Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Dua Lipa: Σάλος για τον χάρτη που απεικονίζει τη «Μεγάλη Αλβανία»

Σάλο έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόσφατη ανάρτηση της βρετανίδας τραγουδίστριας της ποπ μουσικής, Dua Lipa, όπου απεικονίζεται χάρτης της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Η αλβανικής καταγωγής τραγουδίστρια, παιδί μεταναστών από το Κόσοβο, ανάρτησε tweet που απεικονίζει χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας», με ενσωματωμένα τμήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της αποσχισμένης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, με τη λέξη «autochthonous» (αυτόχθων/γηγενής) από κάτω.

Ο ίδιος χάρτης απεικονίζονταν σε πανό που είχε προκαλέσει σύρραξη το 2014, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι.

Η ανάρτηση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι κατηγόρησαν την τραγουδίστρια για προώθηση εθνικιστικών ιδεών. Αρκετοί κατηγορούν την 23χρονη ποπ σταρ για «συμπάθεια απέναντι στον φασισμό» καθώς η διευρυμένη Αλβανία υπήρξε ιστορικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως υποτελές – στις δυνάμεις του Άξονα – κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, εθνικιστικά ιδεολογήματα όπως αυτό της «Μεγάλης Αλβανίας» χρησιμοποιούνται για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην βαλκανική χερσόνησο, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών τους με άλλες ισχυρές δυνάμεις (Ρωσία).

Ήδη εδώ αρκετό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάργησης συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, κάτι που σύμφωνα με την Σερβία αποτελεί προσπάθεια να επιβληθεί η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας ως τετελεσμένο γεγονός.