Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

DW — Γερμανία: “Δούναι και λαβείν” για Μεγάλο Συνασπισμό

Τα δύο χρι­στια­νι­κά κόμ­μα­τα και οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες κατά­φε­ραν να συμ­φω­νή­σουν στο γενι­κό πλαί­σιο ενός προ­γράμ­μα­τος για μια κυβέρ­νη­ση μεγά­λου συνα­σπι­σμού. Απο­μέ­νει το πρά­σι­νο φως από το συνέ­δριο του SPD.

Μετά από 25 ώρες ολο­κλη­ρώ­θη­καν το πρωί της Παρα­σκευ­ής οι διε­ρευ­νη­τι­κές συνο­μι­λί­ες των δύο χρι­στια­νι­κών κομ­μά­των CDU, CSU και των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών του SPD. Παρου­σιά­ζο­ντας το απο­τέ­λε­σμα που επι­τεύ­χθη­κε οι πρό­ε­δροι των τριών κομ­μά­των έκα­ναν λόγο για σκλη­ρές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Όπως δήλω­σε η Άγγε­λα Μέρ­κελ πρό­κει­ται για μια συμ­φω­νία του «δού­ναι και λαβείν».

ε άλλα λόγια, το κάθε κόμ­μα κατά­φε­ρε να περά­σει στον ένα ή τον άλλο βαθ­μό θέσεις που τις θεω­ρού­σε ως απα­ρά­βα­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για τη συμ­με­το­χή του σε μια μελ­λο­ντι­κή κυβέρνηση.

Σημεία της συμφωνίας

Ορι­σμέ­να από τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συμ­φω­νί­ας είναι τα εξής:

-δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξουν φορο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις αλλά ελα­φρύν­σεις (επι­κρά­τη­σαν CDU, CSU)

-το επί­πε­δο των συντά­ξε­ων παρα­μέ­νει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επι­κρά­τη­σε το SPD)

-ο ανώ­τα­τος αριθ­μός προ­σφύ­γων που θα δέχε­ται η Γερ­μα­νία ετη­σί­ως καθιε­ρώ­νε­ται στις 220.000 (επι­κρά­τη­σε το CSU)

-περιο­ρι­σμός στην επα­νέ­νω­ση οικο­γε­νειών προ­σφύ­γων στα 1000 άτο­μα μηνιαί­ως (επι­κρά­τη­σε το CSU)

-θα προ­ε­τοι­μα­στεί χρο­νο­διά­γραμ­μα για τον τερ­μα­τι­σμό της παρα­γω­γής ενέρ­γειας από άνθρα­κα (όλα τα κόμματα)

-μελ­λο­ντι­κά οι εργο­δό­τες θα συνει­σφέ­ρουν στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία με το ίδιο ποσο­στό όπως οι εργα­ζό­με­νοι (επι­κρά­τη­σε το SPD)

-«νέο ξεκί­νη­μα» στην ΕΕ, δηλα­δή προ­σέγ­γι­ση στις προ­τά­σεις Μακρόν (αίτη­μα του SPD).

Ανα­φο­ρι­κά με την ευρω­παϊ­κή πολι­τι­κή της Γερ­μα­νί­ας τα τρία κόμ­μα­τα συμ­φώ­νη­σαν σε μια αύξη­ση της γερ­μα­νι­κής συν­δρο­μής στο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ΕΕ. Στο πλαί­σιο αυτό επι­κρο­τού­νται «ειδι­κοί πόροι για την οικο­νο­μι­κή στα­θε­ρο­ποί­η­ση και την κοι­νω­νι­κή σύγκλι­ση όπως και για τη στή­ρι­ξη διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων στην Ευρω­ζώ­νη, που πιθα­νώς να απο­τε­λέ­σουν την αφε­τη­ρία ενός μελ­λο­ντι­κού επεν­δυ­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Ευρω­ζώ­νης.»  Σχε­τι­κά με το ρόλο του ΕΜΣ, αυτός θα πρέ­πει μελ­λο­ντι­κά να μετα­τρα­πεί σε ένα ευρω­παϊ­κό νομι­σμα­τι­κό ταμείο. Σε ό,τι αφο­ρά το προ­σφυ­γι­κό, τα τρία κόμ­μα­τα υπο­στη­ρί­ζουν πως θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν «ολό­πλευ­ρα» οι αιτί­ες της φυγής, πως η προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών συνό­ρων της ΕΕ είναι μια συλ­λο­γι­κή υπό­θε­ση που αφο­ρά όλα τα κρά­τη-μέλη και ότι η ευθύ­νη για τους πρό­σφυ­γες θα πρέ­πει να μοι­ρα­στεί «αλλη­λέγ­γυα» μετα­ξύ τους.

Συνέδριο του SPD

Στη βάση του απο­τε­λέ­σμα­τος των δια­βου­λεύ­σε­ων θα πρέ­πει τώρα τα κόμ­μα­τα να απο­φα­σί­σουν κατά πόσο συμ­φω­νούν με την έναρ­ξη δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων που θα έχουν ως στό­χο το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης. Την από­φα­ση στους Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τες και στους Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­στές θα την πάρουν τα προ­ε­δρεία, ενώ στους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες το συνέ­δριο που θα συνέλ­θει την Κυρια­κή, 21 Ιανουα­ρί­ου, στη Βόννη.

Deutsche Welle / Πανα­γιώ­της Κου­πα­ρά­νης, Βερολίνο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο