Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

DW: Ελλάδα: Πολλοί αστυνομικοί, λίγοι πυροσβέστες

Πυρ­κα­γιές μαί­νο­νται φέτος παντού στην Ευρώ­πη. Στην Ελλά­δα για μια ακό­μα φορά. Όμως η κυβέρ­νη­ση, σύμ­φω­να με την Deutsche Welle, αντί να επεν­δύ­σει μαζι­κά στην πυρό­σβε­ση, προ­τι­μά να ενι­σχύ­ει την αστυνομία.

Οι δασι­κές πυρ­κα­γιές απο­τε­λούν σήμε­ρα ένα από τα πιο συνη­θι­σμέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει η Ελλά­δα με τους περι­βαλ­λο­ντο­λό­γους να προει­δο­ποιούν για συχνό­τε­ρες και με μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση πυρ­κα­γιές λόγω των παρα­τε­τα­μέ­νων κυμά­των καύ­σω­να. Σύμ­φω­να με το Ευρω­παϊ­κό Σύστη­μα Πλη­ρο­φό­ρη­σης για τις Δασι­κές Πυρ­κα­γιές (EFFIS) ο αριθ­μός των πυρ­κα­γιών αυξή­θη­κε δρα­μα­τι­κά σε σύγκρι­ση με την περί­ο­δο 2008 έως 2021 ήδη το πρώ­το τρί­μη­νο της φετι­νής χρο­νιάς. Στην Ελλά­δα οι πυρ­κα­γιές δεν απο­τε­λούν νέο φαι­νό­με­νο, όμως πλέ­ον οι φλό­γες πλη­σιά­ζουν όλο και περισ­σό­τε­ρο κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Ο δημο­σιο­γρά­φος Θοδω­ρής Χον­δρο­γιάν­νης μυρί­ζο­ντας τον καπνό της φωτιάς από την κρε­βα­το­κά­μα­ρά του έγρα­ψε σε ρεπορ­τάζ: «Για πρώ­τη φορά ανα­ρω­τιέ­μαι: Τι πρέ­πει να πάρω, ή καλύ­τε­ρα, τι μπο­ρώ να πάρω μαζί μου όταν καεί το σπί­τι μου;»

Για την Ελλά­δα, το 2021 ήταν μια ακραία χρο­νιά για τις δασι­κές πυρ­κα­γιές καθώς το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο κατα­στρά­φη­κε εντε­λώς. Ωστό­σο η κυβέρ­νη­ση φαί­νε­ται να μην έχει αντι­λη­φθεί πλή­ρως τη σοβα­ρό­τη­τα της κατά­στα­σης ή να έχει άλλες προ­τε­ραιό­τη­τες. Από τότε που ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντα του ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης έχουν αυξη­θεί δυσα­νά­λο­γα οι επεν­δύ­σεις στα σώμα­τα ασφα­λεί­ας, και όχι μόνο. Αστυ­νο­μι­κοί και ιερείς φαί­νε­ται να απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης αντί των πυροσβεστών.

Στην Ελλά­δα σήμε­ρα σε 100.000 κατοί­κους ανα­λο­γούν 500 αστυ­νο­μι­κοί ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρ­χε­ται σε περί­που 300 αστυ­νο­μι­κούς. Ήδη από τις περ­σι­νές πυρ­κα­γιές πολ­λοί από τους πλη­γέ­ντες επέ­κρι­ναν την υπερ­βο­λι­κή παρου­σία της αστυ­νο­μί­ας και την έλλει­ψη επαρ­κών πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων. Τον Νοέμ­βριο του 2021 εκα­το­ντά­δες επο­χι­κοί πυρο­σβέ­στες, που προη­γου­μέ­νως χαρα­κτη­ρί­ζο­νταν «ήρω­ες» από την κυβέρ­νη­ση, συγκρού­στη­καν κατά τη διάρ­κεια συγκέ­ντρω­σης δια­μαρ­τυ­ρί­ας με τις δυνά­μεις των ΜΑΤ. Ανά­με­σα στα αιτή­μα­τά τους ήταν ενί­σχυ­ση του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος μέσω της μονι­μο­ποί­η­σής τους.

Πριν από λίγες μέρες έντο­νη κρι­τι­κή ασκή­θη­κε από τους χρή­στες των κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων στον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Τάκη Θεο­δω­ρι­κά­κο, όταν δημο­σί­ευ­σε στο Twitter μια φωτο­γρα­φία με αστυ­νο­μι­κούς να σβή­νουν μια μικρή φωτιά και τους συνε­χά­ρη για το έργο τους.

Πολλά λόγια, λίγες πράξεις

Κάθε χρό­νο οι ίδιες υπο­σχέ­σεις, ότι το σύστη­μα πυρο­προ­στα­σί­ας θα είναι καλύ­τε­ρο του χρό­νου. Από το 2011 ακού­γε­ται το νού­με­ρο «4000», ο αριθ­μός των πυρο­σβε­στών που θα πρέ­πει να προ­σλη­φθούν επι­πλέ­ον για να καλύ­ψουν τα κενά της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως μόνο 500 άτο­μα έχουν προσληφθεί.

Η στά­ση του Υπουρ­γού Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Χρή­στου Στυ­λια­νί­δη, απο­δο­κι­μά­στη­κε επί­σης έντο­να καθώς το πρωί της Τετάρ­της (20/07) μοι­ρά­στη­κε ένα tweet της Προ­έ­δρου της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας για την επέ­τειο της τουρ­κι­κής εισβο­λής στην πατρί­δα του την Κύπρο, την ίδια ώρα που οι κάτοι­κοι των αθη­ναϊ­κών προ­α­στί­ων προ­σπα­θού­σαν να ξεφύ­γουν από την πύρι­νη λαί­λα­πα. Μόνο αρκε­τές ώρες αργό­τε­ρα μίλη­σε στον Τύπο επαι­νώ­ντας τη στρα­τη­γι­κή του που έχει ως πρω­ταρ­χι­κό στό­χο τoν συντο­νι­σμό, τη συνερ­γα­σία και την έγκαι­ρη παρέμ­βα­ση. Σε σχέ­ση με μια τέτοια στρα­τη­γι­κή απο­τε­λεί για πολ­λούς αίνιγ­μα ο διο­ρι­σμός για παρά­δειγ­μα 3.266 νέων ιερέ­ων με κρα­τι­κά έξο­δα ενώ την ίδια στιγ­μή δεν μονι­μο­ποιού­νται πυρο­σβέ­στες που είναι απο­λύ­τως αναγκαίοι.

Μια επι­μέ­ρους περί­πτω­ση: Παρά τις ανη­συ­χί­ες που έχει εκφρά­σει η περι­βαλ­λο­ντι­κή οργά­νω­ση WWF και η εθε­λο­ντι­κή ομά­δα δασο­προ­στα­σί­ας Βύρω­να ανα­φο­ρι­κά με τον κίν­δυ­νο δασι­κών πυρ­κα­γιών, ελά­χι­στα είναι τα μέτρα πρό­λη­ψης που ελή­φθη­σαν. «Μίλη­σα με κατοί­κους της Πεντέ­λης, οι οποί­οι είχαν προ­σφερ­θεί να καθα­ρί­σουν εθε­λο­ντι­κά το δάσος από χαμό­κλα­δα και εύφλε­κτα υλι­κά αλλά δεν τους δόθη­κε ποτέ η άδεια» ανα­φέ­ρει ο δημο­σιο­γρά­φος Τόνυ ​​Ρηγό­που­λος. Η κυβέρ­νη­ση έχει βεβαί­ως υπο­σχε­θεί την έγκαι­ρη πρό­λη­ψη και απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών μετά τις έντο­νες επι­κρί­σεις που δέχθη­κε πέρυ­σι. Από τις αρχές Ιου­λί­ου έχει ξεκι­νή­σει λοι­πόν η εκπαί­δευ­ση Ελλή­νων πυρο­σβε­στών μαζί με συνα­δέλ­φους τους από έξι ευρω­παϊ­κές χώρες σε κρί­σι­μα σημεία της χώρας. «Οι πυρο­σβέ­στες όμως πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν καλά την περιο­χή σε περί­πτω­ση δασι­κών πυρ­κα­γιών, ειδάλ­λως δεν μπο­ρούν να βοη­θή­σουν ουσια­στι­κά», δήλω­σε στη DW ο Σταύ­ρος Σαλα­γιάν­νης, επι­κε­φα­λής της εθε­λο­ντι­κής ομά­δας δασο­προ­στα­σί­ας Βύρωνα.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο