Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Der Spiegel: Πράκτορας των ΗΠΑ ο πρώην καγκελάριος Βίλι Μπραντ

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Βίλι Μπραντ, επί δεκαετίες ηγετική μορφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, πιστεύεται ότι υπήρξε πληροφοριοδότης της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (CIC, Counter Intelligence Corps) επί τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Ο Μπραντ, που υπηρέτησε ως ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) από το 1964 έως το 1987 και καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1969 μέχρι το 1974, παρείχε πληροφορίες στη CIC από το 1948 μέχρι τις 17 Μαρτίου 1952.

Το περιοδικό γράφει ότι ο Μπραντ ενημέρωνε τη CIC για την FDJ, τη νεολαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και για το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SED).

Υποστηρίζει επίσης ότι έδινε πληροφορίες για τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια, το σιδηροδρομικό σύστημα και το τηλεφωνικό δίκτυο του σοβιετικού στρατού.

Σύμφωνα με πηγές, συναντήθηκε με τους συνδέσμους του στη CIC, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν αξιόπιστο, περισσότερες από 200 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια και έφερε την κωδική ονομασία «O-35-VIII».

Ο Μπραντ είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1971.

Πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1992 στο Ούνκελ, κοντά στη Βόννη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP.

che guevara 008

Μοιραστείτε το: