Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Eλληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Το μοναδικό όπλο για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας

«Το μονα­δι­κό όπλο για την προ­στα­σία των παι­διών είναι η χρή­ση μάσκας» τονί­ζει, με δελ­τίο τύπου το οποίο εξέ­δω­σε, η Ελλη­νι­κή Παι­δια­τρι­κή Εται­ρία. Ο πρό­ε­δρός της, καθη­γη­τής Παι­δια­τρι­κής Ανδρέ­ας Κων­στα­ντό­που­λος δήλω­σε τα εξής:«Πολλοί παι­δί­α­τροι, ιατροί άλλων ειδι­κο­τή­των και γονείς μας απευ­θύ­νουν πολ­λά μηνύ­μα­τα σχε­τι­κά με τη χρή­ση της μάσκας στα παι­διά. Είναι γνω­στό σε όλους μας ότι ο νέος κορω­νο­ϊ­ός (SARS-COV‑2) είναι εδώ και προ­σβάλ­λει όλες τις ηλι­κί­ες, από τη νεο­γνι­κή μέχρι τις μεγά­λες ηλι­κί­ες. Βέβαια υπάρ­χουν και εκεί­νοι, που παρά τα εκα­τομ­μύ­ρια κρου­σμά­των και την απώ­λεια εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ζωών παγκο­σμί­ως, δεν απο­δέ­χο­νται την παρου­σία του ιού και επι­μέ­νουν στη μετά­δο­ση fake news. Το πει­στή­ριο για την ύπαρ­ξη και την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα του ιού είναι η επί­σκε­ψη σε μονά­δα εντα­τι­κής νοση­λεί­ας και η παρα­κο­λού­θη­ση από δια­χω­ρι­στι­κό υαλο­πί­να­κα επί αρκε­τό χρο­νι­κό διά­στη­μα των αρρώστων».

Ανα­φο­ρι­κά με τα μέτρα πρό­λη­ψης ο κ. Κων­στα­ντό­που­λος ανα­φέ­ρει: «Τα μέτρα πρό­λη­ψης είναι γνω­στά. Πλύ­σι­μο χεριών, τήρη­ση απο­στά­σε­ων και χρή­ση μάσκας. Στο στά­διο που βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα, το μονα­δι­κό όπλο, που έχου­με στα χέρια μας για την προ­στα­σία των παι­διών είναι η χρή­ση μάσκας. Η μάσκα μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε όλα τα παι­διά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμε­ρι­κά­νι­κη Ακα­δη­μία Παι­δια­τρι­κής όσο και το CDC της Αμε­ρι­κής αλλά και η Παγκό­σμια Παι­δια­τρι­κή Εται­ρεία συνι­στούν τη μάσκα σε παι­διά άνω των 2 ετών».

Ο κ. Κων­στα­ντό­που­λος σχε­τι­κά με το αν η μάσκα δημιουρ­γεί πρό­βλη­μα στην ανα­πνοή δηλώ­νει: «Όχι. Ακό­μη και όταν παί­ζει ή τρέ­χει το παι­δί στο διά­λειμ­μα. Εξαι­ρεί­ται η περί­πτω­ση της έντο­νης γυμνα­στι­κής άσκη­σης (τότε όμως πρέ­πει να τηρού­νται μεγά­λες απο­στά­σεις) ή περι­πτώ­σεις ύπαρ­ξης χρό­νιου σοβα­ρού ανα­πνευ­στι­κού προ­βλή­μα­τος, συνή­θως κληρονομικού».

Για το αν η μάσκα παρεμ­βαί­νει στην ανά­πτυ­ξη των πνευ­μό­νων ο πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Παι­δια­τρι­κής Εται­ρεί­ας σημειώ­νει: Σε άτο­μα που χρη­σι­μο­ποιούν μάσκα για μακρύ χρο­νι­κό διά­στη­μα δεν έχει βρε­θεί καμία ένδει­ξη ότι επη­ρε­ά­ζει την ανά­πτυ­ξη των πνευ­μό­νων. Βλά­βες στο πνευ­μο­νι­κό παρέγ­χυ­μα δημιουρ­γού­νται κυρί­ως από λοι­μώ­ξεις, που η μάσκα προ­στα­τεύ­ει ενώ για το αν η μάσκα μπο­ρεί να εξα­σθε­νή­σει το αμυ­ντι­κό (ανο­σο­λο­γι­κό) σύστη­μα του παι­διού λέει: «Η μάσκα δεν έχει καμία επί­δρα­ση στο αμυ­ντι­κό σύστη­μα, αντί­θε­τα το προ­στα­τεύ­ει. Η χρή­ση μάσκας προ­στα­τεύ­ει από τη γρί­πη, COVID-19 και άλλες ιογε­νείς λοι­μώ­ξεις του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος. Κάθε χρό­νο μετά τα Χρι­στού­γεν­να τα περισ­σό­τε­ρα σχο­λεία σχε­δόν έκλει­ναν για 1–1.5 μήνες εξαι­τί­ας της γρί­πης. Αυτά τα παι­διά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν».

Σχε­τι­κά με το τι μάσκα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποιού­με, ο καθη­γη­τής Παι­δια­τρι­κής υπο­στη­ρί­ζει τα ακό­λου­θα: «Οι υφα­σμά­τι­νες μάσκες, συστή­νο­νται για τα παι­διά, από όλους τους οργα­νι­σμούς. Θα πρέ­πει βέβαια να είναι δια­φο­ρε­τι­κό μέγε­θος για τα μικρά παι­διά απ΄ ότι στα μεγα­λύ­τε­ρα παι­διά. Θα πρέ­πει να είναι άνε­τη και να φοριέ­ται σωστά. Και εδώ βρί­σκε­ται το σημείο προ­σο­χής. Στην εκμά­θη­ση του παι­διού να τη χρη­σι­μο­ποιεί σωστά. Είναι επί­σης πολύ σημα­ντι­κό να ακο­λου­θού­νται από τους γονείς οι κανό­νες για τον σχο­λα­στι­κό καθα­ρι­σμό της. Τα παι­διά μαθαί­νουν πολύ εύκο­λα και αφο­μοιώ­νουν τις οδη­γί­ες — μερι­κές φορές πολύ πιο εύκο­λα και από τους ενή­λι­κες. Υπάρ­χουν διά­φο­ροι τρό­ποι στα πολύ μικρά παι­διά να τα εκπαι­δεύ­σου­με να φορούν και να ανέ­χο­νται τη μάσκα. Φορέ­στε μάσκα στο αγα­πη­μέ­νο λού­τρι­νο ζωά­κι του παι­διού, να φορέ­σουν οι γονείς και τα παι­διά μάσκα μπρο­στά στο καθρέ­φτη, να τους εξη­γή­σου­με ότι με τη μάσκα προ­σπα­θού­με να κρα­τή­σου­με μακριά τα «κακά» μικρό­βια, να δεχθού­με ερω­τή­σεις και να τους απα­ντή­σου­με. Τα παι­διά μας μαθαί­νουν τόσα πολ­λά από πολύ μικρή ηλι­κία που πραγ­μα­τι­κά μια πρα­κτι­κή εφαρ­μο­γή δεν θα τους δημιουρ­γή­σει κανέ­να απο­λύ­τως πρό­βλη­μα και η γνώ­ση θα αφο­μοιω­θεί άμε­σα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαί­δευ­ση των παι­διών για τη χρή­ση μάσκας πρέ­πει να γίνε­ται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαι­δευ­τι­κούς, που πρέ­πει να βοη­θούν τα παι­διά ειδι­κά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο