Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Deutsche Welle: Γιατί η Καταλονία επιδιώκει οπωσδήποτε την ανεξαρτησία;

Aνοι­χτή ρήξη Μαδρί­της και Βαρ­κε­λώ­νης την παρα­μο­νή του δημο­ψη­φί­σμα­τος. Την ώρα που η κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση κάνει ότι μπο­ρεί για να παρε­μπο­δί­σει την ψηφο­φο­ρία, η Βαρ­κε­λώ­νη εμφα­νί­ζε­ται απο­φα­σι­σμέ­νη για όλα.

Για πολ­λούς Κατα­λα­νούς αύριο (σ.σ. σήμε­ρα) είναι μια μεγά­λη μέρα. Στο δημο­ψή­φι­σμα θα κλη­θούν να απα­ντή­σουν στο ερώ­τη­μα αν επι­θυ­μούν ή όχι μια ανε­ξάρ­τη­τη Κατα­λο­νία. Για­τί όμως μια ανε­ξάρ­τη­τη Κατα­λο­νία είναι τόσο σημα­ντι­κή για σημα­ντι­κή μερί­δα του τοπι­κού πληθυσμού;

Η Κατα­λο­νία με 7,5 εκ. κατοί­κους απο­λαμ­βά­νει ήδη σήμε­ρα μεγα­λύ­τε­ρη αυτο­νο­μία από πολ­λές άλλες περι­φέ­ρειες της Ισπα­νί­ας, δια­θέ­το­ντας δική της αστυ­νο­μία και δικό της σύστη­μα Παι­δεί­ας. Όμως αυτό δεν αρκεί για πολ­λούς Κατα­λα­νούς, οι οποί­οι θέλουν να πάρουν τη μοί­ρα στα χέρια τους και να μην αφή­νουν τις όποιες απο­φά­σεις στη Μαδρί­τη. Ο Άλειξ από την Ζιρό­να της Κατα­λο­νί­ας ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση στη Μαδρί­τη δεν σέβε­ται ούτε την γλώσ­σα, ούτε τον πολι­τι­σμό της Κατα­λο­νί­ας: «Η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν ανα­γνω­ρί­ζει ότι σε αυτή τη χώρα ζουν πολ­λοί δια­φο­ρε­τι­κοί λαοί. Προ­σω­πι­κά δεν αισθά­νο­μαι Ισπα­νός, που μιλά Ισπα­νι­κά και έχει ισπα­νι­κή κουλ­τού­ρα. Δεν αισθά­νο­μαι ότι ανή­κω σε αυτή τη χώρα».

Το 2014, το 80% των Καταλανών είχε ψηφίσει «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας

Στο ζήτη­μα της κατα­λο­νι­κής ταυ­τό­τη­τας έρχε­ται να προ­στε­θεί και ο οικο­νο­μι­κός παρά­γο­ντας. Συγκρι­τι­κά με άλλες ισπα­νι­κές περι­φέ­ρειες η Κατα­λο­νία είναι μια σχε­τι­κά πλού­σια περιο­χή, που συμ­βάλ­λει με 20% στο ισπα­νι­κό ΑΕΠ. Όμως η Βαρ­κε­λώ­νη είναι ανα­γκα­σμέ­νη να εμβά­ζει κάθε χρό­νο ένα υψη­λό ποσό στην κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση στη Μαδρί­τη, η οποία το δια­θέ­τει στις φτω­χό­τε­ρες περιφέρειες.

Πολ­λοί Κατα­λα­νοί θεω­ρούν ότι η περιο­χή τους λαμ­βά­νει από τη Μαδρί­τη πολύ λιγό­τε­ρα χρή­μα­τα από όσα θα δικαιού­νταν για έργα υπο­δο­μής, όπως σιδη­ρο­δρο­μι­κές γραμ­μές και αερο­δρό­μια. Για το λόγο αυτό ο κατα­λα­νός πρώ­ην προ­πο­νη­τής της Μπά­γερν Μονά­χου Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα τάσ­σε­ται υπέρ του δημο­ψη­φί­σμα­τος: «Θα ψηφί­σου­με ακό­μα κι αν η Μαδρί­τη δεν το θέλει. 18 φορές το προ­σπα­θή­σα­με. Και η απά­ντη­ση της Μαδρί­της ήταν πάντα, όχι!»

Πράγ­μα­τι το 2014 η κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση θέλη­σε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει δημο­ψή­φι­σμα για την ανε­ξαρ­τη­σία της περι­φέ­ρειας. Το ισπα­νι­κό συνταγ­μα­τι­κό δικα­στή­ριο όμως το απα­γό­ρευ­σε. Η Κατα­λα­νοί υπο­χώ­ρη­σαν και έτσι το δημο­ψή­φι­σμα για την ανε­ξαρ­τη­σία μετα­τρά­πη­κε σε ένα μη δεσμευ­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα, στο οποίο το 80% ψήφι­σε υπέρ. Τότε κυρί­ως οι υπο­στη­ρι­κτές του «ναι» προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες. Τώρα όμως η Βαρ­κε­λώ­νη δεν θέλει να υπο­χω­ρή­σει. Παρά τις απει­λές της Μαδρί­της οι κατα­λα­νι­κές αρχές είναι απο­φα­σι­σμέ­νες να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν το δημο­ψή­φι­σμα. Σε περί­πτω­ση επι­κρά­τη­σης του «ναι» ανα­κοί­νω­σαν ότι θα ανα­κη­ρύ­ξουν την ανε­ξαρ­τη­σία της Κατα­λο­νί­ας μέσα σε 48 ώρες.

Deutsche Welle / Όλι­βερ Νόι­ροτ, Μαδρί­τη / Στέ­φα­νος Γεωργακόπουλος

 

Δημο­ψή­φι­σμα στην Κατα­λο­νία: Ο λαός κάτω από ξένες σημαίες

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο