Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι

Γράφει ο Σφυροδρέπανος //

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι δεν μοιάζει πολύ με “μια αγάπη για το καλοκαίρι”, που σβήνει με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή. Είναι μια βαθύτερη σχέση (που δεν την αναιρεί η “πολυγαμία” και ο παράλληλος έρωτας με πολλά βιβλία και συγγραφείς), άλλο αν κάποιοι παραμένουν ανέραστοι από άποψη. Εξάλλου, οι σύντροφοι όταν παίρνουν κάτι να διαβάσουν στην παραλία, δεν ακολουθούν το γενικό κανόνα και τα κοινά μέτρα, για τα οποία, όσοι λύνουν σταυρόλεξα πχ, είναι περίπου διανοούμενοι -ιδίως αν δεν είναι σκανδιναβικά, που είναι τα σταυρόλεξα του τεμπέλη- ούτε παίρνουν ένα Άρλεκιν για να ξεχαστούν. Αλλά προτιμούν “ελαφρά” κι ευχάριστα κλασικά αναγνώσματα για τη θάλασσα, σαν το Αντι-Ντίρινγκ και το Υλισμός και Εμπειιοκριτικισμός.

Παρακάτω ακολουθεί μια σταχυολόγηση από σχετικά πρόσφατες εκδόσεις και επανεκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής για το υποψιασμένο κοινό, που δε βολεύεται με άρλεκιν, μπεστ σέλερ και κουτόχορτο, και γενικώς με λιγότερο ουρανό, αλλά αναζητά ώρες ποιοτικής ενασχόλησης και ψυχαγωγίας.

MAHS_36

-Για αρχή έχουμε την έκδοση με τα υλικά της διημερίδας που διοργάνωσε η ΚΟΘ για τα 80χρονα από τη λαϊκή εξέγερση το Μάη του 36′ στη Θεσσαλονίκη και όλες τις εισηγήσεις, που πιάνουν αρκετά ζητήματα για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το λαϊκό παράγοντα, τη σύνδεσή του με τους απλούς στρατιώτες, που αρνήθηκαν να χτυπήσουν τους εργάτες διαδηλωτές κι ενώθηκαν μαζί τους, την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών αλλά και τις προγραμματικές αδυναμίες τους, που επηρέασαν τον πολιτικό τους ορίζοντα.

Η έκδοση αυτή συμπληρώνεται από ένα λεύκωμα της ΚΟΚΜ, με πλούσιιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνεται από ενδιαφέροντα ιστορικά κείμενα.

-Στην κατηγορία της Πολιτικής Οικονομίας, αξίζει να προμηθευτεί κανείς το βιβλίο του Σεγκάλ με τις “Βασικές Αρχές”, που μας δίνει την ευκαιρία να ξεσκονίσουμε παλιές γνώσεις ή να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με βασικές αρχές και έννοιες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η κριτική ματιά της εισαγωγής της έκδοσης, που διατυπώνει κάποιες αξιόλογες σκέψεις και προβληματισμούς.

-Κατηγορία: Ιστορία-ΔΣΕ

Το βιβλίο “φωτογραφίζοντας το ΔΣΕ” με το καταπληκτικό αρχείο του φωτογράφουτ του ΔΣΕ, Απόστολου Μουσούρη, που απαθανάτισε διάφορες στιγμές του ηρωικού (κι ούτως ή άλλως αθάνατου) αγώνα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, από τα πορτρέτα τους και τις καθημερινές τους στιγμές, μέχρι το πεδίο της μάχης.

fotografizontas-to-dse-599x275

Μια έκδοση που συμπληρώνεται ιδανικά από το συλλογικό έργο “Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας” με ενδιαφέροντα κείμενα και εισηγήσεις του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και των συνεργατών του, αλλά και με ιστορικά ντοκουμέντα από το κομματικό αρχείο, που φωτίζουν διάφορες πτυχές μιας από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

-Κατηγορία: Λογοτεχνία

166922-220x340-product_popup10 ώρες: ο πολυγραφότατος Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής, που έχει πειραματιστεί σχεδόν σε όλα τα είδη, γράφει ένα ουσιαστικά κινηματογραφικό σενάριο, μια περιπέτεια με φόντο την κατοχική Ελλάδα, που διαβάζεται απνευστί, καθηλώνει τον αναγνώστη και φεύγει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπονοεί ο τίτλος του, προσφέροντας παράλληλα πολύ δυνατά και ρεαλιστικά πορτρέτα των ηρώων του, που είναι χαρακτηριστικοί τύποι ανθρώπων της εποχής, από τον αγωνιστή της Αντίστασης, μέχρι τον κατακτητή και τους δουλικούς, ψοφοδεείς συνεργάτες του.

Το “χωράφι της μάνας” του Τσιγκίζ Αϊμάτοφ θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της σοβιετικής λογοτεχνίας, που εξιστορεί την περιπετειώδη ζωή μιας αγρότισσας, που βλέπει την οικογένειά της να ξεκληρίζεται και τον (μεγάλο, πατριωτικό) πόλεμο να παίρνει από κοντά της όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα. Και είναι μια θαυμάσια λογοτεχνική αποτύπωση της γνωστής φράσης που χρησιμοποιούσε κι ο Χαρίλαος Φλωράκης, για τους ζευγάδες που φεύγουν και τη σπορά που αφήνουν πίσω τους.

Όσοι προτιμάτε τα αστυνομικά-κατασκοπευτικά βιβλία, μπορείτε να δοκιμάσετε το “σιωπηλό πόλεμο” του Κιμ Φίλμπι, όπου η πραγματική ζωή αντιγράφει και ξεπερνά το χώρο του φανταστικού, και ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της δικής του προδοσίας και το πώς πρόδωσε όχι την πατρίδα του, αλλά την τάξη του.

getImage.do

Η δική μας ευχή είναι το εκδοτικό της Σύγχρονης Εποχή να συνεχίσει τις αξιόλογες κυκλοφορίες μέχρι την κορύφωση των εορτασμών για τα 100χρονα του κόμματος, αλλά και μετά από την ολοκλήρωσή τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο