Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ένα πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Οι κατά καιρούς αθλιότητες στα γήπεδα (και έξω από αυτά), νοθεία, αναξιοπιστία και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα δεν ξαφνιάζουν πλέον. Αποκαλύπτουν ότι το ποδόσφαιρο (πρωτάθλημα ΠΑΕ) είναι πτώμα σε προχωρημένη σήψη, δε γιατρεύεται.

Οι συνδημιουργοί και συνυπεύθυνοι προσπαθούν να το μακιγιάρουν, να κρύψουν το ολοκληρωτικό σάπισμά του. Μα πλέον ούτε αυτό είναι εφικτό.

Αυτό το τέρας ανέπτυξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τους επιχειρηματίες και την UEFA. Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, όπως κατακαιρούς ισχυρίζονται. Ελληνικές είναι κάποιες εκφάνσεις αυτού του φαινομένου. Όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος …τσιφλικάς (αντί για καμιτσίκι, φέρει όπλο) ο οποίος με τη συμμορία του υπερασπίζεται τα συμφέροντα του στα πλαίσια των ενδοεπιχειρηματικών ανταγωνισμών – συγκρούσεων.

Στον έναν ή στον άλλο βαθμό, η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια, είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Όπου τη βία την έχουν “βγάλει” για λόγους κέρδους έξω από το γήπεδο, αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές.

Δεν μπορεί να εξυγιανθεί, θέλει γκρέμισμα από τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή σε εντελώς νέα βάση.

Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός ως καθολικό δικαίωμα νεολαίας και λαού μπορεί να γίνει πράξη μόνον όταν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στο συγκεκριμένο τομέα. Για να αποτελούν το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δικαίωμα της νεολαίας και του λαού χρειάζονται ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Ατέχνως.