Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Βία, αίμα και αστυνομική καταστολή (+ΦΩΤΟ)

Περισσότεροι από 460 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές σε όλη την Καταλονία, δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία. Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η ισπανική αστυνομία επιχείρησε να κλείσει τα εκλογικά κέντρα, αλλά βρήκε ισχυρή αντίσταση από συγκεντρωμένους πολίτες, στους οποίους απάντησε με βία, χρησιμοποιώντας μάλιστα πλαστικές σφαίρες. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν με κάθε τρόπο.

«Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, για την ωμή βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία έναντι των Καταλανών ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε μάλιστα της στάσης της αστυνομίας, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα, το οποίο αποκάλεσε «φάρσα», είχε απαγορευθεί και έπρεπε να αποτραπεί η διεξαγωγή του. 

Με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Λαών της Ισπανίας (PCPE) Άστορ Γκαρσία καταδίκασε την αστυνομική βία: «Σήμερα πολλοί πήγαιναν να ψηφίσουν και τους απάντησαν με γκλομπς. Έτσι θα θυμόμαστε την 1η Οκτώβρη. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει πια τη μικρότερη σημασία. Όχι στην κρατική καταστολή»

Η ψηφοφορία,μέχρι και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεξάγεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής. Οι καταλανικές αρχές αναφέρουν ότι τα εκλογικά τμήματα παραμένουν ανοιχτά σε ποσοστό 70% ενώ οι κάλπες αναμένονταν να κλείσουν στις 21.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος. 

καταλονία 2 Καταλονία 1 καταλονία 3 kαταλονια 11 καταλονία 12 καταλονία 10 καταλονία 9 καταλονία 8 καταλονία 7 καταλονία 6 καταλονία 5