Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Cuba, democracia de verdad – Κούβα, πραγματική δημοκρατία

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! // 

 > Αναγνώριση της Κούβας και της Επανάστασής της από κάθε γωνιά του κόσμου <

Τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες, της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης καταφθάνουν μηνύματα «αναγνώρισης και αλληλεγγύης» για την 60η Επέτειο της Νίκης της Επανάστασης.

Το ΚΚΕ  (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ) «απευθύνοντας θερμό συντροφικό χαιρετισμό» χαρακτηρίζει  την  Κουβανική Επανάσταση, ως την «πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην Αμερικανική ήπειρο, μια ανάσα από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, (που) αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, επιβεβαίωσε τη ζωτικότητα του Μαρξισμού – Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού (και) πρόσθεσε στο πάνθεον των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματος, προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Καμίλο Σιενφουέγκος, η Βίλμα Εσπίν, ο Φράνκ Πάις, …ενέπνευσε την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων σε όλο τον κόσμο, έδωσε απάντηση στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων».

«Δημιούργησε ένα νέο τύπο κράτους, το κράτος των εργατών και αγροτών, που όχι μόνο κατάφερε να αποκρούσει νικηφόρα τις απόπειρες της αντεπανάστασης, αλλά έθεσε τα θεμέλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, για κοινωνικά δικαιώματα που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι στην ήπειρό σας. Στήριξε με ανιδιοτέλεια και θυσίες τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών»

(καταλήγοντας ότι)

«Σε μια περίοδο που σημαδεύεται από τα σημάδια της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, όπου το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δέχεται ισχυρή πίεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό, η Κουβανική Επανάσταση είναι ένα από τα ορόσημα που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την υπεράσπιση της ιστορίας και της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την πάλη για το σοσιαλισμό».

cuba2

Στα μηνύματα «αναγνώρισης και αλληλεγγύης», διακρίνονται από τη μια κάποιοι λίγοι -ελάχιστα ως καθόλου επώνυμοι, που αναφέρονται στην κληρονομιά της Επανάστασης και στην κινητήρια δύναμη που αντιπροσωπεύει εδώ και 10ετίες για όσους αγωνίζονται για ένα κόσμο ποιο δίκαιο στα μέτρα του ανθρώπου. Από την άλλη αρχηγοί Κρατών και ανώτατοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κάποιων -κατ’ ευφημισμό «Κομμουνιστικών» κομμάτων κλπ… παράγοντες και παραγοντίσκοι λένε το κοντό τους και το μακρύ τους, ο Πούτιν συνεχάρη τον ομόλογό του, αλλά και τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο (!!) και ο κινέζος Πρόεδρος του καραμπινάτου καπιταλισμού, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε για τα επιτεύγματα του νησιού μετά την 1η Ιανουαρίου 1959 (!!)  Κάπου ανάμεσα οι πρόεδροι της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα και της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο, ο Παραγουανός βουλευτής Ρικάρντο Κανέσε, μέλος του Μετώπου Guasú, ΜΜΕ – μεταξύ των οποίων η μεξικάνικη εφημερίδα La Jornada, ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ο πρόεδρος της Αγκόλα κά (>Πηγή)

Ο Τσίπρας -προφυλάσσοντας τον εαυτό του, «μαζεύτηκε» και απέφυγε τα (αλήστου μνήμης -όταν πέθανε ο Φιντέλ) «Hermanos y hermanas» συσχετίζοντας το «Ελευθερία ή θάνατος σύνθημα της ελληνικής επανάστασης το 1821» με το  «Patria o muerte» (sic !!).

Miguel Diaz-Canel

Miguel Diaz-Canel

Ο σημερινός (από τον Απρίλη του 18) πρόεδρος της Κούβας γεννήθηκε το 1960, επομένως δεν έζησε στα «Año Primero (1ο) de la revolución … Año 2ο de la revolución», αλλά αποτελεί παιδί της γιατί αν και από φτωχή οικογένεια (ή ίσως ακριβώς γι αυτό), η Επανάσταση τον σπούδασε μηχανολόγο ηλεκτρονικών και του πρόσφερε ένα διαφορετικό μέλλον, σε μια Κεντρική Αμερική που κάτι τέτοιο αποτελεί την εξαίρεση.

Ο Ντίας Κανέλ (αναλυτικά εδώ |> Ecu_Red) στα 22 χρόνια του βρέθηκε στη Νικαράγουα, σταλμένος από την Κούβα σε διεθνιστική αποστολή στο πλευρό της επανάστασης των Santinistas, το 1987 ήταν στέλεχος της UJC (Ένωσης Νέων Κομμουνιστών) γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής στη Villa Clara και στη συνέχεια αναπληρωτής γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής της UJC, το 1993 εκλέχθηκε τοπικός γραμματέας του ΚΚ Κούβας στη Villa Clara και στο Holguín, (περιφέρεια της Σάντα Κλάρα) και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του PCC, διδάσκοντας παράλληλα. Προτείνοντάς τον ο Ραούλ Κάστρο, τον χαρακτήρισε «με υψηλή αίσθηση συλλογικότητας και ευθύνης στη δουλειά, απαιτητικότητας -πρώτα από τον εαυτό του και μετά από τους άλλους, ισχυρής ιδεολογικής σταθερότητας, παράδειγμα συντρόφου με προφανή τη θέλησή του να βελτιώνεται καθημερινά». Αντί των παραπάνω οι οπορτουνιστές (βλ. |>ΑΥΓΗ) τον περιγράφουν σαν «νέο με μακριά μαλλιά, θαυμαστή του Τσε και ροκά, ένα από τα πρώτα ηγετικά στελέχη του ΚΚ Κούβας που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, που μετακινείται με ποδήλατο, ξεφεύγοντας από τις τυποποιημένες συμπεριφορές της κομματικής και κρατικής ιεραρχίας»

Από την πλευρά μας κρίνουμε σκόπιμο να μιλήσουμε για την προσωπικότητα του νέου στην ιεραρχία και άγνωστου για πολλούς, Miguel Diaz-Canel μέσα από μια πρόσφατη και πολύ εύστοχη παρουσίαση του Ángel Guerra, με τίτλο «democracia de verdad» – (Κούβα), πραγματική δημοκρατία.

cuba5

Η Κούβα γιορτάζει την 60ή επέτειο του θριάμβου της επανάστασης, στο απόγειο μιας διαδικασίας συμμετοχικής δημοκρατίας, που ίσως άλλη τέτοια να μην υπάρχει στον κόσμο. Η συζήτηση μέσα στο λαό με περίπου 9.000.000 κόσμο, από τις 13-Αυγ ως το Νοέμβριο, του κείμενου του νέου Κουβανού Συντάγματος σε πάνω από 133.000 λαϊκές συνελεύσεις, είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν περισσότερες από το 50% των προτάσεων που δεν υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο δημιουργώντας 760 αλλαγές, που συνεπάγονται τροποποίηση περίπου του 60% των άρθρων.

Μεταξύ αυτών που υπέβαλαν προτάσεις είναι πολλοί από τους 700.000 και παραπάνω πολίτες της Κούβας που ζουν στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα που οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία, μέχρι να φτάσει στην επιτροπή των βουλευτών και των εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία του Ραούλ Κάστρο, εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (ANPP) στις 22 Ιουλίου, μετά από μια έντονη συζήτηση όπου ήδη υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις. Τις τελευταίες ημέρες, η ANPP επανέφερε πάλι τη συζήτηση του κειμένου με νέες αλλαγές που προέρχονταν από συνελεύσεις βάσης, και εξετάστηκαν προσεκτικά και κωδικοποιημένα, χωρίς εξαίρεση, από την Επιτροπή, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες συνταγματικών θεμάτων και επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Το εγκεκριμένο έγγραφο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Φεβρουαρίου, που συμπίπτει με την ημερομηνία του ένοπλου αγώνα που διοργανώθηκε από τον Χοσέ Μαρτί «για την ανεξαρτησία της Κούβας από την ισπανική αποικιοκρατία» και για «να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το χτυπήσει συντριπτικά τις χώρες της (|> ΣΣ λατινικής) Αμερικής».

Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Προέδρου Miguel Diaz-Canel, το νέο Σύνταγμα «επαναβεβαιώνει τη σοσιαλιστική κατεύθυνση της επανάστασης και μας επιβάλει να την εντάξουμε σαν κινητήριο μοχλό παντού: με μια “Magna Carta” οδηγό και πυξίδα στη συνεχή βελτίωση της κοινωνίας, στη δικαιοσύνη και στην κοινωνική ισότητα, στις υποθέσεις των οργανώσεων, της κυβέρνησης και του κράτους, επίσης στην ενδυνάμωση του λαϊκού παράγοντα στην διακυβέρνηση της χώρας».

Η 60η επέτειος γιορτάζεται στη ζέση του λαϊκού παλμού των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος, των συνελεύσεων του Poder Popular, πλάι-πλάι με το υπουργικό συμβούλιο και τον ίδιο τον Diaz-Canel. Με το που έγινε πρόεδρος διεύρυνε σημαντικά την εθνική και διεθνή συναίνεση στο θεσμό που εκπροσωπεί συνεισφέροντας στον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες σε ολόκληρη την Κούβα και με γόνιμες αποστολές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης επίσκεψής του στη Βενεζουέλα, τις ομιλίες του στη ΓΣ του ΟΗΕ, ενώπιον διαφορετικών ακροατηρίων ακόμη και των κουβανών που διαβιούν στην «ιλιγγιώδη» απόσταση του Μανχάταν. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Γαλλία και την Αγγλία και, κάθε τόσο στον AMLO στο Μεξικό (|> ΣΣ εννοεί τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ). Ο Díaz-Canel έχει προωθήσει την ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα όλων των επικεφαλής του γραφείου του, ιδιαίτερα στο Twitter, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν καθημερινά τη δραστηριότητά του. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ψηφιακή τηλεόραση, στο Internet και στην κινητή τηλεφωνία, με εκατομμύρια χρήστες στο νησί και όπως καθαρά ειπώθηκε στην Εθνοσυνέλευση (ΣΣ |> 22-Δεκ-2018, “Año 60 de la Revolución”) «υπάρχει η πολιτική βούληση να τα βελτιώσουμε στο έπακρο βασισμένοι σε μας τους ίδιους, χωρίς να αφήσουμε εκείνα τα περιθώρια που κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν συγκαλύπτοντας (δήθεν) προσφορές (που αποτελούν) σχέδια αποικιακού χαρακτήρα».

Προφανής εδώ η αναφορά στις αποτυχημένες προσπάθειες του βόρειου γείτονα για την ηγεμονία της χρήσης του Διαδικτύου στην Κούβα ως εργαλείο ανατροπής και αποσταθεροποίησης. Ο κουβανός ηγέτης προέτρεψε επίσης τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «να εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης για να λογοδοτούν στον λαό». Και αυτό είναι κάτι που ήδη γίνεται: δίνουν κάθε τόσο στην τηλεόραση εκτενή δημόσια αναφορά για τα αποτελέσματα των καθημερινών επισκέψεων σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές σε όλες τις περιοχές του νησιού, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες.

Η Κούβα πέτυχε μια μέτρια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2018, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε. Εκτός από τον ασταμάτητο και ολοένα  αυξανόμενο πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, που εμποδίζει αγοραπωλησίες στο εξωτερικό και που για να πάρει το νησί πιστώσεις, πρέπει να τις αποπληρώσει με  λεόντειες σε βάρος του ρήτρες και τεράστια επιτόκια. Υπήρξαν και οι δυσκολίες, της φετινής έντονης ξηρασίας και των επιπτώσεων του τυφώνα Irma στην  καρδιά της χώρας. Παρ’ όλ’ αυτά η αύξηση του ΑΕΠ είναι πραγματικότητα και κατέστησε δυνατή την βελτίωση των ελάχιστων συντάξεων (ωφελήθηκαν 300.000 άτομα μέσω της κοινωνικής ασφάλισης σε 99.000 οικογενειακές μονάδες). Μέσα από μια πολύ αναλυτική συζήτηση σε κριτική κατεύθυνση, κάλεσε σε εγρήγορση για έναν σχεδιασμό «κινηματικού» χαρακτήρα που να αποτρέπει «τη γραφειοκρατία που ακινητοποιεί τους κύριους οικονομικούς παράγοντες». Η διαδοχή των επαναστατικών γενεών είναι πλέον δεδομένη και σαφής στους στόχους σ’ ότι αφορά τον πρόεδρο Raúl, Díaz-Canel και τους ομηλίκους του.

cuba4Ángel Guerra, Λατινοαμερικάνος και διεθνής πολιτικός αναλυτής, αρθρογράφος της μεξικανικής εφημερίδας La Jornada, συνεργάτης και στο teleSUR. Στα νιάτα του διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Juventud Rebelde (1968-71), του περιοδικού Bohemia (1971-1980) και άλλων κουβανικών εκδόσεων βλ |> telesurtv & laJornada 

Díaz-Canel: «Vamos a salir adelante y vamos a seguir venciendo»

«Θα προχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε νικητές»

Omada