• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Έφυγε» ο ποιητής Φίλιππος Μαυρογιώργης

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο ποιητής-συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός, δικηγόρος, μαχητής της Εθνικής Αντίστασης Φίλιππος Μαυρογιώργης.

Ο Φίλιππος Μαυρογιώργης γεννήθηκε το 1924 στην Ικαρία. Σπούδασε στην Πάντειο, στη Νομική Θεσσαλονίκης και σε σχολή σκηνοθεσίας κινηματογράφου και άσκησε τη δικηγορία. Στην Κατοχή υπηρέτησε στις ελληνικές  μονάδες της Μέσης Ανατολής.

Αξιόλογη και ποικίλη η πνευματική προσφορά του με τα κύρια χαρακτηριστικά της  να είναι το δίπτυχο «αγώνας-τέχνη του λόγου, δηλαδή αγώνας-ποίηση».

Στον πνευματικό χώρο εμφανίστηκε το 1957 με την ποιητική συλλογή «Νικαριά», ενώ ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές «Πορεία Ειρήνης» 1967, «Της φωτιάς και της δροσιάς» 1977, «Αιγαιοπελαγίτικα» 1979 (τιμητική διάκριση του βραβείου Ειρήνης «Ιπεκτσί»), «Καλημέρα αυγή» 1980, «Μνημόσυνα» 1981, «Η Μπαλάντα της Ειρήνης» 1984 (πρώτο βραβείο Ειρήνης Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τιμητική διάκριση του βραβείου Ειρήνης «Ιπεκτσί»), «Φύλλα Δάφνης» 1985 κ.ά. Δημοσίευσε επίσης κριτικά δοκίμια και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά  για τον Κάλβο, Παλαμά, Σεφέρη, Βάρναλη, Κοτζιούλα, δημοτικό τραγούδι. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Είχε για χρόνια την ευθύνη για την έκδοση του περιοδικού «Ικαριακά», της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών και της εφημερίδας «Νέα Ικαρία». Υπήρξε δραστήριο μέλος του ελληνικού Κινήματος Ειρήνης και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Λογοτεχνών.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στον Εύδηλο Ικαρίας.