Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

East Med: Οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά…

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο εγκληματίας που τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα των αθώων παιδιών της Παλαιστίνης, το βρώμικο γεράκι του πολέμου που στη χώρα του κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων διαφθοράς, βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα.

Μια Ελλάδα που, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με την συνενοχή των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, μπλέκεται ολοένα και περισσότερο στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Πριν λίγους μήνες ήταν η κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο και σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για τον πολυδιαφημισμένο ενεργειακό αγωγό «East Med».

Ποιός βγαίνει, όμως, κερδισμένος από την διακρατική συμφωνία για τον «East Med» που Μητσοτάκης, Νετανιάχου και ο κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα; Τα αστικά επιτελεία παρουσιάζουν την ενεργειακή αυτή συμφωνία ως παράγοντα «ασφάλειας», ως «ασπίδα» και «διπλωματικό χαρτί» της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Με λίγα λόγια, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι βγαίνει κερδισμένος από μια τέτοια συμφωνία.

Pompeo Anastasiadis Neta

Μάρτης 2019. Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ψέμα. Ο «East Med», όπως άλλωστε και οι γεωτρήσεις πολυεθνικών στην κυπριακή ΑΟΖ, υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων και τα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ. Η συμφωνία για τον «East Med» εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειακών ανταγωνισμών και αντιθέσεων στην περιοχή που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών. Αντίθετα, περιπλέκουν το κουβάρι των αντιθέσεων και εντείνουν επικίνδυνα τους κινδύνους μιας πολεμικής σύρραξης.

Η πρόσφατη ιστορία «κραυγάζει» για το που οδηγούν οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Οδήγησαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Συρία, εκεί όπου «οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά» διαμέλισαν, έσφαξαν και αιματοκύλησαν ολόκληρους λαούς.

Η προσπάθεια εξωραϊσμού των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τα «παραμύθια» περί ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας από τα αστικά επιτελεία είναι κυριολεκτικά «τροπάρια για φονιάδες».

Σε αυτά τα τροπάρια μόνο ο λαός με την πάλη του ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να βάλει τέλος. Έτσι ώστε να πάψουν, μια για πάντα, να καθορίζουν το μέλλον και τις τύχες του οι «λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά»…

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.