Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

EETE: Τι θα έλεγαν -αν μιλούσαν- οι Καρυάτιδες κ. υπουργέ; (για την επίδειξη μόδας του Οίκου «Dior» στην Ακρόπολη)

Την αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση να χρησιμοποιηθούν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία ως ντεκόρ για την προβολή της συλλογής του οίκου «Dior», εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος . Το EETE τονίζει πως «η ΕΕ και οι κυβερνήσεις διατείνονται ότι μια τέτοιου είδους “αξιοποίηση” των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας. Ένα Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς θα μετατραπεί έστω για λίγες ώρες από “διαχρονικός πρωταγωνιστής με φόντο έναν καταρρέοντα Πολιτισμό”, σε ένα απλό φόντο μιας εμπορικής πράξης με οικονομικά ανταλλάγματα για τις ανάγκες αναστήλωσης βεβαίως!

Κερδίζει σήμερα η Ελλάδα; (όπως διατείνονται τα διάφορα παπαγαλάκια). Σαφώς και χωρίς καμία έπαρση, διατυπώνουμε ότι η φωτογράφηση στην Ακρόπολη ή στο Σούνιο προσδίδει στα εμπορικά προϊόντα που φωτογραφίζονται εκεί τεράστια προστιθέμενη αξία. Ο απλός λαός δεν κερδίζει τίποτα. Μονάχα ακόμη πιο ακριβά εισιτήρια -το αίσχος των 20 ευρώ για είσοδο στην Ακρόπολη που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση- αλλά και την προσβολή της Ιστορίας του. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι όμιλοι του τουρισμού και οι “Οίκοι” της μόδας, της διαφήμισης κ.λπ.

Η ρίζα του κακού είναι η πολιτική της ΕΕ στον Πολιτισμό, η κατάταξη από την ΕΕ της τέχνης στα “εμπορικά προϊόντα” στη Συμφωνία της ΓΚΑΤ, η σύνδεση του πολιτισμού με την τουριστική “ανάπτυξη”, τη “δημιουργική βιομηχανία”, την “ψηφιακή οικονομία”».

Καταλήγοντας το ΕΕΤΕ σημειώνει: «Η αντιμετώπιση των μνημείων του ιστορικού παρελθόντος ως μέσου κερδοφορίας/ πλουτισμού και διαφήμισης μάς βρίσκει απέναντι. Ανάπτυξη, θα πει ιστορική γνώση, παιδεία, σεβασμός και μελέτη, αισθητική αγωγή. Θα πει ζωή με πληρότητα, εργασία για όλους, με ελεύθερο χρόνο, ζωή ελεύθερη, δημιουργική. Βλέποντας τα διάσημα “μοντέλα” δίπλα στις λαμπρές δωρικές κολόνες, το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο να μετατρέπεται σε καμαρίνια και βεστιάριο, τα χιλιάδες μηχανήματα και φώτα να σύρονται στο τσιμέντο και τους κυβερνητικούς παράγοντες να σαρκάζουν εμάς, τους “αυτόχθονες ιθαγενείς” και να κομπάζουν, αναρωτιέται κανείς: Τι θα έλεγαν -αν μπορούσαν να μιλήσουν- οι Καρυάτιδες; Πρόκειται για “αξιοποίηση” ή για “εκπόρνευση”»;