για να λάβουν την ευλο­γία του Πάπα Φρα­γκί­σκου από το παρά­θυ­ρό του για πρώ­τη φορά σε σχε­δόν τρεις μήνες.

25 Μαΐ­ου: Ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός, πεθαί­νει από ασφυ­ξία καθώς ένας λευ­κός αστυ­νο­μι­κός τον πιέ­ζει με το γόνα­το στο λαι­μό του για σχε­δόν 9 λεπτά. Το περι­στα­τι­κό πυρο­δο­τεί εβδο­μά­δες δια­δη­λώ­σε­ων ενά­ντια στον ρατσι­σμό και την αστυ­νο­μι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα σε όλο τον κόσμο, και ειδι­κοί υγεί­ας προει­δο­ποιούν ότι οι δια­δη­λώ­σεις μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σουν διά­δο­ση του ιού. Η Βρα­ζι­λία ξεπερ­νά τις ΗΠΑ σε ημε­ρή­σιο αριθ­μό θανά­των λόγω κορονοϊού.

29 Μαΐ­ου: Ο Τραμπ λέει ότι τερ­μα­τί­ζει τη σχέ­ση των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ εξαι­τί­ας του χει­ρι­σμού της επι­δη­μί­ας, κατη­γο­ρώ­ντας την υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Εθνών ότι έγι­νε οργα­νι­σμός μαριο­νέ­τα της Κίνας.

7 Ιου­νί­ου: Οι παγκό­σμιοι θάνα­τοι ξεπερ­νούν τις 400.000 και οι επι­βε­βαιω­μέ­νες μολύν­σεις αγγί­ζουν τα 7 εκατομμύρια.

8 Ιου­νί­ου: Η Νέα Ζηλαν­δία καταρ­γεί όλους τους κοι­νω­νι­κούς και οικο­νο­μι­κούς περιο­ρι­σμούς εκτός από τους συνο­ρια­κούς ελέγ­χους, μία από τις πρώ­τες χώρες που επέ­στρε­ψαν στην προ-παν­δη­μί­ας ομαλότητα.

12 Ιου­νί­ου: Το Πεκί­νο κλεί­νει έξι μεγά­λες χον­δρι­κές αγο­ρές τρο­φί­μων και καθυ­στε­ρεί τα σχέ­δια επι­στρο­φής μαθη­τών στο σχο­λείο μετά την αύξη­ση των νέων μολύν­σε­ων για δεύ­τε­ρη συνε­χή μέρα.

15 Ιου­νί­ου: Μετά από 83 ημέ­ρες lockdown, η Αγγλία επι­τρέ­πει στα κατα­στή­μα­τα λια­νι­κής να ανοί­ξουν ξανά.

16 Ιου­νί­ου: Ο πρό­ε­δρος της Ονδού­ρας Χουάν Ορλά­ντο Ερνά­ντες δηλώ­νει ότι έχει δια­γνω­στεί με κορο­νο­ϊό, όπως και η σύζυ­γός του και δύο βοηθοί.

19 Ιου­νί­ου: Τα κρού­σμα­τα στη Βρα­ζι­λία φτά­νουν το 1 εκα­τομ­μύ­ριο και οι θάνα­τοι πλη­σιά­ζουν τις 50.000, ένα νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ στη χώρα.

23 Ιου­νί­ου: Μετά από περισ­σό­τε­ρες από 100 ημέ­ρες lockdown, οι κάτοι­κοι της Νέας Υόρ­κης μπο­ρούν να κου­ρευ­τούν, να ψωνί­σουν σε κατα­στή­μα­τα και να επι­σκε­φτούν υπαί­θρια καφέ. Η Ρωσία φτά­νει τα 599.705 κρού­σμα­τα, ο τρί­τος υψη­λό­τε­ρος απο­λο­γι­σμός στον κόσμο.

25 Ιου­νί­ου: Το ξέσπα­σμα του ιού στην Νιγη­ρία μπο­ρεί να ωθή­σει 5 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους στη φτώ­χεια καθώς η παν­δη­μία πυρο­δο­τεί τη χει­ρό­τε­ρη ύφε­ση στην αφρι­κα­νι­κή χώρα παρα­γω­γής ενέρ­γειας από τη δεκα­ε­τία του 1980, δηλώ­νει η Παγκό­σμια Τράπεζα.

26 Ιου­νί­ου: Εν μέσω αύξη­σης των λοι­μώ­ξε­ων, το Τέξας και η Φλό­ρι­ντα δια­κό­πτουν τις προ­σπά­θειες να ανοί­ξουν ξανά τις οικο­νο­μί­ες τους, δια­τά­ζο­ντας εκ νέου κλεί­σι­μο των μπαρ και αυστη­ρό­τε­ρους περιο­ρι­σμούς στα εστιατόρια.

28 Ιου­νί­ου: Οι παγκό­σμιοι θάνα­τοι ξεπερ­νούν τις 500.000 και τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα τα 10 εκατομμύρια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο